Pogodba o zaposlitvi - vprasanje

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
V pogodbi imam zapisano da ne smem brez soglasja vodstva prevzeti placanih ali neplacanih funkcij, ki niso zdruzljive z naravo delavcevega dela pri delodajalcu ter da brez predhodnega pisnega soglasja vodstva ne smem za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo delodajalec dejansko opravlja in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

Zdaj pa mene zanima naslednje, delam v IT a poleg tega se kaj predavam na kakem faxu, konferenci, napisem kak clanek, vcasih kaj svetujem kaksni upravi itd... to sem omenil direktorju pa ce ima kaj proti, je rekel da ne... a kao naj pocnem prek avtorskih pogodb in ne prek popoldanskega s.p.-ja

To mi je sicer mal cudno, a sem si rekel ajd jebiga, bolje to kot pa da ne smem. Pol po drugi strani pa tuhtam oziroma mi je tut par ljudi reklo (tudi eden od direktorjev iz firme), da ce imam dovoljenje delati, direktorja cisto nic ne briga ali jaz to pocnem preko avtorske ali pa imam s.p. Tudi glede na zgoraj napisane prepovedi iz pogodbe ne vidim, da bi kje pisalo na kaksen nacin smem ali ne smem opravljati dela. Torej, ce mi je dovoljeno, mi je dovoljeno... jih nic ne briga al mam popoldanca al delam prek avtorskih.

Je tu kak pravnik, ki bi mi to potrdil? Se lahko brez posledic pozvizgam na direktorja in odprem popoldanca, saj mi je dovolil delati popoldne in ga cisto nic ne briga al bom jaz to speljal prek s.p. ali avtorskih.

Hvala in LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nisem pravnik, a v vsakem primeru si preskop z informacijami. Ti "delas v IT", kar lahko pomeni da vklapljas kable od printerjev ali pa hodis na tecaje na racun delodajalca in potem s temi certifikati popoldne sluzis na svoj racun (ce malo karikiram). Ob tem tudi ni jasno kaj konkretno si ti rekel tistemu tvojemu direktorju in zakaj tega nimas na papirju, ce ti je toliko do tega.

Na tole ti lahko odgovori samo Vidoviti Milan.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Verjetno ne svetujem upravam pa predavam na konferencah kako preklapljat kable pa menjat tonerje na printerjih?
Skrbim da IT kakovostno dela, izboljsujem procese, jih nadziram, skrbim za pogodbe itd. Firma me ni nic izobrazevala (zaenkrat v poskusnem obdobju nic ne vlagajo vame), ker sem komaj dobro prisel k njim, a ker sem ze prej delal razlicne zadeve kot strokovnjak na trgu (pisanje clankov, predavanja, itd.) sem to omenil tudi na razgovoru za sluzbo in ni bilo problemov.

Potem pa kao, saj lahko a daj to naredi prek avtorske in ne prek s.p.
Torej mene zanima, ali je to sploh v njegovi pristojnosti oziroma ali glede na to kar pise v pogodbi to sploh igra vlogo na kaksen nacin jaz obracunam svojo storitev.

Moja storitev pa je lahko od tega da naredim varnostno oceno dolocenega sistema (OS, DB, ERP, ...) do gap analize po ISO 27k ali pa pisanja politik itd. V firmo sem prisel kot strokovnjak s certifikati, znanji in referencami. Direktor je rekel, da mu je vseeno ali popoldne igram tenis ali pa kje svetujem/predavam. Zato mi ni jasno kaj se ima vtikat v to kako bom jaz pobral denar.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najbrz se res nima kaj ukvarjati s tako tehnikalijo, ker si bistveno napisal. Jaz bi ti enostavno prepovedal vse ali pa dovolil vse, sicer je takoj kregarija ("on je pa rekel da lahkooooo ...").

