Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Jaz sem pekel hamburgerje na vroči plošči po tvojih navodilih.
Za prvič so bili odlični.

Meso je bilo enkrat mleto z dovolj maščobe (se je čutilo pri okusu).
Iz pol kile sem naredil 4 burgerje, torej male.

Plata je bila vroča kot hudič.

Bombetke sem nadomestil s kajzericami posutimi s sezamom, ki sem jih nato malce popekel.

Na koncu sem dodal na vrh še malo Brieja, ki pa se pod posodo kljub dodani vodi ni dovolj stopil. Se je pa potem, ko sem naložil burger in pokril s pogreto kajzerico.

Dodal sem le malce masla na spodnji del kruha, pa kolut paradižnika in list sveže solate. Nisem hotel pretiravati z gorčico, majonezo, BBQ omakami ipd, saj bi tako težko ocenil pravi okus mesa.

Fotk pa ni, ker sem bil v 10-ih minutah fertik, vmes pa sem itak komaj folgal, saj sem jih pekel vse 4 naenkrat. Morda naslednjič.


Me pa zanima, kako narediš, da burger ostane okrogel, ko ga stisneš z lopatko. Ko sem namreč kroglico sploščil, je meso na robovih popokalo. Saj je logično, če upoštevaš, da se meso ob robovih najbolj razširi. Bi moral meso oblikovati bolj valjasto?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sploh se ne sekiraš, kakšen ostane burger po tem ko ga sploščiš......
cool-1.gif
Več površine pomeni več skorjice. Jaz edino kadar delam burgerje na rešetki predhodno oblikujem lep okrogel disk.
 
Nazadnje urejeno:

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
KSZ
Evo, jaz imam za sabo prvih 6 rund na OneTouch Premium 47.
Favoriti so æevapi, resnih kosov (steak) se še nisem lotil.
Pečem direktno pokrito in æevapi so po mojem in okusu mojih stalnih gostov top-šit. Sočni, ne zažgani, relativno hitro pečeni.
Skratka, s tem WebIp)rom sem super zadovoljen. Na vrsto prihajajo stejki.
 

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
471
27
28
44
MB
Jaz sem zadnjič tudi prvič pekel na novi 57tki, klasiko: letance, bederce, vratovino, klobase, čevape.. Te zadeve pečem na klasičnem betonskem žaru že kakih 10 let, pa še nikoli nisem spekel tak dobro kot na webru..Prva velika prednost je bila ta, da se nisem rabil celi cajt je..ti z ognjem da mi nebi zažgal mesa..ko sem naštudiral še približni čas dviga pokrova in obračanja je bila zadeva zaključena. Meso pa se fenomenalno zadimi pod pokrovom in ima čisto nov okus..
Edino ko se ga pucal sem švical fajn zraven, maščoba in oglje sta se fajn na kotel prijela..mogoče ima kdo kako tehniko?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Samo pokrij in odpri obe loputi da se žar pregreje......če ga misliš vsakič tako temeljito čistit se boš vsakič prešvical. Kotel in pokrov sta emailirana in večna, če ga ne boš po cesti metal. Dokler se ti s pokrova ne začne luščit s časom nabran sloj saj ga ne čistit, ker tudi deluje kot izolacija. Sama rešetka, tudi če je rostfraj, pa bo črna prej ali slej. Prežgat na začetku peke, skrtačit s ščetko in obrisat s cunjo namočeno v olje je nujno preden gre gor meso. Bolje, ga ne boš sčistil. Vse ostalo pa bolj Sizifovo delo.....nova rešetka vsako leto, če ga res fajn rabiš, pa tudi ni neki strošek. Vsake toliko časa pa se miu prileže čiščenje z vapom. To je pa res učinkovito.
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Jaz ga nisem še nikoli orenk spucal - tretja sezona. Sem pa tja rešetko prežarim in po njej podrsam z leseno "trsko", ravno toliko da poberem une čvarke dol (zgorijo)..
Tisto kalužo, ki se nobčasno nabere na dnu, pa spucam takrat ko stresem ven pepel.

Nima smisla pretirano čistit, saj so same dobre stvari gor.
smile-1.gif

Če ga boš pa orenk zribal, boš pa presenečen, kako kvalitetna je rešetka/krom.
 
Nazadnje urejeno:

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
471
27
28
44
MB
rešetko vedno sčistim do sijaja, takoj še vročo dam v eno posodo z vodo in cetom in čez par ur gre vse dol brez napora..kotel pa res ne mislim več glancati..
grin1.gif
vročega bom z cajtngami pobrisal da gre večja svinjarija dol pa rešeno..

oglje sem imel to od lidla grilmajster al kaj je, solidno, se mogoče dobi kje v trgovinah še kaj kvalitetnejšega? da bi malo dalje držalo vročino..to od webra oglje je že kaj boljše?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
weber je mal kr neki. veliki briketi, ostane neka mivka, kar problem da se res zakuri......sej ne vem, enkrat bom spet poizkusil. Lidl soliden, drugače pa preko nemškega Amazona kontaktiraj prodajalca za HeatBeads avstralske brikete. Po mojem skromnem mnenju so to najboljši briketi od vseh dosegljivih, verjetno pa so najboljši na svetu. Drgač pa Lidlovi za ta denar so pa best buy.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Dalj casa žarijo, so čisto brez vonja in okusa(ne smrdijo.....) in tudi če jih pogasiš npr. z vodo bodo za nasledniič dobri. Nobenih briketov ali drugega goriva ponavadi ne prišparam za naslednjič....te pa, ker jih enostavno lahko.
 
Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ja tudi jaz. Včeraj sem mel cajt pa sem kar 4 vrečke kupil v Lidlu, pa ne vem, če jih ne bom še enih par kar na zalogo. Sicer poleti imajo brikete kar stalno v ponudbi pri Lidlu, tako da ni neke sile.

Je pa recimo super, ko pečem za dva zakurim en hoferjev dimnik briketov in spečem gor ene čevape in par kurjih kračk, potem pa brikete enostavno pogasim z vodo, ker jih več kot pol ostane in do drugič so suhi in samo dodam par novih in gremo naši.