Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Kupi_Zar

Zelenc'
6. apr 2013
23
0
1
Citat:
Uporabnik Crna_Ninja pravi:
Nimam termometra za sam grill, da bi spremljal temperaturo notranjosti. Imam Web... se lahko to dokupi? Obstaja kakšna univerzalna varianta - kako se sploh montira? Verjetno je pomemben, da veš a si pri 100 stopinjah ali 250ih... sploh za prvič.
?

Pozdravljen,

da se dobiti original termometer kot rezervni del, vendar žal z vrtanjem v pokrov uničite emajlirano prevleko, kar pomeni, da vam lahko žar začne na teh mestih rjaveti, prav tako pa preneha veljati garancija.

Ostaneta vam torej 2 opciji:
a) Naročite pokrov z že vgrajenim termometrom iz serije premium (da se naročit kot rezervni del - ceno lahko povprašam, če mi poveste model žara, ki ga imate in velikos obsega kotla)
b) najdete termometer, ki meri temperaturo na rešetki (se pritrdi na rešetko) - Weber jih ne proizvaja, mi smo pa že iskali pri konkurenci, pa jih nikjer preko interneta ne pošiljajo v Slovenijo - če kje najdete, bi bilo odlično da prilepite povezavo.

Lep dan.
Miha
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Najbrž imaš v mislih nekaj takega:
probe_holder_steel.jpg


Na strani amazingribs.com, ki si jo svetoval, so predelali vsak termometer, ki ima tipalo lahko stalno pod pokrovom:
probe_holder_foil.jpg



A TEGA o katerem je pisal twinman ne morete nabavit?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
No res pa je, da termometer na pokrovu ni povsem pravi pokazatelj temperature na rešetki, kar je bistveno. Edina čisto prava metoda brez poseganja v žar je varianta s sondami. Res pa je za visoke temperature primeren samo mehanski termometer - bimetal. Vsaj za približno spremljanje temperature. Os termometra, ki štri v žar vsakič obrišite, da se ne nabirajo saje, ki delijejo kot izolator. Pri Q modelih na plin je termometer precej bolje pozicioniran.

Glavno je da si nekako zapomniš kako si kaj spekel in potem to naprej uporabljaš kot smernice.......in ne odpiraš preveč žara.
 
Nazadnje urejeno:

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik Kupi_Zar pravi:
Ta termometer meri temperaturo v mesu in ni čist to kar gospod potrebuje.

Podobne proizvaja tudi Weber:
http://www.kupi-zar.si/catalogsearch/result/?q=digitalni

lp miha

Nisem prepričan, da mu ne bi služil še bolje.
Meri namreč temperaturo tako v mesu kot tudi v žaru:
Citat:
Wireless Barbecue Thermometer Set
Two Thermometer probes
1 monitors meat temperature
1 monitors the barbecue temperature

Kolikor razumem, Webrovi termometri merijo izključno temperaturo v mesu.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Nič ni z njihovimi narobe.....le da imajo samo eno sondo. Tile termometri so tako ali tako namenjeni prvenstveno za meso. Sonde ne smeš izpostavljat direktni vročini, da ne bi kdo slučajno probal. Maverick ima dve ampak je tudi namenjen za BBQ mislim da do 200 stopinj kaže pol pa ne več. Za temperaturo kontrolirat pri high heat bo dober tud kvalitetnejši bimetal za frike pa laserski termometer. To je za hardcore burger ali steak grilling. malo too much. Je pa pod pokrovom treba met kontrolo....to pa ja.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
meni se zdi tale elektricni samo zapolnitev luknje v ponudbi, skratka brez veze......pa samo za nekje kjer je elektrika....plin je boljsa izbira. samo pecenje in vonjave in dim pa na obeh enako.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Trije kolegi imajo Q120 in en q200, vsi plinske na balkonu.....jaz mam sicer manjši atrij ampak vseeno. Po mojem boš imel več veselja s plinskim, pa še s seboj ga boš lahko vozil naokrog. Naj te ne skrbi, ker je to enako, kot bi imel štedilnik na balkonu,Električni je po mojem samo poskus, da imajo še to v ponudbi.Jaz ga ne bi kupil.
 
Nazadnje urejeno:

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Evo prejšnji vikend probal na ta način, vzel sem flam z rebri (1,8 kg, peklo se je 2,5 uri). Za prvič je dobro ratalo.

