Poceni kamin za dnevno sobo?!

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Bom malo ukradel temo

Kateri šporhet na drva priporočate? Osnovna funkcija bo seveda gretje.

http://www.ekocentral.si/sl/stedilniki/0,6/standardni-stedilniki-s-centralno/

Na vikendu imamo štedilnik EKOCENTRAL s centralno, gor je priklopljenih 8 radiatorjev in zadeva ful dobro funkcionira. Če pa vzameš brez centralne, si pa pač omejen in je topel samo en prostor. Nam ogreje cca. 80 kvadratov z lahkoto, pa imamo manjši model, širine 60 cm (TIP9).

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Nebi vedel; je pa sigurno zelo pogojeno z vrsto drevesa in procentom vlage v njemu...
Jaz imam za kurjavo večinoma gaber, ki je zelo gost les posledično dolgo gori in odda veliko energije.

kje dobis gaber? koliko ga placas po metru?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Kakšen predlog za kamin, ki bi ogromno toplote prenesel na vodo, zelo malo pa v okolico, vseeno pa bi imel steklena vrata?

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Tole nordico imamo mi ,praktično ista moč, oblika, ko to segreješ sobo je po kakšni uri ali dveh itak toplo in je soba pregreta, potem pa samo še malo nalagaš.

Če lepo naložiš, da ne pade drvo na steklo se niti ne zasvinja nič, pač vzameš wc papir, ga zmočiš z vodo in ga podrajsaš v ostanek pepela od prejšne noči žerjavica in z lahkoto steklo spucaš.Pač malo vonja kdaj spusti ko začneš kurit, prezračiš in ko se stvar segreje gori res uredu,

Stvar je uredu, če imas že dimnik, samo zmontiras in stvar čisto uredu deluje. Ni glih neka čip zadeva nordica.

Stvar je kar robustna, za zapirat vratica, vse dokaj okey.

Steklo res ni veliko, v kuhinji če maš napo ti lahko ob uporabi peči, sploh ko še ne gori dobro, potegne ven vonj iz peči, takrat res zasmrdi, če te ni zraven in tega ne opaziš. to ko maš enkrat samo nalagaš celo zimo, ne šparaš nič, ne kuris za dve ure pa tko, vrzeš notri in greješ non stop vsaj 8 ur na dan, da gori in da je skoz toplo.

Nazadnje urejeno:

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
domek, a te malo matematika j...e?? dober meter, pomeni malo več kot 1 (en) meter, oz veliko manj kot 2 metra.

Že že, samo da se čez zimo en meter drv porabi, je pa malo bosa...pa tud 2 metra še ni obuta...izjava...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Jest zal ne najdem takega ki bi imel 3 stranice odprte, samo priblizki tega so, vrjetno zato ker tam ni samota in je tak kamin zgled bolj svoh al kaj glede ogrevanja oziroma akumuliranja toplote.

Kako se pa obnesejo tiste variante k se vodo ogreva da bi se malo izkoristil kurjenje? Pri talnem to vrjetno ne pride v postev, kvecjemu za ogrevanje sanitarne vode? Recimo da ti crkne ogrevanje sred zime, pa imas za ogrevanje kamin ki bi se za sanitarno toplo vodo skrbel pa se bi dalo zivet.

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
277
16
18
Potem ti verjetno bolj prav pride kamin, ki ima možnost razpihavanja zraka v prostor in v sosedne prostore.
Prejšnji teden sem ga videl, če imaš hišo cca 100m2 ogrevalnih površin lahko do ekstremnih temperatur v minus pozabiš na centralno ogrevanje......

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ksz... Imam Fireplace kamin, z večjim kuriščem in steklom, šamot. Zadeva ni bila poceni (cca 1600€), postaviti sem moral še nov dimnik (1000€).
Letno pokurim vsaj 4m3 v tem kaminu, imam ga 3 sezone. Zaenkrat samo čiščenje.
Baubau varijante za 200€ so odpadle že v štartu...

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
ksz...

mi imamo Prityja, enakega, kot je zdej v Petrolovem katalogu, samo, da je naš (kljub "akciji" pri Petrolu na točke) bil malo cenejši ... Pa smo zadovoljni
smile-1.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
a france turbo in the stroj pa nima noben?

imel TF, ampak sem ga po dveh sezonah prodal in kupil Riko. TF greje super, pepela malo....edino steklo se po dveh dneh tako umaže, da tudi ognja ne vidiš. Zato je tudi šel od hiše.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik MieleFan pravi:
Pozdravljeni

A ima gdo,izkušnje z tem radiatorjem?.Ker ga imam namen kupit.Do zdej,sem slišal,same pohvale...Zanima me še,če ga ima gdo od vas?Če fajn greje,in kolk se kaj pozna na računu za elektriko?

Hvala za odgovore.

http://www.merkur.si/ogrevanje...us-ecodomo-2000

lp
Za ogrevanje potrebuješ določeno število KWh energije. Pri tem pa je vseeno ali jo pridobiš iz elektrike, drv, plina, olja. Torej ti vsak električni radiator porabi enako energije in se na računu za elektriko, zgolj z menjavo enega električnega radiatorja z drugim ne pozna nič.

MieleFan

Fizikalc
7. sep 2014
1.042
84
48
Vem,da porabi vsak energijo.Da zastonj se logično,ne moreš gret...

Samo zanima me,če ima gdo,od teh dveh modelov,ki jih imam nagledane...

Je fajn,da dobiš kakšno koristno informacijo,preden kupiš zadevo.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik hooger pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
a france turbo in the stroj pa nima noben?

imel TF, ampak sem ga po dveh sezonah prodal in kupil Riko. TF greje super, pepela malo....edino steklo se po dveh dneh tako umaže, da tudi ognja ne vidiš. Zato je tudi šel od hiše.

da se ti steklo umaže je največkrat krivo napačno kurjenje. a si imel na kaminu regulator sekundarnega in primarnega zraka?

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
ma to ma kolega tudi čisto črno črno šipo....
je tipo kupu TF 11kW pa mu je pol premočan in ga ima nonstop baje na čisti minimum in zato samo dimi in paca....