Pomoč na kmetiji in plačilo

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Zanima me za tiste, ki ste doma na kmetijah ste kdaj dobili kaj za pomoč doma? pa ne da ste od ure plačani, pač karkoli pomoč pri nakupu avta, stanovanja, pa magar sam hrane, pač karkoli. Sprašujem mal zato ko zdaj mam pa starega res poln kufer. Imamo les je štemplan in on bi kar enega dobil, ko bi to za 600€ podrl. Ko sma z bratom rekla, če nama kaj, da pa to midva nardima pa samo eno prokleto jamranje, kak ni časa, denarja,.... Pa nikol nisem kaj zahteval, nikoli delal za plačilo, samo ti pa kipne počasi. Zakaj je tujemu tako enostavno dati domačemu pa nič. Recimo zdaj si je pred kratkim namislo neki kopat, kar bo v celoti stalo cirka 6000€, ker pa si ima eden od bratov namen kupit kombinirko, je predlagal da mu vnaprej plača ta znesek pa bo stroj kupil ter to naredil(pač buđet se bi malo povečo in bi tudi stroj lahko bil boljši), ampak stari je rajši enega najel in bo plačal njemu kot pa da bi ta denar dal sinu pa še stroj bi doma ostal. Itak pa nikakor se noče odločit komu bi sploh pustil kaj po svoje naredit, sej to sem že v drugi temi omenjal. Eh brezveze morem dobit službo drugje ne v domačem kraju pa spakirat,...
rolleyes-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja problemi.... Če nisem preveč radoveden , koliko si star ? Če je tako kot pišeš je situacija res težka.
Kako je s stanovanjem , ga plačuješ, morda prispevaš za hrano, elektriko, redno režijo ?. Kolilo ur v povprečju delaš doma ?
Glede poseka.. Če bo posek stal 600€ bo toprotivrednost 10m3 lesa, posekanih bo pa 200-300 m3. Ali imate primeren traktor z vitlom ali pa bi to morda delali kar tako ? Prav tako me zanima kako je z vašim znanjem ker v gmajni se na lastnih napakah ne moreš učiti ker vedno narediš samo eno, če imaš res srečo morda dve,za kaj več je pa življenje ponavadi prekratko.....

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Ja jest sem s kmetiji doma.
Kaj te zanima
Jest že od nekdaj delam doma čist zastonj pa itak ne pričakujem nobenga plačila je že dost da je futr pa da mam topilo, da je plačan elektrika u glavnem spoštujem te stvari.
Sem tud jest mel težave s staritom sedaj je velik bolje, ker se ne pustim, da me napi*eva za vsaka piz*arijo....sem ga enkrat napi*du pa je od takrat kr tih pa če kdaj začne tečnart ga hitr pod komando vzamem.....mah en bom več pisal, ker je brezveze.
Izvoli kar pojdi na svoje sem tud sam hotel it pred enim letom pa ti povem, da boš še na slabšem, če nimaš dobre službe. S 500 evri na mesec boš lahko životaru tku, da se zmen doma pa živ naprej....treba je na kmetih delat ne pa ga srat okol.
Npr jest se za nasledn let tresem, ker bom mogu garat ko zmešan doma . starša sta zbolela, tko da ne morta nč delat.

Nazadnje urejeno:

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Star sem 29. Vedno smo podirali sami imamo gozdarsko opremo ni panike, vitlo, čelade, žage, pač vse kar se rabi nisem profi neki začetnik pa tudi ne. Do sedaj smo vedno sami delali letno cirka 40m3(ob nabavi kakšnega stroja tudi 100-150m3) + 30-60m3 drv. V bistvu je tole vse blizu ceste, podirat bi dal pa kupcu lesa. Doma z mojo vsak mesec nabavima za 100-200€ hrane, praške, ... sobo imava 12m2. Pereva si sama, večkrat kuhava,.... Pač dokler nisem hodil v službo sem doma delal ves prosti čas, počitnice,.. da sem pač rečmo odslužil denar za študenta. Sedaj delam kadar pač služba dopušča okoli 20-50ur mesečno, tudi odvisno od meseca.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.781
113
pri taščici
Je pri nas podobno, s tem da si še v bajti nisem mogel veliko "prilagajat stvari". Mama je sicer "normalna" in jo spoštujem, fotra pa niti pod razno ne. Vsi drugi so več vredni samo domači ne.

