Plesen na stropu

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
@igi imam termovizijsko kameri. javi ce te zanima da malo pogledamo

Če si kje iz okolice Cjela bi se res priporočal. Sem sicer malce meril z nekim kitajskim IR merilcem temperature in ima recimo 10cm od stene, strop temperaturo cca. 18 stopinj. Tam kjer ni balkona pa kakšno stopinjo več.

Tako da sumim, da sem dejansko res sam kriv za tale hec zaradi zračenja na kip.

Hvala

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Se ti je to pojavilo ko si okna menjal (čeprav jih verjetno glede na leto gradnje 2006)? To sem že v večih stanovanjih videl, ko so notri vrgli cenejša plastična okna se je kmalu pojavila plesen...prej 20 let mir.
rolleyes-1.gif

A hočeš reči, da so poceni plastična okna kriva za pojav plesni ?

Ne bom trdil da je pri avtorju teme to razglo....sem bil pa ta teden v enem bloku kjer pravkar urejajo majstri zadevo....tisti stanovalci kateri so menjali okna za plastična, se jim je pojavila plesen okoli oken na zunanjih stenah...sicer ne pri vseh oknih ampak samo določenih, kaj je v kopalnici za ploščicami živ bog ve....in zadeva je videti grozno...tisti kateri imajo lesena okna (prvotna) je še vse ok...leto izgradnje bloka pred 1980 in mislim da je brez konkretne izolacije. Majstri rihtajo nekako takole da vso plesen pobrusijo do konca premažejo z emulzijo, sedaj bodo pa vse zunanje stene stanovanje, iz notranjosti izolirali z 10cm stran od sten odmaknjenimi gips ploščami, vmes nafilani izolacio, zaradi tega se prestavlja radiatorje in vstavili bodo nove notranje police na oknih...rešitev je vsaj za nekaj let, dokler na bloku ne bo izolacije potem se bo pa videlo....so pa povedali da imajo ogroomno dela s takšnimi zadevami....je pa stanovanje v najemu tako da ne vem kakšen bo strošek.

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
3.040
996
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Se ti je to pojavilo ko si okna menjal (čeprav jih verjetno glede na leto gradnje 2006)? To sem že v večih stanovanjih videl, ko so notri vrgli cenejša plastična okna se je kmalu pojavila plesen...prej 20 let mir.
rolleyes-1.gif

Ne bom trdil da je pri avtorju teme to razglo....sem bil pa ta teden v enem bloku kjer pravkar urejajo majstri zadevo....tisti stanovalci kateri so menjali okna za plastična, se jim je pojavila plesen okoli oken na zunanjih stenah...sicer ne pri vseh oknih ampak samo določenih, kaj je v kopalnici za ploščicami živ bog ve....in zadeva je videti grozno...tisti kateri imajo lesena okna (prvotna) je še vse ok...leto izgradnje bloka pred 1980 in mislim da je brez konkretne izolacije. Majstri rihtajo nekako takole da vso plesen pobrusijo do konca premažejo z emulzijo, sedaj bodo pa vse zunanje stene stanovanje, iz notranjosti izolirali z 10cm stran od sten odmaknjenimi gips ploščami, vmes nafilani izolacio, zaradi tega se prestavlja radiatorje in vstavili bodo nove notranje police na oknih...rešitev je vsaj za nekaj let, dokler na bloku ne bo izolacije potem se bo pa videlo....so pa povedali da imajo ogroomno dela s takšnimi zadevami....je pa stanovanje v najemu tako da ne vem kakšen bo strošek.

klasika...

,med izolacijo in gips plošče OBVEZNO parno zaporo, in je OK, sicer se naredi še večjo mineštro.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.525
1.109
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik feler pravi:
rolleyes-1.gif

To je napačna razlaga, ki zavaja da so stara lesena okna boljša od novejših plastičnih!

Pri zgoraj omenjenem problemu gre verjetno za to, da je stena slabo izolirana, okna pa (pre)dobro v primerjavi s fasado in zaradi tega se kondenzacijska točka, ki je predvidena v sredini okna, premakne v notranjost. In tako veliko ljudi zmotno misli, da so za plesen kriva plastična okna.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jap. To bo po tleh teklo, če ne bo zapore. Okna so pa kriva samo v toliko, ker ne puščajo (ni hladnega zraka, ki zniža relativno vlago).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
[...tisti kateri imajo lesena okna (prvotna) je še vse ok...leto izgradnje bloka pred 1980 in mislim da je brez konkretne izolacije.

Kot rečeno..tu nima veze ali imaš plastiko ali les. Novo okno bo naredilo isto.

