novega zakona ne podpiram.
razlog: obstoječi zakon je dovolj dober in po obstoječem zakonu predpisane kazni so zadostne.
in kje je torej problem morije in vsega zlega, ki se dogaja po naših cestah?
v tem, da policija izvaja premalo kontrol in ljudem posledično to, da so pod kontrolo in kazni nekako uidejo iz spomina.
v sloveniji sem naredil zadnje leto 50.000km in sem srečal vsega skupaj 5 policijskih kontrol, pa še to v centru ljubljane, ko so v nepreglednem križišu lovili neprivezane voznike.
pred mesecem sem bil na hrvaškem na dopustu in ko sem se domov peljal sem med pulo in slovensko mejo srečal 3 policijske kontrole ki so merile hitrost. ena izmed kontrol je bila na poziciji maximalne hitrosti tiste ceste, ostali dve pa, roko na srce, na območju zaradi križišč zmanjšane omejitve.
ampak delovalo je, imel sem tempomat na 105km/h, občasno zmanjšal na 85km/h, in na celotni razdalji sta me prehitela samo dva ekstremista.
torej, za rešitev prometne morije zadostuje to, da policija izvaja redne kontrole in je prisotna na cestah.
za nov zakon pa se dejansko postavlja ideja, da je napisan za polnjenje proračuna po liniji najmanjšega odpora.
nekako po principu "zakaj za isti prekršek 5-im prekrškarjem zaračunati vsakemu po 200 eur, če lahko enemu 1000."
ne vem, meni se pametneje zdi imeti pet pristriženih prekrškarjev kot enega. bolje da varno vozijo vsi kot peščica.
če pa odmislimo zakonodajo in vse ostalo je največji problem prometa kultura in vzgoja. oziroma neobstoj tega pri slovenskih voznikih.
ko bodo nekateri v sebi organsko začutili, da v naselju, kjer so med drugim nepredvidljivi otroci, starejši in nasploh prebivalci, kjer ljudje skušajo živeti v varnem življenjskem okolju, voziti 100km/h in več je vsaj nekulturno če že ne nevarno, potem bomo mogoče lahko govorili naprej...
avto je, kot sigurno veste, bil izumljen kot sredstvo, ki je olajševalo in skrajševalo poti za prihod iz točke A v točko B.
sedaj kar nekaj nesocializiranim primerkom homo sapiens-sapiens avto predstavlja sredstvo za dviganje nivojev adrenalina, testosterona,... in posledice so nesreče iz objestnosti, maloumja,...
jebiga, nekateri si biti alfa-samec malce narobe predstavljajo...
sem že preveč zašel, bolje da neham...
razmislite o zgoraj napisanem!
l.p.