Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Litozelezno je zelo lahko vzdrzevati...zakuriš hico do kraja,vzames drhteno krtačo in vrelo rešetko zdrgnes..sem imel ze vse živo,od inox aisi304 (obicen material) do Aisi 309 oz.310 (ognjeodporna)...litozelezna je za moj okus dalec najboljsa...
Zanimivo, po netu sem gledal da imajo kar težave z čiščenjem litozelezne rešetke, saj naj se zicnata krtača ne bi uporabljala, ne vem
 

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
123
141
43
Nima od cesa rjaveti...mogoce se ti zdi res vec dela,sam mislim,da ne...pac zdrgnes razgreto resetko in to je to...jaz sem zadovoljen z litozelezno, tebi pac ustreza inox...s cim pa ko čistiš?
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Litoželezna je tudi po mojih izkušnjah boljša. Je "mrtev material", torej se bistveno manj zvija kot pa razni okrogli prefabricirani materiali vključno z NR rešetko, pa - (na to me je brat opozoril, ker precej radi ribe pečejo) , "na litoželezni rešetki, ki ima zgornje ploskve ravne, spodaj je pa odlita v trikotni presek (že zaradi konstrukcije bolj stabilna, v nadaljevanju pa še nekaj prednosti), se riba lepše speče in se ne olupi. Medtem ko se pri okroglih rešetkah koža ujame med tiste okrogline in se olupi.

Včasih smo si doma delali rešetke za žare iz gus - elektrod za varjenje, ki so ravno trikotne oblike. Preverjeno dobro in vsi kasnejši žari iz okroglega materiala niso nikoli bili tako fini.

Vzdrževanje - ajnfoh ko pasulj. Bolj enostavno ne more bit.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.308
1.224
113
www.adriamedia.si
Nima od cesa rjaveti...mogoce se ti zdi res vec dela,sam mislim,da ne...pac zdrgnes razgreto resetko in to je to...jaz sem zadovoljen z litozelezno, tebi pac ustreza inox...s cim pa ko čistiš?
INox rešetko? Zakuriš in žična krtača pred pečenjem. Tu in tam pa orenk zakurim in spucam tudi spodnjo stran, kar sploh tam je. Če se mi že lušta, pa še z original čistilom. AMpak načeloma pa samo pred peko z žično.
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Imam rešetke iz Inoksa. Katere so bile original zraven. V glavnem ikox drutpiršna, vročina spodaj podkurjena -> postrga in peka . Ščiščena takoj po peki - pred peko obvezno.
Nimam pa težav z peko rib na mreži, saj imam visoko temperaturo.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.829
1.676
113
Iskajoč brata
Kako pa je sedaj? Katera firma je boljša, bolj kvalitetna? Napoleon ali Weber.

Čas bo za nov žar na oglje in se odločam ali kupovati novega ali zdržati še eno sezono s starim.
Predvidevam da ni kakšnih znižanih cen, sedaj ko je konec sezone?
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.091
448
83
45
dolenska
Perutničke pečeš direktno. Zato bi imel raje nastvljivo. To sem tudi napisal. Če delaš indirektno potem ni pomembna nastavljivost višine. Vsaj jaz ne vidim smisla.
Lahko probaš s briketi, ker dajo manjšo ico od sebe.
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Aha...no, glede tega me je zanimalo, kako ti je uspelo "zažgati" perutničke...

Naslednji...
Perutničke se pečejo direktno ? Aja ? Kdo je to rekel ? Kje to piše ?
Zanimivo, da meni na compact kettle 47cm ( wannabe low cost weber) ni uspelo nič zažgati....in ja, nisem pekel direktno....

Je pa eno res....Indirektna peka manjših kosov traja malo dlje....je pa vredno ! Meso ostane sočno in se ne zažge ! Češnjev les pa doda malo "dimnega" okusa....

perutnicke.jpg
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.489
113
mene ravno to moti pri GBS 57, da ne morem nastavljati višine in potem je skoraj nemogoče spečt perutnice, brez da se zažgejo, saj je temperatura absolutno previsoka, tudi če dam še tako malo oglja...
Pokrov pri tem žaru ni za okras.

Perutke se v GBS 57 pečejo indirekt pokrito. Direkt jih sam na konc mal zapečeš.
Za začetek pa zakur sam pol žara, speč jih do zapečenega direkt, pol pa na nezakurjeno stran in pokrit.
 

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Kako pa je sedaj? Katera firma je boljša, bolj kvalitetna? Napoleon ali Weber.

Čas bo za nov žar na oglje in se odločam ali kupovati novega ali zdržati še eno sezono s starim.
Predvidevam da ni kakšnih znižanih cen, sedaj ko je konec sezone?
Jaz bom najbrž vzel Napoleona, se mi zdi bolj kvaliteten. Kolebam še med pro 22 leg in nk22 leg. Med njima je razlike 170 eur in mislim da odtehta nastavljiva litoželezna resetka svoje. Bom pa počakal kako akcijo v Merkurju.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.489
113
Kar se kvalitete tiče, ni razlik, oboje je zelo dobro. Karkoli boš jemal pa ne jemlji kompromisov, tko da pro verzijo vzemi. Tak žar kupuješ for life.