V tvojem primeru pa gre za staro okno (brez tesnil, stalno vleče skozi in zrači oz. odvaja morebiten kondenz) naprav novemu oknu, ki je zatesnilo na diht.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Se strinjam da je tudi v temu problem da okna sedaj polno "dihtajo" ...ampak ni pa to nastalo pri vseh oknih...kar je druga "zanimivost", preventivno bodo pa kar na vseh zunanjih stenah zadevo uredili kot sem napisal...kaj točno vse naredijo nisem pogledal, edino kar sem videl na hitro so gips plate in steklena volna vmes....se pa v bloku vsi strinjajo da morajo urediti izolacijo celotne stavbe (fasado)...ampak vemo da je problem v dnarju, večina upokojenci ipd., kot sem omenil okna so nekateri že zamenjali v večini jih pa počasi kar menjajo...leta so naredila svoje, sedaj se pa vidi kje je problem. Bo pa verjetno tole kar vseslovenski problem pri takšnih stavbah v kolikor ni izolacija dobro narejena.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz imam drugo pizdarijo - nova okna in nova streha zdaj pa po celem stanovanju plesen, katastrofa. Da je zadeva še hujša se je to zdaj pojavilo pri najemnikih, ki so očitno neki idioti in nočejo plesni niti pošpricati s tistim sredstvom ki sem ga kupil, kao da je to moje delo da moram to sanirat najraje bi jih steral ven iz stanovanja
tongue-1.gif

Sem že enkrat našprical, je plesen odmrla ampak se je zdaj razširila naprej. Streha izolirana, fasada.... pojma nimam sem vprašal če zračijo stanovanje so rekli da ja, čeprav ko sem bil v stanovanju je bil zatohel zrak, streha pa tudi ne pušča vode tko da bo problem to zrihtat
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Očitno bi jim moral pustiti stara okna z avtomatskim zračenjem
smile-1.gif
in bi pač najemnik plačeval več gretja, ti bi imel pa mir.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Jaz imam drugo pizdarijo - nova okna in nova streha zdaj pa po celem stanovanju plesen, katastrofa. Da je zadeva še hujša se je to zdaj pojavilo pri najemnikih, ki so očitno neki idioti in nočejo plesni niti pošpricati s tistim sredstvom ki sem ga kupil, kao da je to moje delo da moram to sanirat najraje bi jih steral ven iz stanovanja
tongue-1.gif

Sem že enkrat našprical, je plesen odmrla ampak se je zdaj razširila naprej. Streha izolirana, fasada.... pojma nimam sem vprašal če zračijo stanovanje so rekli da ja, čeprav ko sem bil v stanovanju je bil zatohel zrak, streha pa tudi ne pušča vode tko da bo problem to zrihtat
smile-1.gif

fasado imaš izolirano? kakšna imaš okna?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Okna imajo nekaj naravnega zracenja fasada je pa nova sem ze napisal. Meni nebi bil problem to urediti ne mislim pa zdaj 4 dni biti nknstopnpri najemniku v stanovanju, oni pa nocejo nic urejati... Nevem nekaj b treba

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Kot najemniki so najbrž dolžni skrbno ravnati z tujo imovino?

Glede na to, da je vse izolirano je potrebno, vsaj dvakrat na dan na kratko zračiti (prepih skozi celotno stanovanje), da se zniža nivo vlage, in prostor primerno pregreti (nekje 22 stopinj je dovolj ob rednem zračenju).

Plesen in zatohlost se počasi peselita s stanovanja v glavo no tako mnenje imam o sosedih, kjer imajo z leta v leto bolj črne stene, kar se žal odraža že tudi v komunikaciji, kriv sem pa najbrž sam ki njihove stene ne grejem dovolj, čeprav sem se sam nekako znebil plesni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Doctorz; zmeri jim vlago v stanovanju. Če imajo več kot 60%, bi jim izstavil račun za sanacijo plesni, ne pa da bi se sekiral zaradi njih. Lahko pa jih naučiš zracit. Imam jaz sorodnika podobnega. Sprašuje zakaj mu po ploščicah teče. Zmerim vlago:70-80%. Mu rečem da bo moral kaj zracit delavnico (v kleti nekaj reze keramiko pa rezalke hladi z vodo), vsaj po koncu sihta, pa dobim odgovor, da bo slo potem se več drv. ga tudi nekako ne prepričam, da bi nametal nekaj cm stiroporja na fasado in ploščo, kjer pač ni jurja ali dveh za eps (cnc pa vreden 100+), drv pa misli da bo za 300m2 porabil toliko kot v garsonjeri

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Fora je v tem da je v stanovanju zaradi fasade in strehe dovolj toplo da gretje sploh ni potrebno, kolikor sem jih razumel imajo prižgan samo en radiator na polovično moč ostale vse zaprte. Sem bil v stanovanju se mi je zdelo zatohlo ampak toplo, zdaj bom res nabavil merilec vlage pa da vidimo, bom samo popizditis fasal
uf-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Še enkrat osnove, za plesen rabiš vlago v obliki vode.

