potica

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kakšne so vaše skrivnosti da se testo ne bo presušilo? pri meni je namreč vedno suho... pa mislim klasično orehovo. sam dajal mleko v nadev, sladko smetano... ni nič pomagalo.
 

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Od kdaj pa moški iz alterja delajo potico???? Drugače pa v nadev daj stepene beljake. Testo in nadev morata biti sobne temperature. Preden ti drugič vzhaja prebodi zrolano potico z paličkami za ražnjiče. Vedno uspe in je sočna.
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:
nadev.... rozine, namočene v rumu (pazi niso vsi rumi okej)
maslo, zmleti orehi (se oparijo z mlekom), krušne drobtine, precvrte na maslu ..to zmešaš ter pustiš nekaj časa počivati


beljaki stepeni v trd sneg gredo čisto na koncu v fo filo, nadev, (tisti odstavk zgoraj) predno se zadeva nanese na testo.

rumenjaki gredo v testo....kako kaj vzhajaš testo (čas ,temp)? to je tud vihtig

eto tko jo moja nona dela in lahk poročam n govorim iz lastnih izkušenj, da v roku parih dni gre v likvidacijo (res je da gredo potem kile gor, sam je vredno)
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik barvica pravi:
Od kdaj pa moški iz alterja delajo potico???? Drugače pa v nadev daj stepene beljake. Testo in nadev morata biti sobne temperature. Preden ti drugič vzhaja prebodi zrolano potico z paličkami za ražnjiče. Vedno uspe in je sočna.
cheer.gif
saj uspe tudi meni samo ponavadi je testo bolj suho. vsaj meni se zdi.
to da ločiš rumenjake in beljake moram še probat. samo zbiram nasvete pa jih bom naslednjič uporabil. aja pa prebadam jo tudi vedno.
pa saj na alterju nismo samo moški. saj si se oglasila
grims-1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
da objasnim. saj potica rata je mehka in je dobra samo meni se testo vedno zdi suho. posebno tista zunanja plast. tako da iščem trike da bi bilo testo manj suho.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.988
774
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Potica in rozine, pa to je največi NE, ki ga lahko narediš.

467716-post_slo.gif


Končno eden. Doma jim govorim vsakič posebej, da to ne gre skup. Včasih se me usmilijo.
smile-1.gif


Drugače pa zakaj bi se silil, če se peče na 3 do 4 koncih. Na koncu jo je vedno preveč.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

fonza12

Fizikalc
1. sep 2014
140
27
28
spufana država
Citat:
Uporabnik Schime pravi:
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Potica in rozine, pa to je največi NE, ki ga lahko narediš.

467716-post_slo.gif


Končno eden. Doma jim govorim vsakič posebej, da to ne gre skup. Včasih se me usmilijo.
smile-1.gif


Drugače pa zakaj bi se silil, če se peče na 3 do 4 koncih. Na koncu jo je vedno preveč.
smile-1.gif

Potica brez rozin NI potica - to je dejstvo in pika!!!
nahrung002.gif
 

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Lej nekateri ne prenašajo rozin. Tako je vsaj v naši družini. Naredim tako, da naredim en del brez, drugi pa z rozinami. Čeprav imamo vsi najraje makovo in pehtranovo potico brez rozin
wink-1.gif
.
 

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
da objasnim. saj potica rata je mehka in je dobra samo meni se testo vedno zdi suho. posebno tista zunanja plast. tako da iščem trike da bi bilo testo manj suho.

mogoče zunanjo stran premažeš z beljaki ? Sicer pa zunanja stran mora biti suha, mora imeti skorjo (temno rjavo)

Kaj pa začetna temperatura pečice in čas pečenja? Premažeš testo pred pečenjem s stopljenim maslom?
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik barvica pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
da objasnim. saj potica rata je mehka in je dobra samo meni se testo vedno zdi suho. posebno tista zunanja plast. tako da iščem trike da bi bilo testo manj suho.

mogoče zunanjo stran premažeš z beljaki ? Sicer pa zunanja stran mora biti suha, mora imeti skorjo (temno rjavo)

Kaj pa začetna temperatura pečice in čas pečenja? Premažeš testo pred pečenjem s stopljenim maslom?
maslo dam že v testo. ponavadi je pečica mrzla potem ko se segreva potica še malo vzhaja.
@visek_izobrazbe mene ne zanima kaj "mora" ampak kaj je meni všeč.
 

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.445
98
48
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Potica in rozine, pa to je največi NE, ki ga lahko narediš.

Vidiš,. meni pa je potica brez rozin NIČ. Potem pa , kot je "Farbica"rekla. Eno z, eno brez, pa vsi veseli. Pa dober tek.
 
Citat:
Uporabnik barvica pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
da objasnim. saj potica rata je mehka in je dobra samo meni se testo vedno zdi suho. posebno tista zunanja plast. tako da iščem trike da bi bilo testo manj suho.

mogoče zunanjo stran premažeš z beljaki ? Sicer pa zunanja stran mora biti suha, mora imeti skorjo (temno rjavo)

Kaj pa začetna temperatura pečice in čas pečenja? Premažeš testo pred pečenjem s stopljenim maslom?

testo se pred peko premaže z beljaki, ki so lahk stepeni ali pa nestepeni. Namreč stepene beljake vmešamo v nadev,, tako da lahko vse stepeš in jih potem en malo pustiš za premaz testa, oz jih že na začetku en del nestepenih daš na stran in z njimi potem premažeš testo

začetna temp zavisi od tega kako je potica vzhajana. Če je dovolj vzhajana gre v pečico na 160 C, brez ventilatoja (samo grela) in peče se nekje 45 min. Pač čas pa tem peke narekujeta tudi kako se "potica peče oz jo prijema". Lahko se temp malce dvigne, lahko pa malce zniža

če ni dobro oz dovolj vzhajana, gre v pečico na 100 C prav tako samo grela in ko je dovolj vzhajana se temp dvigne na 160 in se začne peka