Podiplomski študij

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ne obremenjujta se z mojim in kozarčevim zadnjim postom. Obadva dobro veva kaj šteje pri znanosti. Pripomba je letela name in ne na "blatenje" tehničnih podiplomcev. Moja "kontra" pa na njega in ne na blatenje ekonomistov.
wink-1.gif

Šala mala pač. Tako sva se vživela v volilna soočenja, da sva to prenesla tudi sem in na "najino" področje.
grin1.gif

Grem tekat, da si zbistrim glavo in bom jutri lahko kaj pametnega napisal. Naj vam štroma!
grin1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Odakle vam ideja "veliko izpitov" = "veliko kvantitete" = "malo kvalitete"
bonk.gif

A ne bi bilo fino prej malo obrnit internet in se prepričat, koliko "kvantitete" loadajo univerze, ki za razliko od neke MB štale ali LJ hleva sodijo med top 20 na svetu?

Npr. Bostonski konec (saj verjetno veste, katere tri univerze so v tistem kotičku?
grims-1.gif
): znanstveni magister elektrotehnike (ja, elektrotehnike!!!) mora običajno (stvar malo variira od programa do programa) odpičiti minimalno 9 izpitov (pod pogojem, da si na grbo natolče same take na top nivoju zahtevnosti). Čim se kakšnega losa, smo takoj na 10 (8 izpitov na višjem nivoju, 2 na nižjem) oz. 11 izpitov (7 izpitov na višjem nivoju, 4 izpiti na nižjem). Ponavadi je pogoj, da je vsaj 6 izpitov na višji stopnji težavnosti - kar pomeni, da potrebuješ 12 izpitov. Ali še enkrat toliko, kot zahteva MB štala in LJ hlev...

Na to je treba dodati še "thesis". In seveda raziskovalno delo (da ne bo kdo naiven, da tega pa tam ne delajo).

Da ne pozabim - izpiti na nižjem nivoju niso taki, ki bi jih lahko delal na npr. business school.
Da se ne boste spet tolažili, češ da so "levi" predmeti itak tisti, ki sodijo na ekonomske fakultete.
Levji delež "levih" predmetov je namreč kar lepo doma, na "school of engineering".

In seveda - če želiš tam narediti znanstveni magisterij, moraš biti tam najmanj leto dni "full time".
Poglejte v slovarček, kaj pomeni študirati "full time".
Ker očitno to tudi ni najbolj jasno.
Tega sicer tam nihče ne preverja. Če si res "full time" ali pa morebiti nisi.
Tisti, ki niso "full time", itak sami od sebe odletijo iz programa v najkasneje treh tednih...

Boste CA, NY in WA sami sčekirali, ali boste raje spet "pametni", češ da je to zato, ker so "omenjene univerze manj kvalitetne kot pa vaša"?
grims-1.gif

@štromi - brez zamere, ampak s svojimi sestavki več poveš o sebi kot pa o ekonomistih. Četudi si najbrž naivno predstavljaš, da je ravno obratno. In - ne, ni bil napad nate. Ampak na tvojo trditev, da se dobre šole od slabih ločijo po tem, da prve nimajo veliko izpitov. Imaš pa povsem prav - čisto posebna zgodba je namreč tudi tvoj način interpretacije, ki je vedno in brez izjeme žaljiv in poniževalen do ekonomistov, četudi sploh ne veš, kaj se dogaja na kakšni od šol.

Edit: Saj res. Off.
(škoda mojega časa.press)

Nazadnje uredil moderator:

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Odakle pa vam ideja "veliko izpitov" = "veliko kvantitete" = "veliko kvalitete"?
wink-1.gif
(Samo nastavljam ti ogledalo, ker dejansko ni splošnega pravila v tem pogledu. No, odvisno, kje si, kdaj si in kaj tam počneš.)

Pa lahko spet začnemo pri MB skednju ali LJ hlevu. In končamo na Harvardu, MIT, UCLA ali na kateri izmed podobno udarnih zasebnih univerz. (Sicer pa - pri današnji vsesplošni specializaciji je lahko kvantiteta tudi v oviro ali pa "samo" izguba časa.)

Če se malce vrnem - glavna poanta, bistvo mojega prejšnjega komentarja je bila v kakovosti študentov. In tudi kakovosti profesorjev, ki znajo ljudi motivirati, jih odpirati in konec koncev najti tiste res nadarjene, ki vedo, po kaj so tja prišli. Takšni profesorji so pri nas redki, saj večina profesorjev po mojih lastnih izkušnjah, pa ne le s tehničnega področja, niti ne zna predavati, ne podajati snovi s svojega področja, torej ne obvladajo osnovnih elementov (ki jih sicer ni malo), zakonitosti in dobrih praks javnega nastopanja(!). Tudi se najde kakšen profesor ali predavatelj z znanih tujih univerz, ki je lahko z omenjenih vidikov enako prava "cvetka" ... Študentov na tem mestu še ne bom kritiziral.