Potem so prišle še izredne okoliščine (moja huda prometna, kasneje sem se še razšel s partnerico).
Ker sem dobil občutek da doma brcam v meglo (brat je mlajši pa je to spoznal že prej, vendar je še vedno doma), sem takoj ko sem lahko odšel od bajte.
Sedaj živim(o) v svojem skromnem brlogu, vendar nam nihče ne serje po glavi. Se pa seveda vračam(o) domov, ker nekoč je želja se vrniti za stalno domov, vendar nekako odlašam če bo starša srečala "pamet". Vendar močno dvomim.
Če jih ni v 33 letih skupnega življenja in pri fotrovih 73 potem se bojim da ga bo šele v trugi srečala pamet, zato vrnitev odlašam in delam precej v rokavicah.
Raje živim na 30m2 v miru, kot pa na 100 pa da ne smem tega in tega in moram to in to. Sem dovolj star in mislim da sem pri 25 bil bolj sposoben kot starša, saj si starša do svojega 60/70 leta nista ustvarila toliko kot jaz, pa me tega nista ona "naučila" ali vzgojila.Sploh pa ne foter.

Da napišem podoben primer kot pri tebi.
Zamenjati je bilo potrebno žlebove na strehi. Fotru predlagam enega preverjenega lokalnega fušarja. Ne on dobi enega iz oglasa, ki mu 15 m dolg žleb naredi vsaj iz 10 kosov.....(ponucal je vse konce kar jih je imel). Na koncu mu je še fino zaračunal. Foter ves vesel ker je obnovil "prvo" zadevo po 20 letih pri hiši. Æez nekaj let postavimo kozolec v lastni režiji, jaz nekaj časa cincam(star sem bil 20 let) kaj bomo naredili s žlebovi. Na koncu se vsedem v avto odpeljem v trgovino po materila in žleb zmontiram po "regelcih". Namesto da bi mi na koncu rekel koliko stane material ali pa vsaj hvala ali pa to si pa dobro naredil, mi je cel čas metal polena pod noge in me zajebaval.
Gradnjo kozolca sem vodil sam (večino dela opravila z mlajšim bratom, stricem in sosedom), potem pa mi foter pri njegovi žlahti prijavi da že 5let hodim v SŠ (3+2) pa še sekire ne znam v roke prijet.... me je toliko "pogrelo", da sem ob enem izmed naslednjem obisku rekel. (foter je kasneje postavil neko "cigansko" naselje za 3 km. priključke in ga še isto leto podrl sneg).

Sem kar pred njegovo širšo familijo rekel.
"Jaz ko še sekire ne znam v roke prijet stoji kozolec že 10 let, tvoj "objekt" ko si več lesa posekal kot jaz videl pa tudi pa tudi prve zime ni preživel in se je podrl ob prvem snegu.
Od takrat naprej najraje sam hodi okrog (saj je že prej, samo včasih sem se mu še prislinil zraven, danes me pa ne mika več).
Še glede "plačila" dela na kmetiji; zadnji denar od fotra sem dobil za čevlje v prvi letnik SŠ. Potem se ne spomnim da bi mi še kdaj kaj dal.(pa je bil avto,stanovanje, poroka, njegov prvi vnuk, ... njente, nič, zero....setrični in bratranci so vsi nekaj dobili ob porokah,)
Ko sem kupil prvi avto (iz svojega denarja !),se je po 3mescih z njim začel voziti foter na šiht,ker se v svojem fičku vozil z odprto marelo (notranji blatnik čisto gnil). Meni je precej hitro "film" počil in sem mu enostavno postavil ultimat. Kupi si svojega ali pa kupi mojega. Kupil je mojega, jaz pa po drugega.

Dovolj sem se spovedal, težko je tako življenje na kmetiji.
Sploh ne vem kaj moja mat vidi na fotru da še rine z njim. Ker dvomim da je med njima sploh kdaj bila "ljubezen"

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Boljše ne bo.
Odločiti se moraš. Ti sam. Ko boš pri sebi odločitev res sprejel bo lažje. Sicer je smotano zahtevati plačilo, ampak da ti foter ničesar ne pusti delati po svoje pa tudi ni za nikamor. Lahko se še enkrat poskušaš pogovoriti s fotrom, vendar verjetno ne bo uspeha. Morda bi to lahko storil usklajeno skupaj brati, ne vem pa kakšni so njihovi interesi. Ni se ti treba kregati, samo povej svoje stališče in ga zagovarjaj, kolikor se ti zdi potrebno.

Pomisli, kako bo čez 10 let. Še vedno boš na 12 m2, veliko denarja bo šlo v to in boš še težje odšel. Svetujem, da greš čim prej na svoje. Meni je še vedno žal, da pred desetimi leti nisem šel na svoje.

In ko boš enkrat rekel, da greš, res pojdi
zmaga.gif
, sicer si pečen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.781
113
pri taščici
ermej: koliko sta stara z bratom?
Kakšne pogelde imata na kmetovanje?
Kdo naj bi ostal doma na kmetiji?(dedoval?)
Kako sta finančno?

