Če govorimo o standardni gostinski ponudbi, potem je oboje, bolj ali manj na istem nivoju.
Če pogledamo potencial, bi rekla, da se da narest tako pico, ki bi bila bolj zdrava oz. manj škodljiva kot čevapi. Ker imaš pri pici več manevrskega prostora pri izbiri sestavin, pri čevapih pa, če bodo pusti in manj slani, enostavno ne bodo dobri.
Glede žara na oglje in plin, če maščoba kaplja na oglje se res pri tem tvorijo kancerogene snovi, ampak ker navadno oglja ne jemo, te tudi tam ostanejo (v večini). Če pa čevape zažgemo, smo pa na istem, ne glede na to, na čem smo jih zažgali.
Še o surovih oz. manj pečenih čevapih, ni problema, če gre za prave, bosanske čevape, brez svinjine. Ker so pa taki pri nas (sploh v gostinski ponudbi) dokaj redki, pa se jaz s premalo pečeno svinjino ne bi hecala.