Pospešitev procesorja Intel Core 2 Duo E6750

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Na stari kišti pa še nisem nič skuril, čeprav sem navil procesor celeron 433(mhz) na 541 mhz. Pa je 3 leta delal kot mora. Še vedno dela, le da ni več v uporabi.

Povedal sem ti že, da z višanjem FSB-ja nimaš kaj skurit ...

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Jaz sem samo navedel primer, izkušnje z navijanjem.

Kako vezo ima to z vprašanjem o c2d procesorju?? Al mi napiši kaj uporabnega, poučnega, al pa nena rabiš nič pisat.

Zakaj ni procesor na 2.5 ghz stabiln?? Mi lahko na to odgovoriš? Javi moder zaslon, dumping... Je kriva Vista ? Matična p5b? Rami pomojem niso za to odgovorni....

btw

pa brez zamere, prosim. Samo me razpizdi, ko kr nekaj nabijate. Pol pa vidim novi odgovor, sem happy, da mi je kdo znal pomagat, kliknem na temo in dobim nabijanje... Jaz bi tudi lahko pisal v vsako drugo temo, pa rajše ne, ker vem premalo, al pa sploh ne vem...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Zakaj ni procesor na 2.5 ghz stabiln?? Mi lahko na to odgovoriš? Javi moder zaslon, dumping... Je kriva Vista ? Matična p5b? Rami pomojem niso za to odgovorni....

Sicer prihodnjič s tako aroganco ne boš dosti dosegel, ampak naj ti bo. Ja, lahko ti odgovorim. Odgovor bi lahko že razbral iz te teme. Procesor ni stabilen, ker ne dobi dovolj napajanja. Zvišati moraš voltažo, vendar pred tem poskrbi za ustrezno hlajenje, sicer bo lahko procesor spustil dušo.

Veliko uspeha.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
To pa je odgovor, ki mi bo pomagal. Bom jutri izvedo in poročal. Jah, nisem skapiral, da zaradi premajhnega napajanja sistem frizne na tak način - z modrim zaslonom. Zdaj vem. Glede voltaž pa bom obrno wiki. Pa hlajenje imam tudi poštimano. Mogoče bi skoraj mogo to razbrat iz teme.
smile-1.gif

Nisem želel bit arogant ali kaj drugega.Resnično. Moral bi drugače zapisat. Zanimalo me je samo, če veš, ko mi že odgovarjaš na vprašanja.

Glede nabijanja , pa še vedno resno mislim.

hvala ti za info, pa lep vikend
wink-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Nabijal ni nihče, očitno ti nisi razumel oziroma nisi dovolj dobro bral naših postov. Napisali smo ti, da dviganje FSB-ja ne vpliva na temperaturo, ti pa par postov naprej trdiš da si navil PII in ni nič skurilo. Seveda ni skurilo, če voltaže nisi dvigoval.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Samo ne verjamem, da višanje fsb-ja ne povečuje temperature proca?
Probaj, pa boš videl. Če dviguješ samo FSB, se temperatura zanemarljivo poviša.

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
471
27
28
44
MB
pri navijanju so ključnega pomena poleg vsega ostalega rami! dvomim da imaš dovolj kvalitetne rame za kaj več kot si dosegel, tudi pri navijanu mojega cpu-ja se je hitro končalo zaradi ramov..

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Malo prebiram in me je čudno da nihče ni omenil ramov
smile-1.gif
pa se je le končno eden našel. Sam sem si navil E6600 iz 2400 na 3200 in je stabilen kot ura, seveda na stock hlajenju. Voltaža ramov je zelo pomenbna.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Lahko malo več poveš , kak to da majo taki vpliv?? Glede mojih ramov pa si lahko preberes v moji predstavitvi.

2gb corsair xms2 dhx + 1gb transcend jet..., ddr2 6400

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Povecaj napetost za eno stopnjo in overklokaj, kolko gre.
Potem povecaj za se eno stopnjo in overklokaj.
Ponavljaj, dokler ne gre vec oziroma si zadovoljen s stanjem.

Ko si fertik, preveri stabilnost, da se ne bos cez dva tedna cudil, zakaj se ti Windows cudno obnasa.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Hvala.

Sistem zdaj že 3 ure normalno laufa. Procesor je navit na 2.7 ghz , temperatura se je zvišala za 4 stopinje, na 43. powered by Everest

Voltaža jedra je 1.525 V , voltaža ramov 2 V.

Na 2.8 ghz pa noče delat, ker se že na začetku po vklopu pcja ustavi pri napisu usb host conntrolers. To je takoj zatem, ko se izpiše frekvenca procesorja, verzija biosa , količina rama itd... Pa sem povečal voltažo, pa ne gre dalje od onega zaslona.
confused-1.gif

jenej

Pripravnik
18. jul 2007
60
0
6
40
Sproti po koraku testiras s Prime95. Program ki ti testira, predvsem testirajte rame (torture test -> blind). ce je napaka se izpise. Priporocam testiranje po ca 4 ure.
Ce so se kaksna vprasanja glede testiranja vprasajte, o navijanju pa je veliko in se prevec povedanega na ST in nima smisla tukaj tople vode odkrivat in govorit/razlagat.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Pri navijanju C2D je važno samo da ima ram nastavljen primeren množilnik (da ne gre frekvenca previsoko) in primerne latence (to je problem ko ne moreš več znižati množilnika frekvence rama in greš preko nazivnih 800mhz.

Meni recimo ta procesor kot ge je nekdo omenjal (c2d E6300, originalno 1,86GHZ) dela rock stable na 3500mhz (7x500) in to z neko povprečno plato (Gigabyte GA-P35C-DS3R) in dokaj poceni RAM-i (Geil Ultra)

Napetost na procesorju je 1,45V, na ramih 2,2V (nazivno delajo na 2,1-2,3V), na chipsetu pa sem zaradi visokega fsb-ja moral dvigniti napetost za 0,1V. Uporabljam tudi drug hladilnik (Arctic Cooling Freezer 7), z originalnim se mi je nad 3,2ghz pregreval.

Vse skupaj lahko danes dobiš za smešno nizek denar (plata 90€, procesor tudi tam nekje, rami so 50€, hladilnik pa 20€) Za 250€ torej dobiš sistem ki je hitrejši od praktično kateregakoli nenavitega sistema.

aplauz.gif

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Lepa. Bom še testiral in navijal.
wink-1.gif

btw Imam neko napako, da ga ne morem navit preko 2.8 ghz, ker mi javi takoj po vklopu "Initializing USB controllers" in tu se ustavi. Ve kdo, kaj bi to lahko blo?

Kako voltažo si ti to spreminjal na chipsetu?? Kako maš kaj temperaturo procesorja??

Jaz bi ga rad dal na 3.3ghz, zaj ko vidim, da ga ti goniš na 3.5 ghz. hehe

Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Katero plato pa imaš? Če je kakšna starejša, zna biti da ima probleme z visokim fsb-jem. Prednost novejših plat z P35 ali novejšim čipsetom je da že po spacifikaciji delajo z 333mhz fsb-jem.

Glede višanja napetosti na čipsetu: tako kot procesor tudi matično "naviješ" ko greš enkrat čez deklarirani fsb. Pri višjih fsb-jih je treba tudi malo dvignit napetost na "north bridge" čipu (NB voltage ali kaj podobnega)

Čudi me da se tebi pojavlja napaka na usb-jih ki jih krmili "south bridge", ki nima povezave z višjim fsb-jem. Vsekakor je pri bolj extremnem navijanju treba preveriti še kar nekaj nastavitev, ki pa se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca.

Videl sem tudi da imaš 2+1 konfiguracijo ramov, kar ponavadi slabo vpliva na zmožnost navijanja. Vzemi tisti dodaten ram ven in probaj koliko ti gre samo z dvema.