Napisal si, da imas klavzulo da ne smes opravljati dejavnosti, ki bi lahko bile konkurenca tvojemu delodajalcu in da pocnes popoldne ravno to, kar pocnes dopoldne za svojega delodajalca (= torej da bi mu rad delal se malo konkurence). Starega spomni na tisti clen pogodbe in na svoje pocetje, da ti jasno prepove, pa bo problem resen.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Delodajalec ne opravlja IT dejavnosti, ima pac IT, ki je podpora dejavnosti družbe. Nismo pa IT firma.
Ce rihtam IT popoldne v eni dejavnosti, dopoldne pa v drugi dejavnosti, si firmi nista konkurencni.
smile-1.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Vprasaj delodajalca po konkretnih razlogih za taksno odlocitev. Vztrajanje za vsako ceno ti lahko prinese preklic dovoljenja in odpravo dileme :)

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Tega se jaz vsekakor zavedam in niti ne tezim. Bom pac podpisal avtorske in delal. A vceraj mi je dalo misliti, ko sem bral pogodbo... saj potrebujem samo dovoljenje, na kaksen nacin bom pa to opravljal pa ne vem koliko je stvar delodajalca.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
S firmo sta podpisala pogodbo, ki je relativno jasna.
Zakaj zdaj ne podpišeta še aneksa, ki navaja, da smeš delat to in to in to?

To, da ti je nekdo rekel, da ni problema, je pač šibek argument v primerjavi s podpisanim dokumentom. V primeru, da bi bil rad zelo na varni strani. Jaz sicer po tvojem opisu ne sodim, da bi delal firmi konkurenco. Kaj pa je registrirana dejavnost podjetja in kako ključne konkurenčne prednosti ima v IT?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Heh, tretje sporocilo, pa spet nekaj novega. Pojdi gor na vrh in preberi se enkrat tisto o premalo informacijah.

Sicer pa kot smo ti ze rekli: ce ti je do tega, da bi to pocel, potem spravi na papir.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Samo v Sloveniji se dogaja to, da ti nekdo nekaj preprečuje, da bi delal popoldne. Še malo pa ti bo v pogodbi o zaposlitvi pisalo, da ne smeš v prostem času piti, imeti družine ... . Pač vtikanje v zasebnost. V razvitih državah tega ni. Kaj briga šefa, kaj jaz delam popoldne. Jaz sem lahko dopoldne programer v x podjetju, popoldne pa imam s.p in tudi programiram. Za*ebeš se večinoma sam, ker tako pogodbo folk podpiše. Jaz ko poznam finte teh pogodb, mu je nebi pod nobenim pogojem podpisal in bi jo raztrgal na koščke. On bi mene na tak način je*al in imel 500 € plače, podjetju bi pa na mesec delal 10.000 € profita.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:Je tu kak pravnik, ki bi mi to potrdil? Se lahko brez posledic pozvizgam na direktorja in odprem popoldanca, saj mi je dovolil delati popoldne in ga cisto nic ne briga al bom jaz to speljal prek s.p. ali avtorskih.

Hvala in LP

Podpisal si konkurenčno klavzulo, črno na belem.
Po drugi strani ti je pa direktor rekel, da lahko delaš.

Kaj od tega dvojega, misliš da bo zdržalo na sodišču?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Se pridržujem sicer tvojem mnenju - Dacho bejž po aneks ali pisno potrditev, da lahko opravljaš svetovanje v ITju, programiranje, ... in da za navedeno ne velja podpisana konkurenčna klavzula. Obenem pa še preveri zakaj mu popoldanski s.p.ne diši.

Sicer je pa s konkurenčno klavzulo tako - če delaš v firmi, ki dela bonbone - in si tam kot IT - velja konkurenčna le za "osnovno" dejavnost - tj. proizvodnjo cukrov, razen če je IT sestavni del v razvoju ... - in se že zapleta - zato pa aneks in definirati kaj lahko in kaj ne.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Samo v Sloveniji se dogaja to, da ti nekdo nekaj preprečuje, da bi delal popoldne.

V kateri skatlici pa ti zivis ? Ce imas v pogodbi napisano, da nimas kaj prckati, potem nimas kaj prckati (konkurencna klavzula). Ni to stancanje pokrovckov za odtoke na 4 sihte, kjer imas kolektivno pogodbo brez takih dodatkov.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Samo v Sloveniji se dogaja to, da ti nekdo nekaj preprečuje, da bi delal popoldne.

