Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

tomn

Zelenc'
16. jan 2017
3
0
1
Zdravo, gledamo, beremo in se izobražujemo.
Nabavili Webra 57 Kettle. Za sedaj še zapakiran, a v toplejšem trenutku (vreme) ga štartamo. Smo rahlo nestrpni, pred začetkom . Precej amatersko podkovani.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Evo sem že dvakrat v zadnjih dneh pekel. Enkrat govedino (tri tip steak iz cool housea - black angus urugvaj)





Spečen na 65ºC v sredini, najprej direktno na obeh straneh, nato še indirektno kake 45 min. Kos je mel slabo kilo.

Potem pa še včeraj svinjska rebrca, namazana z dry rubom in bbq omako. Pečena indirektno kake 3 ure na 150-180º, večino na okol 150. Pa še malo dimljena z lesom jablane.







Oboje je izpadlo kar vrhunsko, govedina bi lahko bila še malo bolj pečena, pa bi bilo tudi ok.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Aja btw, kje se da v LJ kupit pametno odrezana svinjska rebra? Tako da bi glede na zgornji kos bila dvakrat širša in pol krajša. Da so rebra kratka in počez ne pa dolga in po dolgem - torej, da bi zgornji kos ravno kontra rezal, kot sem ga.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
narobe sva se razumela zgleda :D

termometer itaq da imam že od zdavnaj, pečem pa te velike kose na 50 stopinj noter, pa ko odleži ma noter od 53-55 stopinj, kar mi je super ok... sem imel že več ko sem se zmotil, samo je bilo meso bolj sivo kot pa roza..zato mi ni blo jasno od kod taka barva na 65 stopinj.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Mogoče samo malo odstopa termometer.....sicer je pri 65 res le še kakšne odtenek rožnate.

možno, samo sem večinoma uporabljal analogno klasiko s špicem (mam tudi enega cungalunga s kitajske, pa enega malo "boljsega" daljinskega samo ne mavericka) :D, glavno je da ko dam na svoje temperature jem tako kot treba :D haha sva se s termometrom skalibrirala :D...