poraba.com -- "računa" narobe?

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.553
37
48
45
Če prav vem Poraba.com pravilno beleži, s katerim bencinom si naredil koliko km. Se pravi, da vedno gleda pri novem tankanju pretekli tank in tisti rezultat pripiše pravemu distributerju.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
ksz

A je komu jasno, kaj sem jaz zajebal, da mi noče zračunat povprečne porabe??
confused-1.gif

poraba.jpg

danke
Moraš tankat poln tank (po defaultu imaš že obkljukano opcijo na strani), da ti redno izpiše povprečno porabo. A ni logično?
sprasujem se.gif

Zdaj ko boš prvič tankal polno in to označil, ti bo izračunalo povprečno porabo vseh km ki si jih naredil od 10.4.2010. Ampak za vse skupaj. Če boš vsakič tankal polno, ti bo pa računalo še sproti, po vsakem tankanju.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ja, ja, se strinjam z vami. Računa vse pravilno, tako skupno porabo kot tudi glede na črpalko.
prikazu dejansko porabljenega goriva (ne pa prikaza črpalke).

Primer:
Če natankam OMV in se vozim, nato pa natankam Petrol .. mi bo poraba.com v zadnji vrstici napisala, da je to bila poraba Petrolovega goriva, čeprav sem ga pravkar natočil. V bistvu sem pa porabil OMV gorivo.

Prilepim tabelo gor .. samo da jo naredim.

Se pa strinjam s tistim, ki je rekel, da bi pravilno prikazovanje bilo nepregledno. Sem naredil svojo razpredelnico pa je "obup". Ampak kot sem že rekel, računanje na porabi je OK, prikaz pa ne (vsaj pri meni).

Lepim sliko:
www.shrani.si
[/URL][/img]

"Napaka":

Če pogledamo 19.5.

Moja prava razpredelnica kaže, da sem vozil (in zato tudi porabil gorivo s Petrola, poraba.com mi pa pokaže, da sem porabil OMV
frown-1.gif

KOt se pa že omenil, kar pa se tiče računanja (tudi ločeno po črpalkah) pa računa pravilno.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
S povedjo povedano bi trenutna vrstica zgledala takole:

"danes (xx.xx.xxxx) sem natočil XX litrov in opravil XXX km od zadnjega tankanja, trenutno izračunana poraba je XX l/100km"

.. meni to zgleda logično oz. tudi če bi peš računal bi dobil od zadnjem tankanju neko porabo, ki bi jo pripisal zadnji vrstici!

Tebe pa očitno bolj zanima katera črpalka ti da boljše gorivo, zato bi tvoja vrstica v istem primeru zgledalo takole:

"dne xx.xx.xxxx ko sem tankal XX litrov in do danes, ko sem prevozil XXX km je (bila) povprečna poraba XX l/100km"

.. meni to zgleda precej "tezko" razumljvo ker se mešata preteklik in sedanjik! Hkrati pa kot sem že omenil je prva vrstica vedno "prazna" oz. nima porabe. Če bi peš računal, potem bi moral pisati v dve vrstici kar je spet nefunkcionalno! Upam da sem dobro ponazoril zakaj je tako "pravilneje" (čeprav bi bilo prav tudi tako kot si ti zamišljaš, ampak težje razumljivo)!
grin1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Te štekam
smirk-1.gif

Zdaj sicer vpisujem v svojo razpredelnico, ampak je težje razbrati. Če bi tankal nekaj časa samo na eni, pa potem na drugi črpalki, bi bilo bolj pregledno. Če pa tankaš izmenično ali pa prosto po prešernu, je pa nepregledno.

Sicer je pa bistvo računanje in številke, tako da to pa "funkcioniše perfektno"
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Če pogledamo 19.5.

Moja prava razpredelnica kaže, da sem vozil (in zato tudi porabil gorivo s Petrola, poraba.com mi pa pokaže, da sem porabil OMV
frown-1.gif

No ko pa jst pogledam to tvojo tabelo pa mislim da si tankal na Petrolu dne xx.xx.xxxx, čeprav si na OMW .. ti to rešuješ tako da imaš potem dve vrstici za isto stvar, "tankal" in "vozil" (s tem da se eno polje prepiše od "prej"). Poraba.com ti pokaže samo polje "tankal", ker mislim da je vsakemu jasno da tam kjer si zadnjič tankal s tistim gorivomo si tudi vozil ane!
crazy1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Že, ampak meni pa poraba.com ne pokaže pravilno. Ker tam, kjer sem tankal, ni prav, saj sem npr. tankal Petrol (to prikaže tudi poraba), vozil sem pa OMV (kar sem tudi porabil) in to ne more biti isto.

Zato pa imam jaz dva stolpca: tankal (je še v tanku) in vozil (kar sem prejšnjič tankal in kar sem tudi porabil, da se lahko izračuna povprečje)

Če vedno tankaš na isti znamki, potem je ok, v kolikor pa zamenjaš, bo pa poraba.com vedno to prvo menjavo štela k napačni znamki.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Kripo:
Povprečna poraba v 1 vrstica nima veze z napisano črpalko. V 1 vrstici je 1 zapis, in tudi podatki, ki pripadajo k temu zapisu.
To pomeni 1 vrstica pomeni dne 19.5.2010 sem na črpalki OMV natankal 10,16 litrov ter za to plačal 12,34 EUR.

