poslabšanje vida?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Možno, da ti bolj "suh" silikon pri lotrafilkonu ne ustreza... kaj pa vem. So pa iz stališča prepustnosti za kisik novejši silikoni definitivno boljši.

Glavno, da so ti leče ok ter da dobro vidiš.
zmaga.gif

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Meni se je pa dioptrija malo izboljšala iz - 4.0 na 3.75 in -4.5 na 4.25 ter cilinder na enem očesu iz -1 na -0.5, kaj drugega oftamolog ni ugotovil.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Da je za to kriva premočna dioptrija. Sicer pa sedaj delam z prejšnjimi 4 leta starimi očali in dejansko z njimi vidim tako kot moram in še glava me nič ne boli. Upam samo, da se mi sedaj dioptrija ne bo spet na hitro poslabšala, ker dajati 150 eur. vsakih par mesecev za nove stekla ravno ni v mojem interesu.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.313
7.320
113
Da si še jaz malce sposodim temo k ste glih o lečah govorili.

Uporabljam Acuvue oasys za katere so v optiki rekli da se najbolj prepuscajo kisik. Sedaj berem da temu ni tako.
Ko sem oftamologinjo vprasal ce je kak problem ce bi lece kdaj nosil vec kot 24 ur oz ce bi spal z njimi jo je skoraj do stropa vrglo s stola =) Redno jih zvecer oz. pred spanjem jemljem ven vendar to pogosto ni mozno (sluzba). razmisljal sem ze o enodnevnih lecah in da bi jih imel kar vec kompletov s seboj in samo stran metal preden bi zadremal. Sedaj se mi namrec dogaja da po cca 12 urah nosenja lece postanejo "lepljive" in suhe in imam obcutek kot da se packajo. Visine kaplice od sodelavca sicer pomagajo vendar si jih moram na koncu ze na 20 min not vlivat =)

Torej jernej bodi dober in razlozi kaj tocno nosis in ali bi to bila ok menjava za to kar imam sedaj. Pises da lece dajes v peroksid - a tekocina za lece je dejansko peroksid al to ti kako posebno nego nudis lecam? =)

Hvala vsem za vse odgovore in ansvete ze vnaprej =)

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Katere visine si pa daješ notri. Ker meni je farmacevtka rekla, da leč ne smem uporabljat z visinkami, ker le te ožajo žile v očesu, kar pomeni še manj kisika...in posledično še bolj zjebano oko.

Edine, ki so sprejemljive so baje tiste v mini epruvetkah.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.313
7.320
113
Dobro vprasanje. po resnici ne vem (vem precej neumno od mene) ker so bolj ko ne prva pomoc ko se mi zacne leca ze limat na veko...

Sej zato sm si pa sposodil temo da resim te probleme na dolgi rok (torej da zvem vec o lecah ker ocitno nimam pojma itd)

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Oči pa postanejo suhe tudi iz drugih vzrokov:

-....
- Uporaba kapljic za oči, ki ožijo žilice ( visine ) in povzročijo, da so oči bolj bleščeče, lahko okrepi izsušenost roženice.
-...

Vir: http://www.080-1-lece.si/vsebine/60

Saj jaz tudi nisem vedel, dokler nisem pametoval v lekarni, da rabim visinke, ker mi leče sušijo oči.
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Najprej glede kapljic. Običajno se dobijo v treh okusih:

- za suhe oči: so gostejše in običajno vsebujejo kakšne pripravke, ki ti dejansko zamotnijo kontaktne leče

- za rdeče oči: Primer so Visine kapljice, ki vsebujejo neke vrste "adrenalin" (Tetrahydrozoline) in so v prvi vrsti namenjene v estetske namene (rdeče oči). Njihova učinkovina se lahko celo nabira v lečah in zaradi visoke koncentracije povroči t.i. "rebound effect", ko dobiš rdeče oči - ravno zaradi kapljic oz. leč, ki še vedno vsebujejo malo učinkovine.

- kapljice za uporabnike kontaktnih leč: to je to, kar potrebuješ ti. Večinoma je to samo navadna sterilna raztopina natrijevega klorida.

Kot že napisano, Oasys niso najboljše kar se tiče prepuščanja kisika. Dosti oftalmologov tudi ne zaupa night&day lečam (tudi jaz jim čisto po pravici ne) in jih ne priporoča nositi nepretrgoma. So pa najverjetneje daleč najboljša varianta kar se tiče prepustnosti za kisik in sposobnosti močenja. Dnevne leče s stališča permeabilnosti niso nič posebnega. Edino uporabno je, da jih ni potrebno čistiti, ampak jih samo zavržeš. Tako da nositi 12ur en par dnevnih leč, nato pa pa drug - ni šans.

Kot sem že napisal - sam kombiniram dnevne Ciba Dailies in mesečne Ciba Night&Day. Dnevne nosim takrat, ko vem, da bom leče nosil samo par dni na teden ter obvezno na potovanjih (higiena). Če dnevne nosim samo par uric, jih dam v čistilno raztopino in uporabim še enkrat. Mesečne nosim med 45 in 60 dni, vendar jih vsak večer čistim v peroksidni raztopini. To so enostopenski čistilni pripravki kot npr. Aosept, ki so sestavljeni iz raztopine z vodikovim peroksidom ter posodice za leče s platinastim katalizatorjem.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Da malo osvežim temo.

Ker še zmeraj nisem bil čisto zadovoljen z svojim vidom in tudi z počutjem pri nošenju očal sem se v petek odpravil na ŠE en pregled k oftamologinji. Ta mi je predpisala kar -0.75 dioptrije manj na vsakem očesu kot imam sedaj (4.00 in 4.50) in na desnem dodala 0.50 cilindra, refraktometer pa je pokazal le -0.25 dioptrije manj kot imam sedaj. Sedaj sem pa malo v dvomih če je res to to, ker ne bi rad spet vrgel vstran 150 eur. za nova stekla. Sicer vem kakšen je efekt če imaš preslabo dioptrijo, nevem pa kakšen je če imaš premočno, ampak 0.75 razlike v plus bi že verjetno moral kar konkretno poznati, ali? Sicer imam doma ena starejša očala z -3.75 in - 4.25 in z njimi dejansko boljše vidim ampak še -0.50 v minus???
confused-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
Tisto, kar izmeri "računalnik" ponavadi ni točno, in je treba bolj verjeti človeški oceni.

Če te ob nošenju očal boli glava, verjetno res ni bila prava dioptrija (no, to je zelo poenostavljeno napisano!), in raiš druga očala.

Vsak oftalmolog ima verjetno svoj pristop, ampak pri moji oftalmologinji (žal ima gužvo...) je pacient tisti, ki določi dioptrijo. To pomeni, da gledaš črke toliko časa, da najdeš kombinacijo, kjer je slika najbolj jasna. Nato probaš še nekaj malega več in nekaj malega manj dioptrije in se potem odločiš, kaj bi imel (običajno dohtarica raje sugerira 0.25 manj kot več). Nato poskusiš še s cilindri in to je za eno oko vse. In takšna meritev je potem čisto OK. Saj sam vidiš, da s tistimi stekli vidiš črke bolje kot pa s svojimi?
smile-1.gif

Cene stekel pa ne morem komentirati - vzemi navadna, nestanjšana mineralna stekla, ki so nekje 30 EUR - sam sem z njimi čisto lepo živel leta in leta (no, fajn je, če imaš majhne okvire, potem so očala pač malo manj težka
grin1.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Vidim, da je ravno tema o poslabšanju vida aktivna. Mene zanima naslednje: Že nekaj mesecev se "nažiram" z tabletami Tramacur 200 mg in večkrat se mi dogaja, da vidim megleno ali pa da enostavno ne vidim vredu kakšne manjše pisave. Pri meglenem videzu imam občutek, kot da se bom zgrudil. Samo to se mi dogaja občasno. Najprej sem sumil na to, ker po 12 -15 ur presedim za računalnikom. Sedaj že 14 dni nisem veliko za računalnikom in se mi isto dogaja. Včeraj sem bil na jezeru in nisem videl na drugo stran razločno, danes sem pa. Ali je možno, da se mi kaj takega dogaja zaradi tablet ali imam že probleme z očmi. Drugače pa do sedaj še nisem imel očal, ali problemov z vidom.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Je zares meglen vid (torej, da so stvari iz fokusa, vendar samo na določenih razdaljah... torej na daleč ali na blizu), ali se ti bolj "vrti v glavi"?

Jaz sem skoraj 100%, da je to zaradi tramadola. Koliko 200mg bombončkov poješ dnevno? Verjetno je smiselno razmišljat tudi o bolezni, zaradi katere jemlješ takšno dozo in ali je le ta še vedno indicirana.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lahko malo bolje specificiraš, kaj misliš z "nisem zadovoljen". Na blizu, na daleč, megleno, glavoboli...

Koliko si pravzaprav star?

Če si že 30+, je čisto možno, da očesna leča že počasi peša in ti prevelika "minus" dioptrija kvari bližinski vid. Zato se je tudi oftalmologinja odločila žrtvovati malce ostrine pri gledanju na daleč.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Predvsem na daleč in motijo me določene barvne kombinacije, najbolj bel text na črni podlagi torej podnapisi, spletne strani, če si črke povečam me samo še bolj bodejo v oči. Kar se pa tiče počutja, z očali dejansko čutim nekakšno "tiščanje" v očeh, kot bi jih non-stop naprezal pa tudi občasne glavobole imam, brez njih tega ni.

Star sem 24, drugače ni z očmi popolnima nič narobe, tudi bližinski vid je še o.k.