Najbrž drži, da med npr. 6 in 9 izpiti ni tako gromozanska razlika, kot je razlika med mestom neke vrhunske univerze med prvih deset in recimo med mestom UL nekje v rangu od 402 do 503 po eni ali med mestom 324 po drugi lestvici rangiranja svetovnih univerz.
grims-1.gif
Gotovo tudi to marsikaj pove, se strinjam. Dokler ne gremo gledati števila vseh (ocenjevanih) univerz na svetu, ali pa delati vzporednih primerjav med velikostjo določenih parametrov ovrednotenja.

Torej, seveda je še mnogo drugih elementov, ki pogojujejo ali pa le oblikujejo odličnost univerz, od financ naprej in tega, kolikšen delež proračuna predstavljajo vlaganja v R&R (dobre recimo okoli 50%), do aktivnega sodelovanja močno zainteresiranih izbranih podjetij, družb, korporacij.

Ja, glede full time pristopa so mislim da zadeve kar jasne. Pri nas bi se temu reklo imeti status mladega raziskovalca. Dejstvo pa je, da je še vedno večina podiplomskih študentov izrednih. No, slednje je pravzaprav lahko celo težje od kakšnega full time študija, česar se verjetno vsaj nekateri prav dobro zavedamo, ne glede na število izpitov.

Mimogrede eno vprašanje za gdč. kozarec - ali lahko našteješ tri po tvoje "leve" predmete in tri po tvoje "desne" predmete, če uporabim ta izraz?
smile-1.gif
Ker me resnično zanima kakšen primer (in kriteriji za razvrstitev - pa ne ta, na kateri fakulteti se nek predmet predava).

Hm, zanimivo je recimo, kaj pravi predsednica Harvarda že v drugem stavku svojega nagovora:

People make a university great, ...
zmaga.gif

Dokler se bodo v Sloveniji (večni) študentje vsak konec študijskega leta spraševali, kje naj kupijo nalepko za študentsko izkaznico morda takisto vprašljive pristnosti (samo zato, da si ob siceršnji redni službi zagotovijo poceni malico, poleg tega pa vozijo da-ne-napišem-kakšen-avto-že itd.), potem kje naj najdejo že napisano seminarsko nalogo, katere vsebina je podobna njihovi nalogi, ali pa dokler se bodo profesorji "trudili" predvsem ugajati svojim nadebudnim (?) poslušalcem le zato, da bi si dvignili svoj rejting, no, dotlej bomo verjetno res lahko govorili le o mrvi in živini ... Morda tudi v prenesenem pomenu.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ti si si pa vzel vse skupaj malo k srcu ha?
hysterical-1.gif

Mimogrede, zakaj se tako oklepaš Slovenskih štal in hlevov? Daj spakiraj tam kjer je "idealno in popolno". Sam sebi boš naredil uslugo. Odprla se ti bodo vrata v svet, v popolne službe, bajne denarje in neskočne možnosti za raziskovalno delo. Nas "Janezke" pa pusti živeti v večni zablodi kvazi interpretacije kvalitete, nevednosti in nacionalnega ponosa.
wink-1.gif

P.S.: Proti ekonomistom nimam nič. Enega imam že deveto leto doma. Interpretacija ja... Saj bo.
wink-1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Kozarec, jaz bi recimo apriori častil (poudarek je na drugem zlogu) le tiste diplomante starosti inštitutcij s svetovnim ugledom, ki so jih te inštitucije same povabile in jim celo plačale štipendijo. Večina ostalih primerov pač pade v kategorijo "kdor (lahko) plača, tisti bo pil" (kdo so ponavadi ti ljudje, so že druge debate ...). Ne pa vsi, seveda. In sem skoraj prepričan, da večina slušateljev (vsaj dobri zanesljivo) omenjenih inštitucij prav tako prekleto dobro ve, na katerem področju v življenju bodo delali (vsaj v recimo prvi dekadi ali dveh), saj se vendar usposabljajo in specializirajo na visoko sofisticiranih ustanovah s prav takšnim izobraževalnim kadrom. Še več, dostikrat imajo že vnaprej zagotovljene službe. Pri nas je, jasno, drugače in so takšni primeri še redkejši (nimam podatka, koliko so kaj v teh časih še aktualne npr. kadrovske štipendije).

Pa brez panike! Pri meni ni zaznati nikakršnega navala ogorčenja. Samo vključil sem se v tole debato, da malce pokomentiram, napišem kakšno svojo misel in morda izvem tudi kaj novega.
smile-1.gif
In ne - kot sem namigoval že zgoraj in si nekaj podobnega napisala tudi sama prej - po mojem ni splošnega pravila, ki bi povezovalo količino s kakovostjo z vidika predmetov. Še enkrat - kakovost je v vsebini (če govorimo o tehničnem ali morda tudi poslovnem področju, potem je seveda zelo pomembna tudi njena aktualnost) in podajanju le-te (z ene ali druge strani).

