poslabšanje vida?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Zanima me če je možno, da se ti vid poslabša iz "danes na jutri", ker sem 2 dni nazaj še normalno videl, danes pa se mi predvsem na računalniku zdi pisava že zelo meglena in še glavobole dobim, ko gledam vanj.
confused-1.gif

Nazadnje sem bil pri optiku lani oktobra, ko sem dobil tudi nova očala.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
Če imaš še CRT monitor preveri frekvenco osveževanja. Da se ti ni razštelala in iz 85 Hz padla na 60, nekateri to ne opazijo, oz. jih boli glava ipd. ..

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.592
1.122
113
Titograd
Je možno pri določenih boleznih. Upam da je res samo osveževanje monitora krivo, ali pa morda suhe oči, ker že mesec in pol okrevam po bolezni, ki mi je, ko se je prvič pojavila, vzela skoraj ves vid v enem dnevu
bonk.gif
zdaj je na srečo samo bolelo kot hudič...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Hmm meni se pa momentalo dogaja da ko se vozim ponoči da slabo vidim npr. ko se peljem čez mesto in da daleč vidim črpalko se mi zdijo tiste osvetljave malo "čudne", ne da bi bile zmazane ampak ne vidim čist razločno, čez dan se mi to nikoli ne zgodi...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Zanima me če je možno, da se ti vid poslabša iz "danes na jutri", ker sem 2 dni nazaj še normalno videl, danes pa se mi predvsem na računalniku zdi pisava že zelo meglena in še glavobole dobim, ko gledam vanj.
confused-1.gif

Nazadnje sem bil pri optiku lani oktobra, ko sem dobil tudi nova očala.

Pa se ti je poslabšal vid na daleč ali na blizu? Ali na vse - bolj megleno?

Pejd h dohtarju.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Vbistvu bi bolj rekel da se pisava blešči kot da je meglena, najbolj opazno je kjer je velika razlika v kontrastu, recimo črn text na beli podlagi oz. obratno. Sem enkrat že bil pri dohtarju zaradi bleščanja ponoči ampak mi niso nič našli, naj bi bilo to do neke mere normalno? Čutim pa ves čas (zadnja 2 dni) nek čuden pritisk v očeh ampak pečejo ali prekomerno solzijo se mi ne. Z monitorjem je vse o.k, ker se mi to dogaja tudi na prenosniku. Pri velikem textu je to bleščanje še bolj opazno tako da je manjšega dejansko lažje brati.

B81

22. jul 2007
37.652
10.948
113
Pri hitrem pogledu vidiš sliko z zamikom ali ne?
Takoj bi šel k zdravniku.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če je sprememba zares nastala (torej, da je nisi šele sedaj opazil) v dveh dneh, je nekaj zelo narobe.

1. Bodisi z računalnikom (to prvo poglej ;-) ).

- osveževanje slike
- so kabli ok priklopljeni
- CLEAR TYPE... če se ti je to izklopilo, je jasno, da so črke postale motne... to se včasih zgodi, google it in preveri nastavitve za tvoj operacijski sistem

2. Bodisi z očmi.

- tako hitro gre bodisi kakšno žilno dogajanje, ampak to pri tebi po mojem nekako ne pride v poštev.
- kakšno vnetje (imaš pordele oči, skelijo?

Jaz bi rekel, da je najverjetneje, da si to šele sedaj opazil, čeprav se ti vid počasi slabša in da pač to malce potenciraš. Takoj za tem bi dal 1C (fonti). Da je pa dejansko kaj tako zelo narobe z očmi, pa ob odsotnosti drugih simptomov ni zelo verjetno. Vseeno pa lahko zato, da se pomiriš, čimprej skočiš do oftalmologa. Par osnovnih pregledov in bo popolnoma jasno, če je kaj organskega ali ne.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
1 in 2 ni, zakaj bi se mi pa lahko vid tako na hitro spet poslabšal, glede na to da se mi je pri prejšnjih očalih v 3 letih zelo minimalno (mislim da - 0.25 na enem očesu)? Je možno da gre preprosto za preutrujene oči kot je že en malo zgoraj napisal, ker pred računalniki presedim res ogromno časa.
crazy1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če je vid meglen tudi zjutraj, ko se zbudiš, potem lahko "utrujene oči" izključiš. Ljudje radi potenciramo stvari. Kot rečeno, lahko da samo subjektivno potenciraš malenkost slabši bližinski vid.

Preko interneta ti težko kaj več rečem. 10s na refraktometru pa bo jasno, kakšna je diptrija in še 30s na biomikroskopu in bo jasno, če je kakšno dogajanje v zunanjem delu očesa.

