Kot sem rekel, IT ni sam storage pa network pa serverji... sem pa naprimer učil "stručkote" pri SRCu kako nastavljat določene varnostne nastavitve na OSih in bazah, pa še marsikje drugje krpal varnostne luknje v konfiguracijah na SAPu. Operativec sem bil pred leti, zdaj sem že v krogu, ki se pogovarja z upravami in ja tudi sam nosim nekaj strokovnih certifikatov, ki jih ne dobiš tako preprosto in ne, ne delam za 1500 bruto. A več kot 3000 bruto, ti bo tudi marsikateri delodajalec zelo težko dal (si pogledal graf)? Če mi ponudite 4000 bruto, pol se lahko začnemo pogovarjati (za operativo več nisem, bolj za CIO, CISO ali kaj podobnega), a ker je to malo težje doseči, je potrebno delat še mal popoldan.
In ja, tudi mene je delodajalec uspešno tržil po 150/h (sicer za konfiguriranje/optimizacijo poslovnih procesov za kar je potrebno malo kompleksnejše poznavanje zadev kot samo tehnologijo). Še kot zanimivost, sem govoril z direktorjem informatike v eni večjih družb v Sloveniji, pa je rekel da je šele kriza pokazala koliko so jih prej nategovali IT providerji, kar je pred recesijo stalo 400/h, jim sedaj delajo tudi pod 100/h sam da jih ne skenslajo.
Tržiti je eno, prodati pa drugo. In jaz bi z veseljem prodajal svojo uro po 150+/h, a trenutno je dosegljiva cena na trgu (Slovenija in okolica) za moje storitve (security assessmenti, revizija, ipd.) v rangu od 50-100/h odvisno od obsega in konkurence. In ja kot "popoldanec" naredim kaj small business firmam, ki pa so recimo regulirane (AZN, ATVP, BS) ali pa so npr. proizvodne firme, jim ne morem navijat cene, ker bodo dobili takoj 3 cenejše ponudbe.
Za konec pa še to, ne nimam vendor certifikatov (CCNE, MCSA, ...), a delal sem v podjetju, ki je imel v letu 2010 $21 miljard prihodkov (šalabajzersko podjetje pač), zdaj sem pa v družbi, ki je imela 28+ mio € čistega dobička v 2010.