Poročna priča

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Kaj si se pa zmenil ob 10 dopoldne pri matičarju. Če bi se ob 5 popoldne bi te že fantje zašrangal....

Sedaj so želje ženinov po šrangi zaradi običaja. Vsaj ko sem bil jaz prisoten v zadnjih letih,se je kar nekajkrat želelo mlaje, šrange.... čeprav nekaterim to več ne diši...
Nekoč smo se kar sami povabili na mlaje in šrange pa nas ni nihče postrani gledal, danes cela vas ve da si ženin/nevesta želita mlajev pa se mularija ne zmiga če jo osebno ne povabiš, oziroma če jim ne obljubiš sanjskega denarja....

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Tako kot je Hanzi napisal, zaradi običaja.

Čeprav pri nas to ni potrebno. Ko je poroka, se purši dobijo in pripravijo vse potrebno. Ženina in nevesto se vnaprej obvesti in zmeni za okvirni znesek. Zraven spada vse od mlajev, do nalog ob šranganju, barantanje itd. En tak mali kulturni dogodek. Ponavadi se zraven vsi prav prijetno zabavajo, ker je kup "cak" kjer eni druge lovijo.

Pridobljen denar pa gre pol za darilo, pol za šrangarje. Če kaj ostane, se naredi piknik. Darilo se prinese zvečer na ohcet in še tam malce pozabava, poje in odide. Dosedaj še ni bilo kakšne neprijetne izkušnje ali zamere. Edino enkrat so v sosednjem okolišu niso šrangali in je bil ženin razočaran.

Če ti s časom ne gre skozi, pripravi malo več denarja ali pa izkušenega svata
cool-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Čas je problem, ker je kar nekaj vožnje iz enega konca na drugega in preden spraviš v pogon cca 130 svatov gre kar precej časa mimo...
Po nekod je ženinova priča zadolžena za vsa pogajanja, doma, na šrangi itd... Itak pa muzikanti peljejo glavno galamo okoli vsega tega...
smile-1.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Priča je res ponavadi za pogajanja. Je pa super če ima izkušenega svata, da mu pomaga. Vem za primer ko so šrangarje "opeharili" za slabih 200€
grin1.gif

Pri nas ponavadi muzikanti ne igrajo nobene vloge...

Čas je pa vedno na strani šrangarjev. In če si že tako v stiski, ti svetujem, da greš do nekoga izmad neporočenih, ki ga malo bolje poznaš in se zmeniš za okvirno vsoto in se zmeniš glede časa. Če boš šel čisto na pamet, boš imel problem.
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Šranga je že v redu, če ni pri njej vsa poanta v denarju. Enkrat sem bil zraven pri šranganju, ko je ženin plačal za nevesto po uri in pol pogajanj (
stupid-1.gif

Če je šranga za zajebancijo in brez denarja, sploh če ta'mlada ni ravno zelo povezana s skupnostjo, se mi zdi pa šranga čisto ok.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Pa je od teh 150 jurjev prišlo kaj nazaj k njima v obliki darila ali so vse imeli zase?
Ker če so vse imeli zase, se naj zamislijo ko bodo enkrat sami na drugi strani šrange....

Nazadnje urejeno:

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Pri nas se glede šrange ponavadi vnajprej zmeni z ženinom, če natsprotuje potem se ponavadi ne šranga. No se je zgodlo, da je ženin bil proti šrangi, ampak je pa foter od neveste zahteval, da šranga pa more bit. Že pred šrango eden od fantov s konjem obišče nevesto na domu, kjer nekaj malega prebere in preda sporočilo. Nekje na poti se potem postavita dva mlaja na vsako stran ceste med katerimi visi napis DOBRODOŠLA ŽENIN IN NEVESTA na svatovski strani, in pa SREČEN ZAKON na šrangarski strani in pa seveda drog čez cesto.
Ko pridejo svatje in seveda ženin in nevesta se cesta zapre in se začne pogajanje, najprej za začetno ceno(ki je tako ali tako ponavadi nekje okvirno zmenjena vnaprej), nato pa postavijo naprimer 3 vprašanja s strani šrangarjev, in 3 s strani priče, vsota se nato glede na pravilne in nepravilne odgovore spreminja. Ko se pogajanje zaključi eden od šrangarjev in pa priča ali pa morda tudi ženin skupaj prerežeta drog. V kolikor amerikanarka ne teče kot je potrebno je vedno na zalogi motorna žaga
tongue-1.gif
Če kaj ostane se naredi piknik, na katerega so povabljeni vsi, ki sodelujejo pri organizaciji, ženin in nevesta ter njune priče.
Seveda pa se je zgodilo že tudi kaj drugače, naredila se je šranga, delalo nas je več, nato pa so štirje, ki so bili določeni za govorce na šrangovski strani pobrali denar in gasa na morje ter vse sami požrli, čeprav je bil dogovor popolnoma drugačen.

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
ksz

Tudi sam bom kmalu poročna priča kolegu in s punco sta se odločila, da ne bosta naredila nič velikega. Med tednom se gre s pričami na UE, pol pa na pozno kosilo oz. večerjo kjer bodo prisotni še starši in najožji sorodniki, pol za vikend pa bosta mogoče pripravila še kakšno fešto doma za ostale. Onadva res nista hotla (finančno) obremenjevat ostalih s temi zadevami in sta sama kupla tudi poročna prstana, če se ne motim pa sta plačala tudi fotografa, pa tudi od ideje za poroko in do same poroke bo preteklo res malo cajta.

Sam se tudi nagibam k temu, da bo poroka skromna in nič kaj pompozna, ker je vse skupaj metanje denarja stran (za moje pojme in na srečo tudi za pojme od moje drage). Tako, da bo vse skupaj bolj kot ne formalnost na UE, večerja v ožjem krogu, za vikend pa pol kakšna fešta še za ostale.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Meni se zdi to popolnoma logično. Sama sta se odločila za ta korak, torej naj tudi finančne posledice sama nosita. Edino pravilno.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Čisto soliden fotograf se dobi že na kakih 500 evrov...

agree
grin1.gif

Sem ga našel.
zmaga.gif

So mi pa pri enem fotografu skoraj zameglili um, ko je uletel s ceno 1.400€, pa še album ne bi bil polen,
ker ima določeno število fotografij. In ko jih porabi za montažo, pač pusti prazne liste...
stupid-1.gif

Bafilein

Zelenc'
18. apr 2009
3
0
1
Pri vseh stroških se ne sme pozabit še na rože. Moja si je kar zmišljevala in moram priznat, da to tudi ni bil zanemarljiv strošek, bilo pa je lepo vse v cvetju. Bila sva sicer zelo zadovoljna, so v cetličarni v Žalcu res lepo poskrbeli za vse in se potrudli, priporočam, če kdo potrebuje Cvetličarna

Nazadnje urejeno: