podreti ali se preseliti

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Sorry če se mi srce ne trga ze nekom, ki želi drugega dediča, ki je tudi utrpel izgubo prinesti okoli za dediščino, ki mu pač pripada in že danes (ko kao še trpi) že naklepa 10 let tožbe in podobne vragolije. Mene nisi prepričala.

to je tebi normalno, da človek vzdržuje in vlaga v hišo in dela potem pa se pojavi nekdo, ki bi rad tretino?
bonk.gif
Ne reče ajde do 5000 evrov za nekaj kar nisi nikoli skrbel ali imel nobenih stroškov, to nekak gre sam ko se pa nekdo pojavi pa hoče tok pa to pa ni niti malo moralno če že kaj drugega ne!

Treba je vlagati v SVOJO hišo, sicer si naiven.

Torej jaz bom živel pri tastarih, mal kao vlagal v hišo, pa bo kar cela moja ? Saj so več kot toliko tudi prihranili pri najemnini kajne ?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
In sicer se naj hiša pač podre na glavo? Kaj pa pri solastništvu, ko je vsak lastnik do polovice in potem ne vlaga v hišo vlagaš samo ti,l ker ti pač ni vseeno? Si potem naiven? Saj sem rekel, normalno mi je da je nekdo pač upravičen do dediščine, rekel pa sem tudi da nekje do 5000 evrov mi je nekaj normalnega, ne pa da se pojaviš na vratih in hočeš 1/3 hiše, prej ko pa se je delalo, vlagalo pa te ni bilo blizu. To se mi zdi neka poštena cifra, saj nisi imel nobenih skrbi kako se bo hiša obnovila, nobenih stroškov s krediti, odrekanjem....! Saj me razumeš kaj hočem povedat. Sicer ne vem kako v takem primeru deluje kak zakon, a je vlagatelj v hišo do česa upravičen al ne,ne zdi pa se mi fer do nekoga, ki je res 20 al pa več let imel s hišo stroške na koncu pa bi moral še nekomu dat 1/3 vrednosti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz bi imel z veseljem 20 let stroške s hišo + zastonj nastanitev, če je potem na koncu kar moja s parcelo vred. Mislim da ti ni povsem jasno, kako težko je priti do hiše iz nule in koliko to stane.

Me prav zanima, če bi ti vzel 5 jurjev in pustil hišo nekomu drugemu ? Verjetno bi si rekel, pripada mi. Kaj pa veš zakaj človeka ni bilo zraven, verjetno je že imel svoje razloge.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
20 let stroškov s hišo ti verjetni ni jasno koliko je to? Kurjava, zamenjava peči, menjava strehe, lesa na strehi, mogoče kaka izdelava garaže, potem kaka nova napeljava elektrike, po 20 letih je tut oprema za zamenjat, kopalnica kuhinja. Torej 60.000 evrov po malem. Če ni bilo koga 20 let blizu hiše potem pa bi od vloženih 60.000 moral plačat še njemu 30.000 si na 90.000 tako od oka. Meni pač ni tako pošetje moralno, ker večina ljudi pač nima nikoli dovolj. Potrebno pa je nekaj vedet na koncu ima vsak preveč.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
20 let so tudi notri zastonj živeli. Zdaj pa izračunaj koliko je vložek 60.000. = 250€ na mesec. Poceni.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
20 let ni noben zastonj notri živel.
Poleg vseh vlaganj je bilo vsak dan kuhano toplo kosilo, vse oprano in zlikano, 3 X na dan redno dana vsa zdravila, šla sta na vse izlete in k vsem sorodnikom... in še in še.

Brezveze ....

Vaginko sem pa vesela, da se boste vi lepo zmenili. Da druga stran vidi trud in odrekanje in časovno in materialno.
Moj dedi je tudo govoril "pa pejt po rožice pa posadi da bo lepo saj bo itak tvoje" ... pa "saj ga nisem tako učil se bo pa ja odrekel"..

Oskrba staršev ima cenik. Če daš cenit hišo. En dan na take pa take zdravniške izvide je tok pa tok evrov. Če te dni zmnoziš s tarifo po ceniku pride moj dragi stric v minus ne na nulo. Samo to se pa dokazuje preko osebne tožbe.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
+položnice komunala elektrika voda, svojega dela ne smeš računati urejanje okolice( bencin za kosilnico delo...) ker če računaš še tega prideš na več kot 1000 evrov, to pa tut ni poceni. Ko je umrl dedek, je prišla na zapuščinsko tut njegova nezakonska hči, ki je rekla, da hoče samo en del izplačila to je sedaj preračuanano 300 evrov, ker hiše ni niti od blizu videla in nikoli nič v njo vložila in ni fer, če bi hotela nekaj več od hiše. Ja to so bile njene besede!
Človek naj ne bi služil na ramenih drugih, amak žal se to vse preveč dogaja in to se tebi zdi OK? Požrešnost in prevelike oči so pri nas problem. Ti ne bi bil vesel, če se nekdo pojavi in ti da za nekaj kar niti ne veš kako izgleda cca 5000 evrov?
confused-1.gif
Za nekaj kar nisi rabil nikoli skrbet

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
pa dobro prej ga 20 let ni bilo niti blizu, pa je potem po zakonu, da dobi 30.000 evrov? Po moje to ni tako enostavna stvar ali pač? Mogoče kak pravnik kaj bolj razloži?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pripada mu nujni delež. to je prvo

kot drugo, če sta dva otroka, mu pripada polovica.
če je en izmed otrok vlagal, mora to dokazovati. to da je mami menjal plenice pa ne šteje ravno veliko. dokazati mora, da je mamo s svoji sredstvi vzdrževal.

in potem se to poračuna.

če hočejo živet, plačajo in živijo. če ne se sodijo.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nujnega deleža ne uporekam. Sam da bi to bilo v takem primeru tretina?
confused-1.gif

Torej če dokaže da je mamo vzdrževal se potem ta strošek odbija od omenjenih 30.000 evrov?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
Slovenija je dežela dedovanja in s tem tudi dežela, kjer so po dedovanjih vsi med sabo skregani.
Nekaj je krivo to, da je pri nas prevelik procent lastništva, nekaj pa tudi dejstvo da večina ljudi čaka kot jastrebi, da jim bo kaj zastonj padlo v naročje (in dediščine ponavadi to so), za denar pa so pripravljeni zaklat brata v hrbet. Tako to je tu.
Potem pa je še mali procent tistih, ki si dejansko sami nekaj ustvarijo in se zato za dediščine ne sekirajo.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj

Citat:
Uporabnik softi pravi:
pripada mu nujni delež. to je prvo

kot drugo, če sta dva otroka, mu pripada polovica.
če je en izmed otrok vlagal, mora to dokazovati. to da je mami menjal plenice pa ne šteje ravno veliko. dokazati mora, da je mamo s svoji sredstvi vzdrževal.

in potem se to poračuna.

če hočejo živet, plačajo in živijo. če ne se sodijo.
Ja 2 sinova.
Mah.. mi smo sami zajeb… velik reči. Prvo je blo, ko sta naša dva nadzidala in je sedaj to dvostanovanjska hiša, da niso uredili etažnega lastništva. Bi bil sedaj zgornji del hiše »rešen«. Potem bi se delila pač parcela pa spodnji del hiše.
Tudi če bi dedi napisal oporoko in bi dal vse mojemu očetu ima stric pravico ugovora in zahteve do nujnega deleža to je pol od pol.
Edino če bi nam dedi dal na oskrbo sebe v zameno za hišo – ne vem kako je že ime tej varianti pa malo ni upal, malo je bilo pa njemu logično, da pač če smo toook let tukaj da pač smo tukaj ane. Pa ni čist tko.