Če vama foter ne pusti "služit" denarja na domači zemlji predlagam da čimprej začneta delati za svoj žep (fušati, oziroma karkoli pač znata).
Sicer se dolgoročno dela škoda kmetiji, ampak vsaj v svojem žepu boš nekaj imel.
Vsaj moj foter bi vse zapravil... pa nobenega napredka naredil...
Že od nekdaj zastonj dela usluge po vasi (orje, deli gnoj po vrtičkih...), hkrati pa vseskozi jamra da že 30 let daje za nafto od plače /penzije. ALi sem mu jaz kriv če ga ima cela vas rada in imajo vsi vse zorano, domač vrt je pa delo mami in naju.
Z bratom se vtakneva praktično res samo v konicah oziroma takrat ko bi bila še večja izguba če naju ne bi bilo (prodaja govejega mesa....)
Pač probava pokasirat večje prihodke, da imava potem $ vsaj da servis narediva na strojih, pa nafto kupiva... foter ga ne bi nikdar.....

Kot pa kaže pa se bo tudi to nehalo v nekaj letih, razen če bosta rekla tukaj imata pa delajta kar hočeta, (kar pa močno dvomim)

vacant

Pripravnik
13. okt 2008
250
0
16
slovenija
Zgodbe, ki jih pišete so ena velika žalost. In moje skromno mnenje je.
Če so kmetije velike, je potrebno dorečt kdo je gazda. In gazda kot v vsaki firmi (kar velika kmetija je) poskrbi, da stvari tečejo s plusom. S tem mislim, da vsi, ki v firmi delajo imajo od tega dogovorjeno. Primer: ata ima gostilno, sin kelnari eno smeno, za to je plačan. V primeru kmetije sin ravno tako naredi svoj delež in dobi svoj delež (recimo temu žepnina). Žepnina zato, ker dvomim, da si s tem delom zavarovan kako drugače kot kmečko. In gre to za tax-free denar. Penzija bo pač kmečka (slaba). Zato se mi zdi smiselno, ko se podira les in se ustvarja dobiček, del dobička prekanalizira k sinu (žepnina). Nikakor pa ne odobravam, da sin konkurira obrtnikom, češ jaz to naredim ceneje!! Če delo naredite sami, je dobiček večji in vsi imate več od tega.
Če pa je kmetija majhna. Na njej ni kruha za drugega kot gazdo. V večini primerov mora še gazda v službo, da lahko kaj nabavi.
In kot pravim, gazda je en sam.
Tudi največji fabrikant včasih ne želi dati nič iz rok. Sedi na kupih denarja. Otroci pa s trebuhom za hruhom. Gredo iskat svojo srečo in se ne ukvarjajo z gazdo (starši).
Kreganje je skoraj neizogibno.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Dobro drugačen primer ista analogija...

Na šihtu veselo dajo zunanjemu kakšno delo. Za enga zaposlenega jim je pa skoraj samoumevno, da tisto zastonj naredi doma
stupid-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Rešitev je samo ena: spokaj kufre in čao
smile-1.gif

Če imaš dve roki in si navajen delati, ti ne bo hudega
zmaga.gif

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik tony pravi:
smile-1.gif

mislš da je tako enostavn....še moja zgodba.
Oba starša imam še živa (60/67), jaz sem zadnji rojeni otrok v družini star nekaj čez 20 let. Oče in mati sta pred 1 letom totalno zbolela, ne en ne drugi ne morate/ne smeta delat več na kmetiji, starejši brat je vse prevzel z namenom da se kmetuje naprej, saj tako je bilo rečeno doma, naj prevzame tisti, ki ima namen naprej držat tradicijo, naša kmetija je velika 45 ha od tega cca 35 ha gozda, sam gozd je ZELO rastljiv saj je nasproti soncu. v najemu imamo 6-7 ha točno ne vem,a mpak je skoraj vse v bregu)
No pa da nadaljujem sam za sebe nisem v življenju še nič naredil, ker sem pač prisiljen delat doma, pomagat staršem, vozt k zdravniku, pomagat bratu v gmajni (že dva dni delava ko nora, trenutno sem ravnokar pojedel in se mal usedel za pc tolk, da mal napišem), skratka vse moram ubogat, polet moram pa grabt edini, vse na roko tud koso vzamem pa grem obkušavat okol dreves, robov....edino, kar pa ne grem je pa v hlev, ampak ne bo dolgo, ko bom ponovno začel tud hodit v hlev, futrat živino, prašiče, kure, zajce, koze....u glavnem pri nas ni vse rožnato, kot nekateri mislijo.
Prevzemnik je neporočen, brez punce

Pa še nekaj edini denar, ki sem ga prijel od očeta je bilo pred 2 leti, ko mi je dal 20 evrov za bencin itak sem takoj šel na petrol in dal za bencin čigar pa sem porabil za vožnjo fotra k zdravniku.

Moj trenutni status na kmetiji je, moje ne bo nikoli nič, vedno, ko mi rečejo pojdi to pa to pomagat se moram oblečt in it, če ne me zvečer že napadajo vse po vrsti.
Sem drugače zelo ubogljiv doma, vse naredim, kar mi rečejo, ....še zelenjavni vrt imam čez.

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Zanima me za tiste, ki ste doma na kmetijah ste kdaj dobili kaj za pomoč doma? pa ne da ste od ure plačani, pač karkoli pomoč pri nakupu avta, stanovanja, pa magar sam hrane, pač karkoli. Sprašujem mal zato ko zdaj mam pa starega res poln kufer. Imamo les je štemplan in on bi kar enega dobil, ko bi to za 600€ podrl. Ko sma z bratom rekla, če nama kaj, da pa to midva nardima pa samo eno prokleto jamranje, kak ni časa, denarja,.... Pa nikol nisem kaj zahteval, nikoli delal za plačilo, samo ti pa kipne počasi. Zakaj je tujemu tako enostavno dati domačemu pa nič. Recimo zdaj si je pred kratkim namislo neki kopat, kar bo v celoti stalo cirka 6000€, ker pa si ima eden od bratov namen kupit kombinirko, je predlagal da mu vnaprej plača ta znesek pa bo stroj kupil ter to naredil(pač buđet se bi malo povečo in bi tudi stroj lahko bil boljši), ampak stari je rajši enega najel in bo plačal njemu kot pa da bi ta denar dal sinu pa še stroj bi doma ostal. Itak pa nikakor se noče odločit komu bi sploh pustil kaj po svoje naredit, sej to sem že v drugi temi omenjal. Eh brezveze morem dobit službo drugje ne v domačem kraju pa spakirat,...
rolleyes-1.gif

ti se imaš še dobr.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.709
113
Nene, on zavida drugim kmetom kateri imajo nove traktorje. Taki ne bi smeli jambrat.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
smile-1.gif

mislš da je tako enostavn....še moja zgodba.
Oba starša imam še živa (60/67), jaz sem zadnji rojeni otrok v družini star nekaj čez 20 let. Oče in mati sta pred 1 letom totalno zbolela, ne en ne drugi ne morate/ne smeta delat več na kmetiji, starejši brat je vse prevzel z namenom da se kmetuje naprej, saj tako je bilo rečeno doma, naj prevzame tisti, ki ima namen naprej držat tradicijo, naša kmetija je velika 45 ha od tega cca 35 ha gozda, sam gozd je ZELO rastljiv saj je nasproti soncu. v najemu imamo 6-7 ha točno ne vem,a mpak je skoraj vse v bregu)
No pa da nadaljujem sam za sebe nisem v življenju še nič naredil, ker sem pač prisiljen delat doma, pomagat staršem, vozt k zdravniku, pomagat bratu v gmajni (že dva dni delava ko nora, trenutno sem ravnokar pojedel in se mal usedel za pc tolk, da mal napišem), skratka vse moram ubogat, polet moram pa grabt edini, vse na roko tud koso vzamem pa grem obkušavat okol dreves, robov....edino, kar pa ne grem je pa v hlev, ampak ne bo dolgo, ko bom ponovno začel tud hodit v hlev, futrat živino, prašiče, kure, zajce, koze....u glavnem pri nas ni vse rožnato, kot nekateri mislijo.
Prevzemnik je neporočen, brez punce

Pa še nekaj edini denar, ki sem ga prijel od očeta je bilo pred 2 leti, ko mi je dal 20 evrov za bencin itak sem takoj šel na petrol in dal za bencin čigar pa sem porabil za vožnjo fotra k zdravniku.

Moj trenutni status na kmetiji je, moje ne bo nikoli nič, vedno, ko mi rečejo pojdi to pa to pomagat se moram oblečt in it, če ne me zvečer že napadajo vse po vrsti.
Sem drugače zelo ubogljiv doma, vse naredim, kar mi rečejo, ....še zelenjavni vrt imam čez.
Ja jeba tole....
Tvoja pedina možnost je da se postaviš na svoje noge, je da greš, jasno prej moraš imet službo, če je treba v malo sobico nekje drugje ,ne doma, potem boš pa videl če te bodo rabili te bodo že poklicali , takrat bodo pa razmerja jasna.