Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

raners

Majstr
4. mar 2008
2.822
442
83
Kak pa pečete čevape in perutničke na pokritih weber žarih (weber 5775)? 2 coni (začnete na direktni ali indirektni)? Pokrivate vmes?

Do sedaj sem weber uporabljal samo za počasno peko, nisem pa še pekel klasike (čevap/letance/kotlet).. :D
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.225
1.366
113
Cevapi se pecejo na direktni in jim drmas vedno, ne smejo biti pri miru. Po bosanski znanosti je tako.

Perutnicke pa odvisno, ce nas je malo in ni sike, jih dam vcasih na indirektno, pokrov dol. Pa na koncu na hitro se direktno. Ampak ker nas je skorak vedno veliko, jih v vecini isto delam direktno.
 
  • Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.822
442
83
Ne morem več editirat.. Za perutničke vidim, da jih večina peče na indirektni coni, pokrite, brez nekega obračanja..

Kak pa torej čevape/potrebušino?
 

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.933
396
83
Mi je pa zanimivo, da v mesariji Čas ne poznajo ribsov. Ker vem, da se je sin nekaj ukvarjal z zorjenjem govedne in imel tut postranski biznis, ki je bil bolj fokusiran na kose mesa za bolj ameriški stil bbq. Website je time for steak, ki pa vidm, da še kar obratuje in tudi imajo baby back ribse.
 

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
V KZ Rače dobro vedo, kaj so ribsi, ampak fajn je da jih naročiš. Se mi je že zgodilo da sem v soboto zjutraj šel na blef in jih več ni bilo...
Hvala za info. Grem jutri zjutraj pogledati tja.

Pri Času sem jaz bil v Kungoti. In tudi sam presenečen glede na to da imajo stejke. Rebre mi je ponujal to kaj imajo v hladilniku cele pa nič druga.
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.702
1.056
113
Ne, dobil bo komplet rebra s potrebušino.
Ni nujno, ce mu slovensko opises bo verjetno vec moznosti da dobis. Pogoj je da tocno ves tud sam kaj bi. Ne poznajo vsi teh izrazov, sploh starejsi pogledajo k da si z Marsa uletu. Isto k je en model na vsak nacin hotu picanho pa ga mesar lepo vprasa kaj tocno je to, un pa vse kar je znal nazaj: ja pikanja, kako ne veste? Tako verjamem, da ne gre. Ne more.