Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Da malo obudimo tole tem, sedaj ko se sezonja začenja...

Čez zimo mi je crknil obstoječ termometer (sonda) za merjenje notranje temperature mesa... Imate kakšen predlog kaj kupiti za neko nezahtevno občasno uporabo? Iščem takega, ki ima brezžično komunikacijo med sondo in displayem... Povezave na telefon ne rabim...
 

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
122
139
43
Meni že par let odlično služi... Pa sem kot nadebudnež sanjal o meatru.. Brezveze... V Merkur se zapeli, pljuni 20evričev,pa bo..
 

Priponke

  • termometer-tfa-14_1509_01-termometer-za-peko--30_c--300_c-2849659.jpg
    termometer-tfa-14_1509_01-termometer-za-peko--30_c--300_c-2849659.jpg
    16,3 KB · Ogledi: 68

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.933
396
83
Kaj pečeš? Če boš pekel čevape in podobno balkan žar potem lokalni kmetje je good enough. Jst imam za tako peko iz Dol pri Litiji. 20kg je 25eur.

Če se bi šel pa low and slow po 16ur in več, potem se pa zapelji v Žarovnije po Toro-ta in si zmagu. Edina težava je v tem, k ne prideš iz štacune samo z ogljem :D
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Tudi sam bi priporočal Qubrachota (toro) Je malo dražji, vendar drži v nedogled, ker je res trdo gorivo. Odsvetujem pa veliko vrečo, ker so res brutalni kosi notri in jih je treba potem razbijati (primerno za velike smokerje) Srednje vreče (imaš več vrst lesa) bodo pa za Webra top!

Za klasični roštilj, so pa tudi lokalci zadovoljivi, edino pazi, da ti ne prodajo samo drobiža...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ne poznam tega oglja...vendar 50€ za 15 kg je totalen rop. Pa je lahko delano po nevem kašnih tradicijah, pa tudi če je 100% leska....rop!

Jaz dam pri loklacu za 15 kg 15-20€, lepi kosi
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji