Polnjenje klimatske naprave

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Softi sej zdej ne smejo delat tega vsi... Če hočeš servisirati/polniti/montirati klime rabiš izpit! Pač evropska zakonodaja zahteva to, zaradi toplogrednih plinov... Pa naj bo to hišna klima ali avto zgodba. Kazni so pa ogomne. Dobro vprašanje je kdaj bodo inšektorji začeli hoditi okrog, vendar glede na to, da državi denarja zmanjkuje bo to prav kmalu. Vedno manj bo tistih, ki to delajo "zraven" brez papirjev in znanja...

Lp

Mirko_Barkovic

Fizikalc
16. mar 2009
894
64
28
Kamnik
Ne vem, kaj si hotel s tem povedati?
sprasujem se.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
s cim
s tem da ti beje avtomat zna vsak priklopit in nafilat..s tem, da zna skor vsak nafilat pravilno barvo..da zna večina pogledat z lučko.

in d ataki odkrijejo 95% napak.

da pa so izjeme, ne električarji, ki znajo najti napako še kje drugje kot v prerjavenem hladilniku, uničenem semeringu in prepareli cevi.

al o tem, da bit ekonomist v turizmu je feler slovenskega gospodarstva.ekonomist ve kaj sos troski, kaj prihodki, kaj je bilanca..sanja se mu opa ne kaj je turisticna destinacija, kako jo razvijat in kako jo trzit..on je okonomist. primeren za financnega direktrorja hotela, nalitika, ekonimista, nabavnega..za vodenje je pa nekdo drug.

tko kukr ni za politika veterinar, kljucavnicar pa manekenka.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
lindič dela klimatizacijo specialnih vozil..rešilcev..dela samo klimatzizacijo..bi rekel da obvlada v nulo.

ne trdim pa, d ane obstajajo drugi, ki obvladajo..ampak vsak avtoelktričar pa res ne..vem pa, d aje treba širit dejavnost in program storitev.

pa brez zamere.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
lindič dela klimatizacijo specialnih vozil..rešilcev..dela samo klimatzizacijo..bi rekel da obvlada v nulo.

Sem mogoče rekel, da Lindič (ki ga sploh ne poznam) nima pojma o klimah? Nisem. Naprej pa se ne bom spuščal v debato, ker je brezpredmetna.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a sem jaz rekel, da ti en znas, al sem rekel, d aje lindic strokovnjak in da zna..zna vec od povprecnih elektricarjev..

[censored]..ne bom se kregu s tabo, ker si mi kul..in rec temu nesporazum. pika.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
a sem jaz rekel, da ti en znas, al sem rekel, d aje lindic strokovnjak in da zna..zna vec od povprecnih elektricarjev..

Ne, ti si samo rekel, da je to, da pelješ klimo popravit k avtoelektričarju podobno kot bi šel po štruco kruha na železnino (sicer ne s točno temi besedami, ampak veš, kaj mislim). V resnici pa je daleč največ strokovnjakov za klime ravno med avtoelektričarji (in ne med mehaniki, kleparji, ličarji ...), slednji imajo tudi največ izpitov za ravnanje s hladivi v avtoservisni dejavnosti (kar implicitno potrjuje mojo trditev.) Strokovnjakov, ki se ukvarjajo izključno s klimami je izredno malo, vsekakor pa znajo več kot "povprečni" avtoelektričarji ... vendar ni samo povprečnežov.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no..od kje kleparji, ličarji ne vem..

pravim da samo klimaši znajo več od večine elektro-klimašev.

kleparji itd nimajo kle neke reference.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Tudi sam bi bil vesel za kontakt kaksnega mojstra, ki ugodno napolni klimo. Ljubljana ali okolica proti Dolenjski (do Trebnjega).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
En kveščn...

Včeraj dal napolnit klimo pri letniku 2002, plina je blo notr 400g, moral bi ga bit pa 750g kot ga je zdaj. Klima hladi isti k****...bi moral občutit razliko al je že prej delovala BP?

Pri identičnem drugem avtomobilu sem isto enkrat dal na novo napolnit klimo in to pri enem lokalnem "mojstru", ki je mel par flaš, nič delavnice, mel pa je elektronski termometer in spravil luft pod 5°C izstopni, kar je pomenilo skor predobro hlajenje! Edina razlika je da je imel ta avto avtomatsko klimo jaz pa ročno.

Bi moral kaj menjat oz. kaj drucga delat? Sistem je šel skozi test in tesni ipd.