Ker je bil kos širok sem ga malo zvezal (da ni prišel nad brikete).


Na koncu sem ga dal še malo direktno na brikete, da zapeče sredico.


Kaj predlagate da bi lahko uporabil za polivanje med peko, kakšno mešanico?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Zgeleda super za začetek!!!!!!

Špricaj z jabolčnim sokom ali ciderjem.......lahko pa tudi z vinom, če si uporabil bolj mediternaske začimbe. Vmes po kakih dveh urah lahko vse skup zaviješ v folijo in eno uro pečeš zavito, v folijo pa dodaš tekočino in morda še kos masla.....), potem odviješ in zapečeš. Dodaj sladkor v začimbe, poleg soli in dišavnic......dela čudeže, pa probaj držat temperaturo do 150 stopinj C. Drugič postavi eno šamotno opeko pokonci pod rešetko tako da boš imel brikete na tretjini žara do vrha naložene. Ostane dve tretjini placa za meso pa ni treba vezat. Aja....pa na Amazonu.de so spet dobili HeatBeads avstralske brikete v 9kg vrečah, ker vidim, da maš ene obične - če imaš možnost si jih naroči in ne bo ti žal.
 

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Dobra ideja z opeko!

Termometra nimam, sem se pa drzal navodil, da mora biti vroce nad zgornjo odprtino (da lahko drzis roko 2-3 sekunde).
Zakaj do 150 stopinj? A niste prej pisal, da mora biti vec kot 200 pa do 220?

Je pa zadeva za ostale udelezence dokaj nezanimiva, ker se 2 uri ne dogaja nic, ampak je fino malo za spremembo.

Hvala za nasvete!
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ja do 150 stopinj se dogaja pravi BBQ pri nizki temperaturi. Samo ponavadi bi trajalo še dlje.......rezultat je pa meso, ki se dobesedno topi. Pa sekance moraš dodat ali kak kos lesa za dim. Najboljša so sadna drevesa. Glede ostalih udeležencev pa.....zdaj si ti glavni. He he he....nič več pametnih nasvetov od kolegov ;-). Se pa splača prej začet da ne čakajo....to pa zato, ker gre drugače preveč piva...ha ha ha. Lahko pa vmes na direktni strani pečeš kakšne trakce mesa ali solo reberca in podobne miniature, pa jih lansiraš ta najbolj lačnim.
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Priden. Zgleda slastno
smile-1.gif


Jaz sem v soboto žrtvoval pol piščanca (pekel v kosu; direkt pokrito); slik žal ni. Nasvet za piščance - repetnico in konec bedra zavijte v folijo, da ga ne prežge.

Za tiste ki bi takoj jedli lahko probaš naslednje: govedina (ne nujno stegno; fino je če je malo prepleteno z maščobo) za 1 teden potopi v olje - daš v tupperware, zaliješ da je pokrito (ne jemat prevelike posode, ker boš skuril liter olja); posodo zapri in v hladilnik, v najhladnejši predel hladilnika.
Nekaj ur pred peko vzami meso ven (to itak vedno naredi, da meso pride na sobno temperaturo), nareži na tanke šnite - pol centimetra; poper, sol. Odcedi olje kolikor se da. (drugače ti bo gorelo).
Peci direkt na res vročem.
Minutko na vsaki stran (vmes pokriješ), serviraš takoj.

To s ceglom je pa tudi meni všeč; morm probat
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
za govedino se pri mesarju raje dogovori, da ti željeni kos, kot ga je Gorazdo opisal, zvakumirajo in imej to na hladnem pod 4 stopinjami 14 - 20 dni. Potem pa narezano ali v kosu fino zmasiraj z olivnim oljem, popopraj in posoli in zapeči na medium. Tud cenejši kosi bodo po tem tretmaju super.
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik gorazdo pravi:
Nasvet za piščance - repetnico in konec bedra zavijte v folijo, da ga ne prežge.

Tale nasvet je gotovo koristen.

Mene pa zanima ali ima kdo kak pameten recept za peko celega piščanca, po možnosti sedečega na naluknjani pločevinki piva? Začimbe, način peke (direktna / indirektna), čas, temperatura, druge male skrivnosti kuharskih mojstrov ipd.?