Za vodo (če ti ne pušča vodovod in streha ali pa če ne živiš zraven slapu ali v močvirju) rabiš kondenzacijo.

Za kondezacijo rabiš diferenco temerature in pa vlago v zraku.

1 + 1 = 2
grin1.gif

Pri novoizoliranih objektih se zna zgodit da je plesen posledica vlage iz zidov ki se je nabirala pred izolacijo objekta. To mora izzvenet v kurilni sezoni ali dveh.

Če je objekt izoliran kot je potrebno potem temperaturna razlika ne sme biti tako velika da bi nastala kondeznacija, seveda pri neki razumni vlagi v zraku. Ampak če v prostoru ravno ne živi 10 ljudi na 50m2 ali pa če ne gojimo tropskega vrta ki zahteva veliko vode (jebiga že navadne rože dvignejo lahko vlago tudi za 10-20%) potem vlaga v zraku (sploh pozimi) težko preseže 70%. Pri dobro izoliranem objektu kjer so mrzle cone manj kot -3C od zraka v prostoru je tak delež vlage še vedno prenizek da bi povzročal kondenzacijo. Če je kje kondenzacija potem je izolacija zanič oz. so toplotni mostovi.

Jasno pa imaš potem primere ko je hiša dobro izolirana, imaš pa v hiši toplo/mrzle cone. Recimo ogrevaš dnevne prostore na 22C, v spalnici pa radiator zaprt pa po možnosti še zračiš. Razlika v temperaturi je potem tako velika da se na zidu, ki razmejuje ta dva prostora pojavi kondenz. Enako je z etažami, recimo tudi v blokih imaš lahko take primere (dobiš črn strop ker je soseda na vrhu umrla in se dediči pravdajo, stanovanje pa ta čas brez ogrevanja v slabo izoliranem bloku).

Enako je pri slabi izolaciji z dnevnim nihanjem temperature, čez dan 25C po celem stanovanju (zaradi dojenčka), ponoči (ali pa za vikend) pa na 18-16C. Pa jasno da vlaga v zraku (ki jo je pri 25C samo 50%) kondenzira povsod da kar teče.

Sicer pa prva stvar je merilec vlage, če vlaga presega 50% pri gretju in visoki temperaturi potem kupit še razvlažilec in reskirat tisto malo elektrike da se drži vlago pod 60%.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Fora je v tem da je v stanovanju zaradi fasade in strehe dovolj toplo da gretje sploh ni potrebno, kolikor sem jih razumel imajo prižgan samo en radiator na polovično moč ostale vse zaprte. Sem bil v stanovanju se mi je zdelo zatohlo ampak toplo, zdaj bom res nabavil merilec vlage pa da vidimo, bom samo popizditis fasal
uf-1.gif
jaz sem lani na fužinah (cca 5-8cm izolacije)preživel s zaprtimi radiatorji. T sem imel od 18 (postelja na balkonu) do 27 kopalnica. skoraj celo zimo je bil prižgan vlazilec, da sem imel vlago vsaJ okoli 30%. Pa smo bili 4 na slabih 30m2, zracil na stežaj (pogosto odpiral tudi vhodna vrata, hodnik se je itak zracil z odprtimi okni)2-3x dnevno po nekaj minut
Kupi eno vremensko postajo ki meri tudi vlago.dobiš že za kakšnih 10 evrov ali malo več.

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
KSZ

Pri nas sicer ni plesni, me pa moti kondenz na spodnjem delu stekla na oknu. Okna so lesena, stekla pa Ug=1,1. Bolj kot je mrzlo, vec je seveda tega kondenza. Tudi ko pobrisem, se takoj pojavi. A je kak nacin, da to odpravim (razen menjave starih lesenih oken)?Tale pas kondenza na sliki je visok 3 cm in je le na spodnjem robu.

okno.jpg

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
uf-1.gif
jaz sem lani na fužinah (cca 5-8cm izolacije)preživel s zaprtimi radiatorji. T sem imel od 18 (postelja na balkonu) do 27 kopalnica. skoraj celo zimo je bil prižgan vlazilec, da sem imel vlago vsaJ okoli 30%. Pa smo bili 4 na slabih 30m2, zracil na stežaj (pogosto odpiral tudi vhodna vrata, hodnik se je itak zracil z odprtimi okni)2-3x dnevno po nekaj minut
Kupi eno vremensko postajo ki meri tudi vlago.dobiš že za kakšnih 10 evrov ali malo več.

30 % vlažnost? živiš v puščavi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Ne boš verjel, tudi pod 20 je padla.takrat je vremenska postaja pokazala samo LL. V hiši sedaj ista vremenska postaja kaže
okoli 40, zadnjič pri svaku v delavnici od 70-80, v kopalnici sem jo s kropom v banjo dvignil na skoraj 90.