poslabšanje vida?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Je zdravo očala nositi non-stop, torej cca. 16 ur na dan ali bi bilo dobro narediti kaj pavze vmes? Sicer vidim že kar o.k ampak po 5 minutah za računalnikom me začne boleti glava.
crazy1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Hm, včasih so govorili da je dobro, da je stena za monitorjem tudi rahlo osvetljena, pa tudi določene televizije imajo osvetljevanje stene zadaj v skladu z dogajanjem na ekranu...zdej pa ne vem, kaj od tega je bolje za oči, nič ali svetloba za monitorjem

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Je zdravo očala nositi non-stop, torej cca. 16 ur na dan ali bi bilo dobro narediti kaj pavze vmes? Sicer vidim že kar o.k ampak po 5 minutah za računalnikom me začne boleti glava.
crazy1.gif

Pa vidiš dobro s temi očali? Levo in desno oko?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Ni neke opazne razlike med levim in desnim očesom, vidim dokaj o.k, edino tam kjer je res močna razlika v kontrastu (recimo bela pisava na črni podlagi ali obratno) se mi ful blešči.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Poročaj, kako boš opravil v četrtek, pa se takrat naprej menimo.

Najpogostejši vzrok glavobola pri nošenju očal je - napačno predpisana in izmerjena dioptrija. Zato glej da boš v četrtek imel čimbolj spočite oči (upam, da je pregled zjutraj in kakšno uro pred pregledom se izogibaj bližinskemu delu branje / mobitel / računalnik).

Načeloma pa nima veze, kako dolgo nosiš očala... razen, da ti slabo nareti nosniki pustijo odtis na nosnem korenu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nekako dvomim, da ima Philipsov Ambilight (osvetljevanje stene) kakršnokoli vezo z vidom. Prej navidezna razširitev scen in navidezno večji televizor. Poleg tega ima zadeva precej pridušeno svetlobo.

Glej na človeško oko kot na fotoaparat (dejansko ni prav velike razlike). Sicer je sposobno zaznati plamen sveče 3km stran, vendar istočasno nikakor ne bi mogel delati na računalnik. Ključ do tega je adaptacija. Konstrastni vid obstaja samo v določenem območju svetilnosti. Primer: če naenkrat z zunanje svetlobe prideš v temen prostor - ne boš videl praktično nič. Vse bo pridušenih barv in nerazločno. Po nekem času pa se bo znova vzpostavilo novo razmerje med svetlobo v prostoru in občutljivostjo očesa.

Izvor svetlobe za monitorjem je točno to - ker predstavlja večji del vidnega polja, se oko prilagodi nanj in ne na monitor (kjer dejansko delaš).

Na računalniku si odpri eno stran, kjer je belo ozadje in črne črke. Bela mora biti približno toliko bela, kot je bel list papirja, ki ga postaviš neposredno zraven monitorja. Če seva, je preveč, če vleče na sivo, je premalo. That's it.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Še eno btw vprašanje;

Je možno, da se mi je spremenil samo astigmatizem? Ker je efekt dokaj podoben kot takrat ko še nisem imel cilindričnih očal. Najbolj opazno je to, da okrog belega texta na črni podlagi vidim sence, obratno pa je ta "efekt" precej manj opazen. Je možno da optik napačno izmeri cilindre?
confused-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vse je možno... jutri imaš pregled, če se prav spominjam. Bo najbrž vse jasno...

Lahko, da je tudi napačna zenična razdalja... pri astigmatizmu je to pomembno.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Vse je možno... jutri imaš pregled, če se prav spominjam. Bo najbrž vse jasno...

Lahko, da je tudi napačna zenična razdalja... pri astigmatizmu je to pomembno.
Jernej, okulist mi je najdu razraščanje žil v roženico in posledično za 3 mesece odsvetoval nošenje leč. Ker sem bil rahlo šokiran, ga nisem potem nič kaj detaljno spraševal, pa zato tebe sprašujem ali je to reverzibilen proces, pa kakšno težo oz. posledice ima to za oči? Ker sem po treh letih nošenja slučajno oz. preventivno šel na pregled oči, pa mi je to najdu.....

@CIzY: ne zamert, ker sem se ti sposodu temo

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, je reverzibilen.

Žile "privabljajo" slabo oksigenirana območja. Verjetno si predolgo nosil premalo kvalitetne (premalo prepustne) leče, kar je skupaj še z nekaterimi faktorji vodilo v rahlo hipoksijo roženice. Rezultat je, da je telo želelo "dostaviti" kisik in tja so začele vraščati žile. Problem je, ker mora biti roženica povsem prosojna. Žile pač niso prosojne.

Absolutno ne nosit leč do naslednjega pregleda (oz. če ti je rekel samo tri mesece, morda stanje še ni tako alarmantno), potem bi ti pa svetoval, da zamenjaš leče za kak novejši "model", ki ima večjo prepustnost za kisik.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Tnx, Jernej. Poznaš okulista v LJ ali okolici, ki se tudi dobro spozna na leče, ker moj okulist je priznal, da leč ne pozna. (mu ne zamerim, ker se je specializiral na drugem bolj donosnem področju, operacije pa to..) Te ki sem jih nosil do sedaj, mi jih ni on predpisal, ampak sem jih sam zamenjal za drugo znamko.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Če si zadovoljen s predpisano dioptrijo, potem lahko leče zamenjaš tudi sam. Tako ali tako upam, da jih naročaš iz tujine (veliko ceneje), sicer pa tudi pri nas ne potrebuješ recepta.

Enačba je enostavna. Manj časa kot nosiš leče, bolje je s stališča neovaskularizacije (tvoja težava). Bolj, kot so leče prepustne, bolje je.

Sam prakticiram nošnjo CW (continuous wear) kontaktnih leč, ki pa jih zvečer vseeno dam v peroksidno raztopino. CW leče so namenjene nošnji 24/7 za daljše obdobje (en mesec) in imajo daleč največji faktor prepustnosti za kisik.

Prilagam tehnične karakteristike nekaterih popularnih leč iz leta 2006:

table1_L.jpg

Precej oglaševane Oasys so sicer dobre leče, vendar daleč od tega, da bi bile med boljšimi kar se tiče prepustnosti za kisik. Verjamem pa, da so za neobčutljive ljudi super razmerje med ceno in kvaliteto.

Sam uporabljam Focusove Night&Day. Samo najboljše za moje oči.
evil.gif
Po dveh letih nošnje jih lahko samo pohvalim. Če jih vsak večer dam ven v raztopino, mi zdržijo tudi do 2 mesece vsakodnevne uporabe. Cena - 41 evrov za 6 parov. Če ti to ni predrago (skupaj s čistilnimi raztopinami), ti jih toplo priporočam, sploh ob tvojih težavah.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Odvisno je tudi od očesa. Jaz sem imel te O2 Optix, pa sem jih po treh dneh stran vrgel in kupil Oasys, ki jih nosim že ves čas skor odkar so ven prišle.