Vem kam ciljas, ampak ni posteno. Ce si ti nekaj vplaceval, zakaj bi dobil drugo?Če bi se šli grdo, bi naredili tako reformo: leto delovne dobe je v solidarnostni medgeneracijskem pokojninskem sistemu je vredno toliko, kolikor je ZPIZ pobral skupaj plačil pretekli mesec / skupno število let delovne dobe vseh zavarovancev. Kolikor se pobere, toliko se lahko izplača.
To ni čisto res. Zaradi vojske se mi je upokojitvena starost znižala za 8 mesecev, pa kot razvodnik sem imel tako plačo, da sem lahko tri soborce povabil na čevapčiče, pa še napili smo se pošteno. Seveda pa je bila to še Jugoslavija.Kar se mene tiče, je grdo, da ni priznano zastonj prisilno delo za državo v preteklosti. Torej vojska. Vsaj koledarsko obdobje v višini minimalne plače bi nam lahko priznali, čeprav ni čisto pošteno, ker smo morali biti tam 24 ur / dan in ne 8 ur. Pa še plačano ni bilo.
Se ti zdi da plačuješ samo te navedene?Glede na trende je logično, da bomo morali delati dlje. Nemška zavarovalnica EGRO, ker dela predikcije za življenska zavarovanja pravi, da bo 90% Nemcev, ki so rojeni sedaj živlelo 100 let.
Me pa moti do, da moja penzija ne bo odvisna od moje plače oz., da je penzija omejena. Če plačuješ penzijo od 10k EUR bruto nimaš nič od tega, ker ti penzijo omejijo. Torej takšni z visoko plačo plačujejo razne Zlatke Čordiće, Janulle, ipd.
Tako je.Ampak to ni problem pokojninskega sistema, je problem sociokomunizma...
Po moje bi bil za odhod v penzijo edini pogoj 40 let delovne dobe. Tisti ki je "študiral" do 40. leta, bo pač delal do 80. Pa vse izredne penzije bi morale iti v stroške pripadajočega ministrstva. Izredne penzije za kulturo v stroške ministrstva za kulturo, tiste borčevske na obrambo takoda bi v rednem pokojninskem delu ostali dejansko samo tisti, ki so vanj vplačevali.
Vem kam ciljas, ampak ni posteno. Ce si ti nekaj vplaceval, zakaj bi dobil drugo?
Se manj pa je posteno spreminjanje oziroma ne-usklajevanje pogojev. Vcasih precej manj let in najboljsih 5, 10, 18, ... let. Poleg visjega odstotka.
Plus to, da mininalna penzija raste, ostale stagnirajo oz se prolagajajo samo rastocim stroskom zivljenja. Recimo moja babica je sla v penzijo s 730€ penzije, bila neki visji kader v podjetju 30+ let. Navadna delavka par his naprej je sla v penzijo s 420€ se mi zdi. Zdaj je ze na 600+, babica pa se vedno na dobrih 700.