Plačilo s kartico - diskrecijska pravica lokala?

sad

Guru
24. avg 2007
21.252
9.884
113
Kolikor jaz vem mu lahko plačilo s kartico zgolj odvzamejo, kar pa dvomim, da bodo, saj si pljuvajo v svojo skledo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Pokaži kje piše v zakonu in pravilih, da niso v kolikor imajo plačevanje omogočeno!
Glej, najet imam POS terminal. Tvoje kartice pač pri plačilu ne bom sprejel. Ti meni dokaži, kje piše da sem jo dolžan sprejeti in kakšne so sankcije, če je ne sprejmem. Lahko ti zavrnem tudi kovance. V končni fazi lahko zavrnem tudi tvoje bankovce.

Denarja ne moreš zavrniti, lahko pa se odločiš da ne prodaš blaga kupcu.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Ko smo še imeli tolarje, je na avtobusu pisalo, da kovancev ne sprejemajo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.296
7.061
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Pokaži kje piše v zakonu in pravilih, da niso v kolikor imajo plačevanje omogočeno!
Glej, najet imam POS terminal. Tvoje kartice pač pri plačilu ne bom sprejel. Ti meni dokaži, kje piše da sem jo dolžan sprejeti in kakšne so sankcije, če je ne sprejmem. Lahko ti zavrnem tudi kovance. V končni fazi lahko zavrnem tudi tvoje bankovce.

V gostilni malo težje. Lahko mu šenkaš, vrniti ali pustiti na blagajni ne more.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:Denarja ne moreš zavrniti, lahko pa se odločiš da ne prodaš blaga kupcu.
Zadnjič sem videl na bencinski v Avstriji napisano, da bankovcev za 500 evrov ne sprejemajo. Ko so prišli evri, sem to včasih videl tudi kje pri nas. Sedaj pa je inflacija naredila svoje. Torej nekateri poskušajo zavračati tudi denar.
Razen tega so se pred časom razpisali na alterju, da nekatere banke zaračunajo neko provizijo, če prineseš večjo količino kovancev za polog. Torej spet neko "zavračanje" in nek dodaten strošek za legalno plačilno sredstvo, ki ga pri drugem (bankovcih) ni.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:

V gostilni malo težje. Lahko mu šenkaš, vrniti ali pustiti na blagajni ne more.

Tam je drugače, ker si storitev že uporabil, tam ti ne more po kosilu reči, ne prodam ti.
smile-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
KSZ

Haha, sami pamateni alterji ste se sedaj oglasili od petega sporočila naprej.

1. Nihče ni dolžan sprejeti tvojo kartico, ne glede na znesek. Politiko poslovanja s plačilnimi karticami je stvar podjetja.
2. Izdajatelju kartice bi jih prijavili, naj jim odvzamejo terminal? Haha, podjetje izdajatelju kartice plačuje uporabo terminala v svojem lokalu. Boli [cenzura] izdajatelja kartice, če le ta terminal dejansko uporabljajo in kako politiko poslovanja imajo.

Če imaš POS terminal, potem si dolžan sprejeti kartico za katerikoli znesek. Brez filozofiranja, prosim. Jaz bi malo bolj prebral kaj si podpisal.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Poznam lastnika lokala, ki kartice jemlje samo od gostov od katerih sam hoče in za zneske, ki jih sam določi. So bili že kregi, nihče mu ni dokazal nobene napake - pa so mu obljubljali vraga in pol. Edino nekaj slabe reklame je dobil... ki zaradi cen in ponudbe ni vzdržala.

Če vzame kartico je povsem diskrecijska pravica lokala. Lahko trdi da mu ne dela POS terminal če hočeš plačat premali nesek... zdaj pa ti dokazuj da dela. (A en pred tabo je plačal s kartico? Ja smola, prej je delal, zdej ne dela)

Očitno je ostalo samo pri besedah oz. obljubah.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:

Ja in? Ti plačam v naturalijah?
sprasujem se.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Kje so pa vsi € kovanci, ko so nam obljubljali da jih bo tolk, da nam bodo žepe trgali??????
jst mam še vse žepe cele
confused-1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ko smo še imeli tolarje, je na avtobusu pisalo, da kovancev ne sprejemajo.

Saj v času tolarjev kovancev niti ni bilo.

Si tako mlad ali samo tako sklerozen? Seveda so bili kovanci, še celo za stotine...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.727
1.398
113
Kakorkoli. Meni se to zdi nepotrebna blamaža. Jaz bi se zahvalil in bi "šel" na bankomat. Sicer pa naj napišejo obvestilo poleg znakov za kartice na vratih, da so reveži in da nimajo zadostne marže za plačila s karticami pod 50€.
nahrung002.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Kje so pa vsi € kovanci, ko so nam obljubljali da jih bo tolk, da nam bodo žepe trgali??????
jst mam še vse žepe cele
confused-1.gif

Pregloboke žepe imaš, nikoli nimaš dovolj. Tipično za sranjeslojaša.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:

Je to res? Mislim po zakonu? Ko sem jaz za šalterjem služila svoje študentske peneze mi je bilo namreč rečeno, da moram sprejeti vsak denar. Tudi s petstotakom (evrskim) je prišel takoj prvi zjutraj. So bili pa sosedi banka, tako da sem lahko zamenjala za manjše bankovce pa še preverbo, če je ponarejen sem imela. Mater pa to je bilo takoj po novem letu, ko so se evri začeli pri nas. Če bi mi modrega prinesel bi mislila, da je taprav.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Člen 10. Uredbe o uvedbi eura št. 974/98 določa, da imajo vsi bankovci, ki se glasijo na evro, status zakonitega plačilnega sredstva. Pojem zakonitega plačilnega sredstva pomeni, da lahko dolžnik z njim dokončno poravna svojo denarno obveznost, upnik pa je zakonito plačilno sredstvo dolžan sprejeti.

Pri plačevanju blaga in storitev z bankovci visokih apoenov pa je potrebno upoštevati tudi načelo proporcionalnosti. Neutemeljeno bi bilo sklepati, da gre za zavračanje sprejemanja zakonitega plačilnega sredstva v primeru, ko želi nekdo z bankovcem za npr. 200 ali 500 evrov plačati blago ali storitev, ki stane nekaj evrov, trgovec pa nima drobiža za vračilo. V opisanem primeru lahko pride do tega, da posel zaradi tehničnih razlogov (pomanjkanje drobiža ali blagajniški maksimum) ne bo sklenjen z gotovinskim plačilom.

V takšnem kontekstu je potrebno tudi interpretirati določilo 23. člena Zakona o uvedbi eura, ki predpisuje globo za prekršek pravne ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in ki po dnevu uvedbe evra odklanjajo sprejemanje evrobankovcev in evrokovancev. Zakon o uvedbi evra je pričel veljati 24. novembra 2006. Od tega datuma naprej je vnaprejšnja najava zavračanja sprejemanja posameznih apoenov evrskih bankovcev in kovancev v nasprotju z zakonom.