Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
s stavkom da se zaradi okolice moraš odločiti za otroka ali dva se mi zdi popolni nesmisel! Zakaj? Za otroka se morata odličiti dva brez pritiskov okolice če ga želi imeti kdo druga naj si ga naredi sam se bom za otroka odličil ko bo meni in partnerici se to zazdelo ne ko se bo zazdelo sosedu al pa tašči! Sosed ima ferrarija a ga pol morem imeti tut jaz ker okolica pričakuje to od mene? Malo čudna primerjava otroka z avtomobilom ampak vseeno!
Tole spodaj bo izjemno direktno napisano, ker žal drugače ne gre.
Ti napišem nekaj primerov takih pritiskov, ki se običajno pojavljajo:
"Poglej ga, kako je luštkan! Kdaj bosta pa vidva kaj naročila?"
"A poročila se bosta? Si noseča (Je noseča)?"
"A težave imaš? Potem bi bilo pa fino, kaj naročit, da če bo kaj narobe, lahko še kaj porihtajo"
"A vidva pa še nič ne bosta naročila? Veš, nič mlajša/i nisi/nista..."
"Ampak veš, otroke je pa fino imet, ker na starost si sam, otroci pa ostanejo in ti lahko pomagajo"
"A si/je noseča?" (reakcija na to, da se je punca samo zredila čez zimo za kakšno kilo)....
"Tisti, ki nimajo otrok, so sitni"
"Če je ženska sitna, je gotovo zato, ker nima otrok (podvarianta te izjave: "zato, ker nima dedca, ki bi jo orengi prefu****")
"Boš pa nekoč hotel/a otroke, pa jih ne bo"
"Ti bo žal, če ne boš imel/a otrok"
"Naša dva pa še nič ne mislita. Izgleda da jaz ne bom imel/a vnukov..."
...
Ker dejansko bi vse gornje stavke lahko malo spremenili....
Na primer:
"A vidva pa ne bosta naročila? Veš, tale avto je samo zdej v akciji..."
Ali...
"Če je ženska sitna, je gotovo zato, ker ji ni ratalo prit na razprodajo"
Zadnja perla je pa bila (iz ust v javnosti prekleto znane osebe)
"ženska z otroci je manj produktivna in si zato zasluži nižjo plačo"
Obstaja tudi malo varianta iz ust malo manj znanega osebka:
"ne boš napredovala, ker si ženska"
"to piz.derijo imamo pa samo zato, ker smo v službo vzeli žensko"
BTW - Vsi prej našteti stavki so bili slišani v delovnem okolju in niso bili namenjeni meni. Slišijo se tudi na vseh ohcetih, krstih, birmah in pogrebih (poleg vseh dobesedno sado-mazo detajlov okoli "raka tete Marije in operacije nosu dedka Mirana"). In na vseh pijateljskih piknikih...
Zanimivo, kaj ne?
Ljudi očitno zelo zanima "razplojevanje" drugih. Razplojevanje sorodnikov. Razplojevanje sosedov. Kolegov.
Ali se ji to sploh tiče?
Kup ljudi kar naprej kokodajsa take reči in se potem v isti sapi hinavsko spreneveda, da ni nobenega pritiska okolice...
(No, sej s pištolo pa res še nihče ni stal ob paru in ju teral, da sta se razplojevala. Ampak jest osebno imam raje mahanje s pištolo, kot pa besedno najedanje in najedanje in najedanje....
)