Pospešitev procesorja Intel Core 2 Duo E6750

man007

Pripravnik
20. dec 2007
359
2
18
nori-na-bicikl.blogspot.com
Živjo.

Prosim vas za pomoč pri pospešitvi omenjenega procesorja. Nikoli še nisem sam brskal po drobovju BIOS-a in me zanimajo vaše izkušnje s tovrstnim početjem.

Imam 2 GB spomina in omenjeni procesor. Množilnik je 6x ter hitrost jedra zaenkrat 333 kHz. Torej 2,0 MHz. Hočem doseči vsaj 3 MHz. Ali lahko spreminjam množilnik ali le nazivno hitrost?

Skratka prosim vas za več informacij ter izkušenj. Hvala.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
915
102
43
select 1 from dual;
2.0 GHz imaš ko sistem ni obremenjen, medtem ko se ob obremenitvi takt procesorja poveča na 2.66Ghz (množilnik 8). Množilnik je zaklenjen, tako da lahko višaš samo FSB.

Večina novejših plošč ima možnost navijanja procesorja kar iz Windowsov, tako da najprej preveri to možnost. Prej pa malo pobrskaj po spletu, ker obstaja nešteto strani, kjer imaš osnovne napotke, kako se 'navija' (npr. forum na slo-techu).

Se pa najprej vprašaj, ali potrebuješ močnejšo računsko moč, ali bi računalnik navil zaradi tega, ker je to 'in'.

LP
Andrej

Nazadnje urejeno:

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
tako enostavno pa to ne gre. Prvič - plošča mora podpirat navijanje. Drugič - poskrbeti moraš za boljše hlajenje vseh komponent, ki bodo pri tem obremenjene - procesor, ram, včasih tudi čipset. Tretjič - navijaš postopoma in preverjaš stabilnost delovanja. Četrtič - do 3 GHz ne boš nikoli prišel. Zato ne bi smel šparati pri procesorju:)

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
tako enostavno pa to ne gre. Prvič - plošča mora podpirat navijanje. Drugič - poskrbeti moraš za boljše hlajenje vseh komponent, ki bodo pri tem obremenjene - procesor, ram, včasih tudi čipset. Tretjič - navijaš postopoma in preverjaš stabilnost delovanja. Četrtič - do 3 GHz ne boš nikoli prišel. Zato ne bi smel šparati pri procesorju:)

3GHz? Procesor gre na navadnem (zracnem) hlajenju do slabih 4GHz...

Pungi

Pripravnik
2. avg 2007
208
0
16
V primeru da imaš 800 Mhz ram, je E6750 smešno lahko naviti.

Ti samo dvigni FSB iz prevzetih 333 na 400... pazi da rami ostanejo na 800.

Shrani nastavitve in to je to.

Tvoj procesorček bo mlel na 3.2 Ghz.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Četrtič - do 3 GHz ne boš nikoli prišel. Zato ne bi smel šparati pri procesorju:)

Another great bullshit from cbb!
crazy1.gif
Dej ne piši neumnosti v tehničnih forumih.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik man007 pravi:
Ne gre. V BIOSu je zaklenjeno, v Windovsih pa nimam te možnosti.
frown-1.gif
Mogoče bedasto vprašanje...
Pa si preklopil iz auto na manual(ali kaj podobnega)

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
471
27
28
44
MB
gre marsikaj samo znati moraš, meni je sodelavec navil 6750 na 3200mhz in mi že nekaj časa deluje brez problema in brez dodatnega hlajenja, tudi greje se nič kaj več ne, je pa veliko nastavitev, predvsem voltaža mora biti pravilno nastavljena, sam se sploh nisem spuščal v to..več mi niti ni poskušal nastavljati zaradi prešvoh ramov, sam pa ga ima navitega na skoraj 4000mhz..

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Mene nekaj zanima. Mam c2d 1.87 ghz , pa je navit na 2.3 ghz in dela kot mora, brez restartov in podobnega. Če pa ga navijem na 2.4 ali 2.5, pa se včasih pojavi moder zaslon-> dumping.. Bral pa sem, da je komot navit na 2.8, pa tudi pregreva se ne. Trenutno je na 40 stopinj celzija. Mam visto in asus p5b. Navijal pa sem v biosu. Ratio je na auto na 7.

Kak naj to usposobim?? Z asus programom sem že sprobal pa ni stabilno. Hlajenje mam poštimano, so dobri pogoji: plata 25, disk 32, grafa 57, cpu 40,

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Kako pa si navil? Višanje FSB-ja? Če hočeš da je procesor stabilen pri višjih frekvencah, mu moraš zvišat voltažo. Seveda moraš pri tem pazit na temperaturo. Če višaš samo FSB se temperatura ne spreminja.

Bane

Pripravnik
22. jul 2007
210
0
16
Danes na Zemlji, jutri pa v vesolju
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Višal sem le fsb. 328*7 Kolko naj povečam voltažo?Recimo za 2.8 ghz. Tega še nisem delal...

Voltaža se ravno tako dvigne v biosu, vendar raje malo prebrskaj forum in poišči (če je možno s tvojim procesorjem) kakšen opis izkušenj.

P.S. pri vsakem navijanju se zavedaj da lahko hitro kaj zaje..., če nimaš izkušenj. Je pa tudi res, da nekako moraš sam probat in tudi kaj za....., da si pridobiš izkušnje. Torej ko se lotiš navijanja moraš biti pripravljen da boš tudi (upam da ne) kaj skuril. Potem se ne pritožuj po forumu, da si dobil napačna navodila, saj nihče ne more odgovarjati za tvoja dejanja.

Predlagam ti, da če si začetnik pri navijanju najprej probaš na kaki stari kišti, ki ti jo ne bo žal v kiblo vreči.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Na stari kišti pa še nisem nič skuril, čeprav sem navil procesor celeron 433(mhz) na 541 mhz. Pa je 3 leta delal kot mora. Še vedno dela, le da ni več v uporabi.

Trenutno pa je c2d navit na 2.4 ghz pa dela brez restartov. Na 2.5 pa ni več stabiln. Pride do občasnih restartov.
Voltaže nisem nič spreminjal, ker ne vem kera je optimalna.

Če maš kake izkušnje z navijanjem, mi prosim napiši( predvsem glede voltaž) Nobenga nebom kregal, če bo kaj šlo po gobe.
smile-1.gif