Povprečna poraba po črpalkah je čisto ločen izračun in je izpisan nad to tabelco. V tem izračunu pa zadeva deluje pravilno in vzame črpalko za 1 zapis nazaj. Se pravi če gledaš 19.5. se vzame povprečna poraba 6,08 ter črpalka Petrol.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Saj to pravim: računa pravilno!

Drugo (kar pa očitno samo mene moti) je pa to, da ti ob povprečni porabi napiše črpalko, na kateri pa ni bilo natočeno to gorivo oziroma podatki, ki so napisani, ne veljajo za to črpalko.

19.5. sem tankal na OMV črpalki (kar pokaže tudi v tabeli) in v isti vrstici poda podatke za gorivo, ki je bilo natočeno na neki drugi črpalki (to pa zveš le tako, da odpreš vrstico nižje).

Po mojem pojmovanju je torej v isti vrstici zabeleženo nekaj (prevoženi km, poraba) kar mora biti in tisto, kar ne spada tja (kje sem tankal gorivo, ki ga BOM ga porabil, ne pa ki sem ga porabil in na podlagi katerih mi je izračunalo povprečno porabo).

Glej:
v razpredelnici rdeče označena črpalka nima NIČ v povezavi z modro označenimi podatki. S temi podatki ima rumeno označena črpalka. Zato pa pravim, da v isti vrstici poraba.com meša jabolka in hruške.
Končni račun je pa pravilen, to pa je. Priznam.
Priznam tudi, da je bolj zapleteno narediti razpredelnico, kjer ti piše to, kar pravim jaz, v eni vrstici.

www.shrani.si
[/URL][/img]

In ko nekdo gleda podatke, bo rekel: AHA! 6.08 je imel porabo na OMV črpalki, kar pa ni res. Pilo je gorivo s Petrolove črpalke, ki pa je v drugi (spodnji) vrstici.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

jest delam tako da ko tankam(vem koliko km je na stevcu, naslednjic ne), vpisem razlika 1km, in ko ponovno tankam vpisem razliko iz stevca in ti pove tocno. Nedqa se mi vedno vse cifre pisat iz stevca.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Hja zastopim kaj hočeš povedat.

Zanimivo, da si prvi ki je to opazil in ga je zmotilo :D

Načeloma 1 zapis predstavlja stanje na tisti datum kot je zapisan. Tako kot stanje km (stanje na tisti datum), kot cena (cena na tisti datum), natočeni litri (na tisti datum), tip goriva(ta tankanje) prav tako je izpisana črpalka kjer si tankal (na tisti datum).

V kolikor bi izpisal črpalko za nazaj bi bilo verjetno bolj nepregledno in težje razumljivo.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:
Zanimivo, da si prvi ki je to opazil in ga je zmotilo :D

Saj pravim: I'm wierd!
grin1.gif

Zadevo bi se sicer dalo lepo rešiti z "if" stavkom, kjer bi zadnji vpis črpalke (zgolj črpalke) dalo na "čakanje" in bi ob naslednjem vpisu prevoženih itd izpisalo to črpalko, in dalo novo črpalko na "čakanje" .. S tem bi se izognili temu, kar delam jaz .. ko moram šparati listek, kje sem tankal do novega tankanja ..

Nazadnje urejeno:

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Ja tehnično ni problem rešiti. Samo kot pravim meni se zdi smiselno, da se tako prikaže saj to predstavlja podatke o tistem zapisu porabe.

Bi bilo pa dobro slišat še ostale

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Tudi jaz sem že opazil, da porabe po različnih črpalkah ne računa pravilno. Po moje bi moralo biti nekako takole, kot je na spodnj sliki. Vzel sem en naključen primer vpisa in naredil tabelo v excelu in je rezultat različen od tistega na poraba.com. Zadnji štirje stolpci bi se lahko računali "v ozadju", prikazan bi pa bil samo rezultat.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Primer:
Če natankam OMV in se vozim, nato pa natankam Petrol .. mi bo poraba.com v zadnji vrstici napisala, da je to bila poraba Petrolovega goriva, čeprav sem ga pravkar natočil. V bistvu sem pa porabil OMV gorivo.
Meni se zdi toleračunanje popolnoma pravilno.

Ti si štartal s polnim tankom, in na koncu si pač moral povrnit puf, da si vzpostavil začetno stanje.
Lahko bi bile cene goriva tudi različne.

hipotetičen primer, če je cena litra pri OMV 1€, pri petrolu pa 10€, pokuril si pa 10 litrov, bi na koncu v denarnici čutil, da si za vožnjo zapravil 100€ (pretrolova cena) in ne 10€ (omv-jeva cena). Saj ni važno, glih kater bencin je tekel v motor, plačal si pač petrolovega in to šteje.

bobrock

Pripravnik
15. sep 2008
124
0
16
Tudi mene je že pred časom zmotil ta napačen prikaz po črpalkah.

Glede na to, da podatki niso pravilni, bi bilo mogoče celo bolje, da se ta funkcija ukine, kot pa da zavaja uporabnike.