Ja kar se oskrbe tiče so pač tarife. Pač da je bila oskrba babice v celoti (ker ni imela dohodka) in sladkorna bolnica in dementna in to po stopnjah pač od leta 1983 in dedi nesamostojen od 1996. Potem je bilo prešteto koliko je to mesecev in da pač kuhanje, pranje, likanje, pospravljanje, vožnje okoli do dr itd itd pride cca 300 eur mesečno kar znese 125.600 eur. Hiša s parcelo pa kot že rečeno 80.000 eur. Cenjena po primerjavi ostalih nepremičnin, ki so trenutno na trgu v isti občini. Torej rezultat nula. Ki pa ni stvar zapuščinske ampak kot že rečeno osebne tožbe.

Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
nujnega deleža ne uporekam. Sam da bi to bilo v takem primeru tretina?
confused-1.gif

Torej če dokaže da je mamo vzdrževal se potem ta strošek odbija od omenjenih 30.000 evrov?
Jah ker oporke ni mu itak pripada pol. 2 sinova vsak pač pol. Ker je pa on zelo dober je dal popust.
Če gremo v tožbo se odštevajo vlaganja in oskrbnina kar lepo od pol ne od 30.000 eur

Najbolje, da damo. Če ne drugo… pol hiše je »naše« in smo notri. Pol je pa prazne in po logiki je to njegovo ane. In nam bo še kake podnajemnike napokal. Veselica pa pol.

LeQuack – res je.

No slovenske manire smo obdelali. Še vedno pa ne vem kaj je ceneje eh ja. Najbrž rušenje.
Jutri grem do bager soseda in potem dalje v boje.

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
če ste že imeli namen gradit drugje potem je to za vas, zaradi lastnega miru, najboljša opcija (če seveda finance niso odvisne od stare hiše)..
drugače pa se je verjetno tudi stric odrekal marsičemu ko se je hiša gradila (npr. v njegovem otroštvu)..

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
če ste že imeli namen gradit drugje potem je to za vas, zaradi lastnega miru, najboljša opcija (če seveda finance niso odvisne od stare hiše)..
drugače pa se je verjetno tudi stric odrekal marsičemu ko se je hiša gradila (npr. v njegovem otroštvu)..
Ne niti moj stric niti moj oče nista bila za nič prikrajšana. Ker je bila to hiša ene "tete" pri kateri je babica delala in jih je vzela na stanovanje. Hišo napisala na dedka in babico ter ju zadolžila za oskrbo do smrti in tudi sedaj imamo skupno pokopališče. Sta jo pač stric in oče imela za babico. Tisto hišo v kateri so bili prej so pa prodali: nima veze...
Še ena reč je, ki pa res nimamo več kot dedijeva beseda proti stričevi:
dedi je rekel, da mu je dal marke za stanovanje
stric je kupil stanovanje in se odselil
da ga je izplačal samo ker je sin nista napisala
stric pa pravi kratko in jedrnato "dokažte"

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
A da pa temu stricu razložite, da če boste šli v tožbo, bo verjetno popušil (vzdrževanje, oskrbovanje toliko let) in se poskusite zmeniti za kakšnih 15-20.000 EUR namesto 30.000 EUR??

Verjetno je še vedno boljše probati in izplačati recimo 20.000 EUR kot pa se tožiti 10 let...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Slovenija je dežela dedovanja in s tem tudi dežela, kjer so po dedovanjih vsi med sabo skregani.
Nekaj je krivo to, da je pri nas prevelik procent lastništva, nekaj pa tudi dejstvo da večina ljudi čaka kot jastrebi, da jim bo kaj zastonj padlo v naročje (in dediščine ponavadi to so), za denar pa so pripravljeni zaklat brata v hrbet. Tako to je tu.
Potem pa je še mali procent tistih, ki si dejansko sami nekaj ustvarijo in se zato za dediščine ne sekirajo.