1. Eno oko ali obe? (za test pokrij oko)
2. Na daleč, na blizu ali oboje?
3. Kakšna očala nosiš trenutno?
4. Starost.

Toliko okvirno... lahko tudi na PM.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
1. Obe
2. Oboje, pri večjem textu je ta "efekt bleščanja" še bolj moteč
3. -3.75 na levem in -4.25 na desnem (cilindrov pa nevem na pamet trenutno)
4. Moja starost je 23, očala pa sem nova dobil lani septembra ali oktobra, ne spomnim se zdaj točno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V bistvu sem mislil, če opaziš meglen vid pri gledanju na daleč ali na blizu.

Na blizu je npr. računalniški monitor ali pa knjiga, na daleč pa 10 metrov ali dlje.

Orientacijsko gledano prizadetost vida na obeh očesih izključuje, da je nekaj narobe z očesom. Nekako tako kot je skrajno neverjetno, da bi te hkrati začeli boleti obe nogi na primer.

Po mojem ni nič resnega... najbrž tudi malo potenciraš zadevo. Poskrbi, da za monitorjem ne bo izvora svetlobe, na 20 minut delaj pavze (torej da se za najmanj 30 sekund zastrmiš skozi okno v daljavo).

Če bi se stanje še naprej slabšalo, se pa oglasi.

Lahko greš pa tudi do okulista... samo po mojem bo rezultat podoben.

Si kaj posebnega spremenil v svoji rutini v zadnjih dneh? Karkoli drugega?

(malo mi že zmanjkuje idej, ker tvoji simptomi niso ravno tipično za katerokoli očesno bolezen, ki mi pade na pamet)

B81

22. jul 2007
37.652
10.948
113
Mariborski zdravniki postanejo prav nervozni, ko pride kdo taki tja, ti si precej miren
grin1.gif

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Kakor se sprašuje avtor teme, jaz sem primer ki je dobil dioptrijo -1 na levo oko dobesedno iz danes na jutri. En večer gledam TV pa sem malo slabše vidu podpnapise (malo meglene). Sem mislu, utrujene oči od celega dneva opazovanja. Nakar sem malo spremaljal ta moj vid, in na koncu mi postavijo dioptrijo. Svašta. Nikoli nobenih problemov z očmi.
Sprašujem se, če je kakšna možnost da sem kje poškodoval oko, pa da pride dioptrija?
Na desno oko vidi kristalno čisto.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik absistem pravi:
Sprašujem se, če je kakšna možnost da sem kje poškodoval oko, pa da pride dioptrija?

Ne, ni možno. Vsaj ne na tak način, da ti tega ne bi opazil (poškodbe namreč).

Vid se ti je počasi slabšal, potem ti je pa en dan nekaj "preklopilo" v glavi in si postal pozoren na to. V kratkem času si zadevo stopnjeval do zavesti "da slabo vidiš", odšel k oftalmologu in dobil očala.

Dejansko človek pri -1 lahko precej normalno funkcionira. Zadeva nastaja počasi, v kinu mu postajajo simpatične sprednje vrste, kupi si 47'' LCD in vztrajno trdi, da so nove EU registrske tablice slabo berljive. Malce napenja oči in ima občasne glavobole, drugega hujšega pa ni. Sploh če je to izolirano na eno oko, kjer lahko drugo oko ostrino še dokaj dobro kompenzira.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Jaz grem v četrtek na pregled dioptrije, me prav zanima kaj bo pokazalo, ker mi ni nič več jasno.
crazy1.gif

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Zanimivo.
Popolnoma se strinjam, da začne psihologija naših možganov delovat tako kot si opisoval, lcd, tablice, ipd.
Škoda, sem mislil da bom imel dober vid vsaj do abrahama. Očala pa nosil vse bolj pogosto, ker sem slišal da z nenošenjem obremenjujem zdravo oko, ki se bo lahko še prej "pokvarilo". Enostavno jih rabim pred PCjem, v kinu ter včasih za nočno vožnjo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pri miopiji (minus dioptrija) je fino nosit očala... Ni toliko to, da bi obremenjeval zdravo oko, temveč z nošenjem očal razbremenjuješ "okvarjeno" oko. Pri tem stanju gre večinoma za prirojeno napako v strukturi očesa, tako da razne ideje o "treniranju oči" tu odpadejo.

Drugače pa je pri starostni "plus" diptriji, kjer je fino vztrajat brez očal čimdlje. Tako namreč treniraš mišico in ob začetku nošenja očal ta trening odpade.

- 1 je pravzaprav kar "koristna zadeva", sam boš na sedaj sicer okvarjeno oko v starosti dlje časa bolje videl.

Pri možganih v primeru vida niti ne gre toliko za neko "psihično" zadevo, temveč za dejanske spremembe nevronskih poti. Če daš otroku ob rojstvu pred ene oko prevezo za nekaj časa, bo ostal za vedno slep na to oko (čeprav ni ne z očesom in ne možgani popolnoma nič narobe).