Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kajn

Guru
5. okt 2007
2.791
1.625
113
Iskajoč brata
Uff, hvala za opozorilni prispevek....
Sam vedno z roko polnim dimnik, nikoli ne stresam noter..... Pa ne zaradi zgornjega dogodka, ampak ker ne želim majhnega šrota notr...
Pa zaradi čistosti vedno delam na rešetki v žaru...

Boste kaj žaril za vikend :)
 

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.937
398
83
Bomo. Ta vikend bo bolj svinja na meniju. Plan 4komade babyback reberc, pol mam pa 3 zrezke vrata od krškopolca pa tri kremenatlce tudi od krškopolca. Če bo pa premal, mam pa še od marinčka dva dry aged rib-eya.
 

Baho

Zelenc'
12. okt 2010
18
1
3

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.937
398
83
Uff a veš da se ne spomnim več kako je točno tale cook potekal. Ampak reber ne delam več po 3-2-1. Zame so preveč mehka, preveč razpadejo, lohka jih brez zob ješ. Tko da zdej nekak je ene 4,5h dost. Grem pa bolj po feelingu, ponavad 3h na dimu, k majo rebra lep bark, jih zavijem za eno uro, pol pa sam še kake pol ure z omakco. Je pa jeba ja, če še kej zravn pečeš, sploh zarad manevriranja, pa je treba kej vn prestavt itd itd. Sem si pa glih zdele naroču še tamalga kamadota, ampak tokrat bo Kamado bono, majo žarovnije hudo akcijo za bf. Ker je super, če maš še enga, za off loadat kake ekstra konce.