Tu pa si zadel center! Lepše skoraj ne gre napisat!
zmaga.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Zelo lep primer kako je potrebno takšne stvari urediti veliikooo prej. In seveda vse dati na papir. Pa naj dedek in babica prej še ne vem kaj govorita. Enostavno jih je potrebno postaviti pred dejstvo. Žal.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Pri nas bo še bolj za... kot je pri vas. Tast in tašča sta dvignila hišo za en štuk ter vse renovirala, zgradila garaže.... V zgornjem nadstropju sta živela starša (lastnika hiše) od tašče v spodnjem pa tašča z družino. Ko sem se ženil mi je tast rekel spodnji štuk je naš saj smo ga mi zidali in bo vajin
confused-1.gif
. No pred par leti je tašča na žalost umrla in je tast čez nekaj mesecev hotel, da se napravi prepis tistega dela, ki sta ga s taščo zgradila vendar so seveda vsi skregali. Tukaj sta pa še dva dediča in to sestri od tašče, ki pa živita drugje in prihaja samo občasno na obisk in sta tudi že izrazile željo po dediščini.
In sedaj živimo v hiši s starimi starši od žene, ki sta stara 90 in 94 let naše ni pa nič. Z demenco smo si na ti, taxiranje okoli zdravnikov in bolnic je nekaj čisto vsakdanjega. Sedaj je nekaj mesecev hodila negovalka po tri ure na dan za 5€ na uro vendar ni zdržala, ker sta jo tako psihično uničila, da je skoraj doživela živčni zlom in je v joku odšla, sedaj pa spet mi furamo naprej.

Negramodelo rešitve ti nisem povedal nobene lahko te samo potolažim s tem, da nisi edina v taki situaciji.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Pri nas bo še bolj za... kot je pri vas. Tast in tašča sta dvignila hišo za en štuk ter vse renovirala, zgradila garaže.... V zgornjem nadstropju sta živela starša (lastnika hiše) od tašče v spodnjem pa tašča z družino. Ko sem se ženil mi je tast rekel spodnji štuk je naš saj smo ga mi zidali in bo vajin
confused-1.gif
. No pred par leti je tašča na žalost umrla in je tast čez nekaj mesecev hotel, da se napravi prepis tistega dela, ki sta ga s taščo zgradila vendar so seveda vsi skregali. Tukaj sta pa še dva dediča in to sestri od tašče, ki pa živita drugje in prihaja samo občasno na obisk in sta tudi že izrazile željo po dediščini.
In sedaj živimo v hiši s starimi starši od žene, ki sta stara 90 in 94 let naše ni pa nič. Z demenco smo si na ti, taxiranje okoli zdravnikov in bolnic je nekaj čisto vsakdanjega. Sedaj je nekaj mesecev hodila negovalka po tri ure na dan za 5€ na uro vendar ni zdržala, ker sta jo tako psihično uničila, da je skoraj doživela živčni zlom in je v joku odšla, sedaj pa spet mi furamo naprej.

Negramodelo rešitve ti nisem povedal nobene lahko te samo potolažim s tem, da nisi edina v taki situaciji.
Ful je jeba to. Vsak dan znova.
Jaz še sedaj kdaj slišim kak bum ponoči in se zbudim... tok leeet vsako noč je nekaj ropotalo. Pa je babi padla pa pol dol pa plenice menjat pa nazaj spat spravit pa ob 6 vstat pa uredit pa bit do 8 v pisarni pa dedi na eno oko slep pa mu pri 80 razložit kako se kaj skuha če reees ni šlo drugače pa... Ma težko je to ful.
Sam res se najdejo pol mrhovinarji... z vseh strani, ko se evrčki zavohajo.

No mi smo meli kosilo & sestanek. Trije smo se odločili. Čakamo še mami da reče ja al pa zakompliciral.

PA izvedeli smo, da tu pri nas v to gramozno jamo smemo gradbeni material pripeljati brezplačno če smo s te občine. !!! JUHEJ