Mja, 26 je lepa številka. Ampak, saj veš, kako je - lepota je ponavadi zelo relativna količina. Vsekakor bi bilo tisto samodejno odpiranje vrat zanimivo kdaj tudi praktično preizkusiti in nekaj časa živeti takšno življenje. Vprašanje le, če in kako hitro bi mi postalo dolgčas, in bi se nazadnje preselil v kakšen Kalahari ...
grin1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Madona, dejmo skrajšat malo prispevke, ker sem že tako zarad nočnega eseja šel spat ob 2h zjutraj.
tongue-1.gif

Ti odgovorim na kratko, samo ene dvakrat še preberem tvoj zadnji odgovor.
wink-1.gif

...

Evo me.

@ prvi odstavek: Resda se nisem spuščal v podrobnosti glede štipendij v ZDA, ampak se strinjam, da npr. Fulbright-ove štipendije grejo izjemno uspešnim udeležencem do-doktorskih ali po-doktorskih (specilističnih) programov.

@ drugi odstavek: Ja, nekaj podobnega okoli vrhunskih programov sem imel v mislih tudi sam.

@ 3., 4. in 5. odstavek: Vse pripombe so logična posledica prej povedanega. Kar mi je seveda bilo jasno že prej.
smile-1.gif

@ ostalo: Moja predpostavka glede dolgčasa v službi in komentar glede kakovosti študija sta načeloma zelo malo povezani ali odvisni zadevi, rekel bi kar neodvisni. Ampak tu že zabredeva na področje filozofije ... (Sicer pa - pomisli malo pri sebi, kako bi se ti zdelo, če v življenju ne bi bilo izzivov in bi ti bila vsa vrata kar odprta.
grims-1.gif
Dobesedno ali pa tudi ne.) Ravno nasprotno je. Komur postane ob vedno odprtih vratih dolgčas, je še kako pomembna kakovost (če recimo več vrednot strnem v eno besedo, ne samo možnosti kakovostnega javnega ali zasebnega izobraževanja).

Če ti čisto odkrito povem, moje mnenje in izkušnja glede študija v Sloveniji - pomembno je, da se plača šolnina. Kakšno bo nadaljevanje, pa je odvisno v glavnem od študentov samih. In čisto na koncu - saj najbrž vsi vemo, da za uspeh, karkoli že to komu v življenju pomeni, ni pomembna (samo) tvoja formalna izobrazba.

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.170
113
kozarc sicer ne vem kje ti študiraš...( ali pa si nekoč ) ampak 26 izpitov na podiplomcu ( celega " blebetanja" nisem bral ker nimam cajta) je čisto preveč za npr. magisterij....danes ti en izpit ( seminar) vzame vsaj mesec rednega dela (8h), pa da bi ob šihtu še toliko študiral.........po dveh letih ne bi bil mag. ampak ponosen lastnik sobe v psihiatrični bolnišnici ( lahko pa da sem narobe razumel tvoje pisanje ker sem prebral le nekaj vrstic)

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
No, me veseli, da je še kdo začutil "skrito" poanto.
wink-1.gif
Eno od njih.

@ kozarec: V tvojih odgovorih, ne le v tej debati, vedno opažam, da zelo veliko domnevaš, predvidevaš in sklepaš.
grims-1.gif
).

Ne, nikjer nisem zapisal, da "mi je za vrata vseeno". Sicer pa mnoga vrata v življenju šolsko znanje ne odpre (se opravičujem za ponavljanje). Aja, sam nisem hodil v šolo oziroma v določene šole (imel sem to "srečo", da sem si jih vedno sam izbiral) le zaradi "odpiranja vrat", sploh ne zaradi takih, ki so s tem izrazom mišljena običajno.

Še glede delavcev - previdno, koga boš najela, ker so tisti delavci, ki že znajo brati in celo pisati, boh ne daj še razmišljati, lahko precej bolj zviti in zahtevnejši od onih, ki naštetega ne obvladajo ...
evil.gif

Lep konec dneva želim.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.170
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Sprejmem na znanje, da ne maraš delati 26 izpitov.
grin1.gif

In kaj naj zdaj jaz naredim?
smile-1.gif

mogoče bi morala iti na kak tehnični faks da bi videla kako izpit zgleda vam družboslovcem ( predvidevam) so izpiti očitno mala malica....tri na dan če je sončno še mogoče kakega več
wink-1.gif
, pri nas to na žalost ne gre

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.170
113
zmaga.gif
..super upam da kdo pride k nam da še tukaj kaj uredijo

Nazadnje urejeno: