Podaljšanje elektro kabla

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Pri tolkih metrih kabla, kot ga imam po bajti, je to malenkost.
tongue-1.gif

Je pa ena luč desno od doze, dve pa levo, na dve izmenični stikali.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ksz....

Če je le možno (novejša napeljava) probaj zamenjat cel kabel. Od vezanega kabla, ki je zabetoniran nekje v steno so lahko samo težave. Če pa je le možno pa sigurno nebi lotal zadeve ampak samo kvalitetne spojke. Nikol ne veš, kaj bo kdo za tabo na tisto žico vezal.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
V bivši firmi smo vrsto let cinili kontakte ravno zaradi tega, da so lažje šli v priključne sponke kontaktorjev. Vendar sčasoma se cin zaradi tokovne obremenitve posede in posledica je skurjen kontaktor. Že po enemu letu si lahko vijak dodatno privil za 360st. Govorim za moči cca 3kw.
Ko smo dali tak aparat na VDE atest so nam ga gladko zavrnili. Obvezni so bili tulci oz konični vtiči.
Eden najbolj kvalitetnih (po mojem mnenju) komentarjev v tej temi.
Sam bom ta dejstva v bodoče vsekakor upošteval, zato - 'jetamp' najlepša hvala!

LP

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Rešil sem tako, da sem dal spojko, ki se s kleščami skupaj stisne in je izolirana s plastiko, preko sem dal še skrčko in še malo izolirtraka preko, ter vse skupaj zagipsal. Žarnica gori.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
V bivši firmi smo vrsto let cinili kontakte ravno zaradi tega, da so lažje šli v priključne sponke kontaktorjev.

S tem si vse povedal. Niste cinili, da bi bil boljši stik, ampak da bi bilo lažje delo. Vsakemu človeku, ki premore malo kmečke logike, je jasno, da to ni dobro. Poleg tega pa je tudi jasno, da to nima prav nič skupnega s to temo, ko dve žici skupaj zlotaš. V tvojem primeru drastično zmanjšaš naležno povržino, zato se na stikih pregreva. V drugem primeru pa jo enormno povečaš, zato se tam nikoli ne pregreva in je stik dejansko boljši od vsega ostalega.

V elektro inštalacijah se pa ne uporablja zato, ker je bistveno lažje in hitrejše stisnit mehansko spojko, kot pa lotat kable skupaj. Tudi veliko težje narediš slabši mehanski spoj, zato je metoda hitrejša in bolj varna. Vseeno pa je kvaliteten cinjen spog boljši in povzroča manj težav in izgub. Če pa kdo ne verjame, naj gre delat meritve.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Rešil sem tako, da sem dal spojko, ki se s kleščami skupaj stisne in je izolirana s plastiko, preko sem dal še skrčko in še malo izolirtraka preko, ter vse skupaj zagipsal. Žarnica gori.

To je sicer najslabša od možnih rešitev, vseeno bo čisto OK.
Če je potrebna razlaga, jo lahko podam.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Edina stvar, za katero se vsi v tej temi strinjamo je, da je od velikosti naležne površine odvisna kvaliteta spoja dveh prevodnikov. Če je le ta premajhna, se spoj pregreva.

Naležna površina pri spojkah pa se poveča, če bolj stisneš električni vodnik ob steno spojke ali med seboj, saj se le ta delno prilagodi obliki. Pri spojki, ki jo stisneš s kleščami, pa je ta sila manjša, kot pri spojki, ki jo vijačiš, Pa ko popustiš prijem s kleščami, spojka malo popusti.

O kakšnih silah trenja itd pa ne bi.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Na 2kW cirkularju imam takle vtikač:

pce-vtikac-pce-933477_1024x768.jpg

Na zidu pa takole vtičnico:

2031.jpg

Bi moral delat podaljšek iz 3 faz na eno, ali bo dovolj, če namesto original vtikača namestim klasičnega in uporabljam podaljške, ki jih že imam?

669059_4.jpg

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ne vidim slik..če imaš klasične 230V vtičnice pač zamenjač vtikač na cirkularju za "klasičnega pa je.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Žarnica gori.

Eni ste se eni razpisali v "3.p.m. tu mač", kot da bi priključeval sušilni stroj ...
grims-1.gif

Žarnica je enormni porabnik, ma da letno pokuri za1 MWh štroma, drugače ni dobra
evil.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Eni ste se eni razpisali v "3.p.m. tu mač", kot da bi priključeval sušilni stroj ...
grims-1.gif

Žarnica je enormni porabnik, ma da letno pokuri za1 MWh štroma, drugače ni dobra
evil.gif

Naslov teme pa je
nahrung002.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Aha, sem videl, ja. V prvem postu ni nič pisal, kaj bi rad priključil.

p.s. kupim pepel
evil.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Naležna površina pri spojkah pa se poveča, če bolj stisneš električni vodnik ob steno spojke ali med seboj, saj se le ta delno prilagodi obliki. Pri spojki, ki jo stisneš s kleščami, pa je ta sila manjša, kot pri spojki, ki jo vijačiš, Pa ko popustiš prijem s kleščami, spojka malo popusti.
V lanskem letu so pri nas poštukali več kot 100 kablov s kleščami in pri nobenem spoju ni zaznana povišana temperatura. Grejo pa tokovi tam nekje do 200A. Aja klešče so bile hidravlične ne ročne.
smirk-1.gif

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Gre za žarnico, ki bo gorela 15 min na dan v kopalniški omarici.

Upam, da bo ok.
grin1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Aha, vidim..naredi si adapter iz 3f. vtičnice 3x16 A na 1x16A , zamenjaj vtikač na cirkularju za navadnega in imaš rešeno še za druge 1f naprave preko 3f vtičnic , kaj ?
17758-icon_confused.gif
so pa drugače te vtičnice 5-polne, pa 3-polne drgač ..

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ma se mi je zdelo, da sem mal čudno napisal.

Vtičnic imam 1faznih dovolj, brezveze se mi zdi delat podaljšek samo za cirkular.

Če 2,3kW fleksarca laufa na navaden podaljšek, ne vem, zakaj ne bi šibkejši cirkular. Sploh ker bo za bolj fine stvari in ne bo laufal niti pol ure skupaj.