Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.953
405
83
Predn se gdo obesi name. Načeloma v rebra ne dajem termometra. Kle se je samo mal igral s temperaturami pa časi peke. Za brisket dam pa vedno termometer.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.821
1.669
113
Iskajoč brata
OFF:
A mi priporočate kakšen dober recept za bombetke... Meso in priloge so poštimane

ON: za vikend sem pri tastu, kjer mislim da ima sač nekje v kotu, star +20 let, ampak nerabljen.
Ima kdo kakšen bulletproof recept za sač... tukaj sem čisti novinec v stilu: vsebina. količina + čas peke
 

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.953
405
83
Za bombetke uporabljam ali od Weissmana ali od Guge recept.




Kar se pa sača tiče je pa vse bulletproof. Meso po želji, zelenjavo pa vse kar imaš v špajzi trenutno. Narežeš na orng komade, začiniš na oljiš. Sač segreješ, meso malo popečeš, da dobi skorjico (odvisno katero meso delaš), in pol vse notr zmečeš, pokriješ in naložiš z žerjavco. 45min - 1h ne diraj, pol pa preveri kaj se dogaja. Čas peke bo odvisn od mesa in velikosti, tako da preverjaj sproti. Količino ti pa težko povem, jst vedno čist preveč nardim in pol bašem v sač, al pa na konc dva laufam :D
 
  • Všeč mi je
Reactions: kajn

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Za sač bi še dodal, da ne daješ žerjavice pod njega, ampak na njega (razen na začetku daš samo spodaj, če boš hotel meso prej zapeči iz vseh strani). Pa spet je nekaj razlike koliko nalagat ali gre za litoželezni sač (debel in težek), ali gre pa kovani, ki je bolj tanjši pleh. Slednji je veliko bolj občutljiv na količino žerjavice in pri tem naj bo res samo žerjavica, da ne bi tudi kaj gorelo. Pri litoželeznem pa lahko bolj nalagaš iz se bo notri težko kaj skurilo.

Vedno tudi glej, da bo notri tekočina, da ne bo suho. Ko enkrat pokriješ pusti eno uro pa potem preveri. Meso in zelenjava bosta itak najprej spustila svoj sok in bo notri dosti tekočine. Kasneje pa če zmanjka, pa sam dodaj vodo. Ko gre proti koncu pa nehaš dodajat, da gre večina tekočine ven in pustiš da ostane nekaj "omake" in da ne bo ravno vse plavalo notri.

Dolžina peke je itak odvisna od količine in kosov mesa. Se pravi kakšen večji debelejši kos bo rabil več časa (več ur), zato v tem primeru mogoče tudi ni ravno primerno takoj dodat krompir in zelenjavo, da ne bo po dveh-treh urah vse razkuhano. Tako da na koncu kar rabiš je uporabit kmečko logiko, sproti spremljat in prilagajat.
 

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.066
844
113
ksz.

Mogoče si sposodim temo.....

Kje nabavit kvalitetno meso v MB oz. okolici ?
(pljučna, ribsi...)

Gledal sem tudi preko spleta:

ali so ok če naročiš iz LJ v MB ?
 

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.953
405
83
ksz.

Mogoče si sposodim temo.....

Kje nabavit kvalitetno meso v MB oz. okolici ?
(pljučna, ribsi...)

Gledal sem tudi preko spleta:

ali so ok če naročiš iz LJ v MB ?
Jst sm ene 4 leta nazaj naročil pri mesariji Čas. V lj so poslali po pošti z hladilnimi vložki. Takrat sm naroču en brisket pa neki stejkov. Sin je imel svojo spletno stran time for steak. Ne vem pa če to še laufa. Nekdo je neki časa nazaj tuki pisu, da niti baby back rebrc ne dobiš pri njih. Če boš pa kaj v lj pa obvezno Marinček, ali v Kranju pa mad cow steaks, vrhunsko.
 
  • Všeč mi je
Reactions: vogel in D_K

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.430
3.809
113
davorinm.wordpress.com
Kupujem nov plinski zar za balkon, ki ni preglomazen.

Gledam tole

Napoleon

https://www.merkur.si/zar-plinski-l...ki-novi-zar-se-ponasa-z-vodoodpornimi-kolesi/

In pantole

Weber


kaksno priporocilo?
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Evo, pa sem si ga tudi jaz privoščil, webra. Za vikend sem že 2x pekel in ugotovil, da se ne splača šparat z gorivom in da mora bit to dobro razžarjeno preden začneš, drugače se skoz boriš a bo al ne bo
No in ker je od vikenda do vikenda kar dolga, spat pa tud ne morš it lačen, sem takoj po službi prikuril, gor pa vrgel dobre pol kilce rebrc iz hoferja. 4 ure indirektno na cca 130, proti koncu že bolj 150. Smo šli s kolesom en krog, pa je mal pobegnil na vroče. Na koncu še za pol urce na krožnik pokrit s folijo. Kr dobr. Pa ene breskvice, da je mal cukra
1000002552.jpg

1000002553.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: kajn

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Čas je za menjavo žara... Mi lahko svetujete kaj nabaviti - če sploh obstaja... Iščem plinski žar, kjer bi pa lahko dobil na mesu dimni pridih? Da ima nek predalnik za oglje ali kaj podobnega. Obstaja kaj takega? Je sploh smiselno?
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.430
3.809
113
davorinm.wordpress.com
En nasvet za tiste, ki tako kot jaz niso vedeli.

Pekel prejle na oglje. Prižgal dodaten chimney oglja, počakal da je še grelo, dvignil chimney in je prišlo do mini eksplozije. Žareče oglje je vrglo 3m okol, chimney je pristal 1m stran, na tleh na betonu se je luknja naredila. Jaz sem imel na srečo sončna očala in kapo, mi ni nič, stekla na očalih so malo zjebana (očala za 300 eur, ampak bolje kot oko).

Pisal kolegu, ki pogosto peče za razlago. Torej spraznil sem vrečo oglja v chimney in vsul veliko prahu. Pa chimney dal na tla, namesto na rešetko (ki je bila zasedena). Dvignil, prišel kisik in bum.
 

Priponke

  • IMG_3433.jpeg
    IMG_3433.jpeg
    2,7 MB · Ogledi: 122
  • IMG_3434.jpeg
    IMG_3434.jpeg
    3,1 MB · Ogledi: 121