V kateri skatlici pa ti zivis ? Ce imas v pogodbi napisano, da nimas kaj prckati, potem nimas kaj prckati (konkurencna klavzula). Ni to stancanje pokrovckov za odtoke na 4 sihte, kjer imas kolektivno pogodbo brez takih dodatkov.

Kaj češ... Pri nekaterih ni nikoli dovolj denarja...
evil.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
konkurenčna prepoved <> konkurenčna klavzula
Prvo velja za čas zapolitve pri nekem delodajalcu, drugo pa PO prenehanju zaposlitve pri nekem delodajalcu.
Konkurenčno prepoved določa že zakon o delovnih razmerjih in velja za vse delavce, klavzulo pa lahko delavec in delodajalec določita v pogodbi o zaposlitvi, ni pa nujno.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Ja sam ce jaz delam v banki, katere dejavnost ni IT ampak bancni in ostali posli... jaz pa popoldne delam IT... kje je problem?

Jaz popoldne nebi delal, ce bi mi dali placo, ki sem jo zahteval. Ker v Sloveniji dobiti dobro placo na podlagi strokovnosti je zelo tezko. Za to je potrebno iti v tujino. Sem bil zelo blizu, a verjetno bom v roku parih let sigurno pokal kufre v tujino in b.p. dobil dvakratnik place v Sloveniji.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
... ker je to lazje kot iti se enkrat do direktorja, mu povedati da bos delal <vstavi kaj bos delal> in da je to cisto nekaj drugega kot to, kar pocne njegovo podjetje, ter da je pogodba malce nejasno napisana, zato - ce se seveda s tem strinja - si mu prinesel tale aneks k pogodbi, ki nadomesca oz. dopolnjuje tisti clen v pogodbi. Podpis in zadeva je resena, pa ne pozabi mu reci hvala, ker ti je sel na roko.

Obcutek imam, da si nam tukaj namutil malo drugacno zgodbico (o nepokrivanju dejavnosti itd.), kakor je v resnici, in to dobro ves, sicer ne bi iskal samopotrditve in bi imel ze urejeno.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
za štart:: delodajalec te plačuje da mu 8 ur na dan delaš in to trdo. Če ti popoldne še en šiht postrani štepaš, je nekak smiselno, da prihajaš v službo utrujen pa spiš al pa misliš raje na popoldanski šiht, ker je plača tu zasigurana.

Tak, to je eno. dveh šihtov ne moreš met, zato je mogoče malo logično, da delaj raje avtorskih pogodb. Ker s.p. je konstantno opravljanje dejavnosti, pa izpade, kot da delaš dva šihta-na to se pa znajo obesit, "priložnostna" predavanja za honorar pa to niso.

Kar se pa konkurence tiče, je pa drugo in to ni v medsebojni zvezi. Če bi lahko izkoriščal to, kar boš pri delodajalcu zvedel, tega ne smeš niti predavat, sicer pa če eno in drugo nima veze (dejavnost delodajalca!) potem to lahko počneš. Razen, če dobiš PISNO soglasje.

Zdaj pa še pravi nasvet: mogoče se kaki odvetnik bavi z delovnim pravom, pa bi bilo pametno da vprašaš strokovnjaka. Z vsemi papirji seveda.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Če osnovna dejavnost podjetja ni IT (torej boš v firmi, kot nam popularno rečejo, igral hišnika?), ne vidim problema.(Pravzaprav je takšna prepoved v tem primeru še toliko bolj nesmiselna.)

Se mi pa dozdeva, da je takšna pavšalna prepoved na sodišču vredna manj od počenega groša. Prava konkurenčna klavzula mora vsebovati tudi določila, kakšen dodatek k plači dobiš zato, da ne opravljaš konkurenčne dejavnosti. Sicer pa: I'm not a lawyer in that's not legal advice...
grin1.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ne si k srcu jemat, deli preko popoldanskega s.p. -ja

v nasprotnem primeru naj ti plačujejo konkurečno klavzulo, da tega ne smeš opravljat....... Poznam par firm, ki certificirana ljudi plačujejo slabo....... in jim takele mečejo v pogodbi....

Paziti moraš le tolko, da od podjetje stranke ne speljuješ oz jim delaš cenejše... vse ostalo se ne sekiraj in delaj oz. zahtevaj denarno nadomestilo za tak izpad dohodka......