Ne rabi te prerazporedit. Lahko te da za 1 dan na borzo in potem nazaj zaposli...
Ampak dejstvo je, da tisti trenutek, ko delavcu daš pogodbo za nedločen čas, postane slabši delavec. Videno že prevečkrat. Delavci se zavedajo, da ga ne moreš odpustit za boga da ne. Ne gre. Isto kot v Grčiji.
Imam dva primera, ki sem jih izkusil na lastni koži. V podjetju smo morali seliti proizvodnjo iz ene najemniške hale v drugo. Ker je bilo potrebno proizvodnjo čimprej spraviti v tek, smo prosili delavce, če bi delali v soboto pri pripravljanju nobe hale. Šteje se jim v delovni čas, vsaka ura pa bo šteta kot nadura. No en delavec se je pri delu poškodoval (padel je iz druge lestvice na lestvi in si zlomil roko). PO vezah in podkupninah je dobil status invalid III. stopnje. Ker smo firma, ki ima pretežno izdelavo in montažo, nam takšen delavec ne koristi čisto nič. Pa smo mu dali status delovodje brez izhoda na teren, ista plača in ugodnosti, kot jih je imel prej. Pa je zavrnil, ker ni smel na teren (Bosanac, pa še v BiH smo pretežno delali). V glavnem ponudili smo mu xy delovnih mest, nekaj smo jih na novo ustanovili, samo da bo zadovoljen, pa je vse po vrsti zavračal. Na koncu smo mu dali mesto snažilke, pa nas je šel tožit zaradi razžalitve. Tožil nas je, da mu nismo postavili delovnega odra, lagal se je, da je padel iz najvišjega klina na lestvi, da je imel psihične bolečine itd itd. Kakorkoli, zaradi pogodbe za nedoločen čas ga nismo mogli odpustiti. Sodišča pa imajo izhodišče "delavec ima vedno prav". Da zaključim - delavec nas je v 10. letih stal 150.000€, pa v tem času s prstom ni mignil. Se komu to zdi pošteno do delodajalca?
Drugi primer v drugi firmi kjer sem delal - delavka zboli in vzame bolniško (kao psihične težave). Ni je 2 tedna, 3 tedne itd. Medtem jo je par sodelavcev videlo, da se veslo sprehaja po mestu in kafetka, vsa nasmejana. Pošljemo detektiva, ki vse to potrdi. Ampak si gospa hitro uredi potrdilo od zdravnika, ki pravi "nič stresa in veliko gibanja v urbanem okolju" Da popizdiš. Vmes smo še ugotovili, da si je v tem času bolniške odprla podjetje in poleg bolniške fura še lasten biznis. Sevda, ker ima pogodbo za nedoločen čas, je nismo mogli odpustit. Po burni razpravi z direktorjem in verjetno kakšni "finančni stimulaciji" je dala sama odpoved.
Prav tako ima podjetje xyz težave z delavko, ki jim ruši delovno moralo in ugled, pa je ne morejo odpustit. Pravzaprav so jo, ampak jih je tožila, so ji morali plačat odškodnino + vse plače za čas, ko ni delala, ter jo zaposlit nazaj. Zdaj razmišljajo, da bi zaprli celo podružnico v mestu, samo da se je lahko znebijo.
Mi je pa en sodelavec povedal zelo lep pregovor: "Ne morejo me tako malo plačat, kolikor malo lahko jaz delam..."
True...
LP
Gargy