Pečena piška

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Naša je danes spet hotla met piško:) Že kar lep čas nismo spekli cele, tako, da se nisem pretirano upiral:) Torej, v merkator po piško, na kufe, plačat loto, pol pa u kuhno:)
Zdele mi že kak mesec na oknu stojijo origano, timijan in rožmarin. Eno debelo pest tega zelenja je treba na drobno nasekljat ... za štart. Pol pa pšanca na mizo... Jaz ga prerežem čez hrbet in raztegnem čez rešetko kot parangal. Namažem z olivnim oljem, solim, popram, posujem s česnom in seveda naseklanimi zelišči. Inu potem žival takole izgleda:



In piška je takole pripravljena za v peč... Zraven pa se dobro poda, boljše se skoraj ne bi mogel, pečen krompirček. Tudi iz pečice. Jaz vedno kupujem kifelčarja, tak je s kožo najboljši. Prerežem po dolgem in počez in u pekač z njim. Družbo mu dejo rdeča in zelena paprika, češnjevi paradižniki in zeeeeeelo pomembno - kapre. Te mu dajo svojevrsten okus. Kadar ni češnjevega paradjza dodam kar posušenega iz olja... Če se kje valja kakšna oliva, zraven vržem še to, danes se ni valjala...

Kumperček zgleda tukole:



inu potem je čas, da gre tole vse skupaj na toplo. Pri meni na 200 stopinj, za kako uro ventilatorsko, da se avijon lepo zapeče... Čepav je na sliki narisano drugače, gre kura v peč najprej z zunanjo stranjo na rešetki. Čez ene pol urce pa se zadeva obrne. Po uri pečenja kumpirček gre iz pečice, kožo od avijona pa zapečem pod žarom. Kakšne 3 minuke je popolnoma dovolj...

In potem je požrtija nared:





Zraven paše glž rdečega vina, pri nas je še malo terana ostalo od novega leta...
 

Viper

Pripravnik
31. okt 2011
443
0
16
mmmm dobro !
Jaz sem pa včeraj naredil zraven pohane pišike tak fenomenalno tinstano rpico pa solato iz kitajskeza zela....sem zraven smuknil še konzervico redečega fežolčka...matr....dons me matrajoooo prdeci hehe
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jest jo pa obračam nad žarom (oglje), pa nima veze letni čas... Pa kožo mal s pomado iz meda namazat, da je lepo hrustljava...
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
jaz jo pa raje na soli spečem - najmanj dela, pa najmanj packarije
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Jaz jo na pekacu za piscanca, piska je hrustljava in dietna, saj se mascobe naberejo v posodici

Cbb, drgac pa dobr zgleda
 

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
jaz jo pa raje na soli spečem - najmanj dela, pa najmanj packarije

cheer.gif
-pa še najboljša je - okus po piški !
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Kila soli streseš v pekač, vmešaš še rožmarin, baziliko, poravnaš in položiš gor piščanca.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
jaz jo pa raje na soli spečem - najmanj dela, pa najmanj packarije

in kako to izvedeš?

splaknem piščanca, ga obrišem in položim na pekač, kamor sem nasula za dva cm grobe soli. Ne mešam nobenega rožmarina, uporabim toliko soli, da vidim, da bo piščanec gor (ni potrebe po kili soli) in pečem dobro uro na 200 stopinj. Koža pride omamno hrustljava, piščanec je idealno slan (nekateri ga rahlo dosolijo), stran s katero je na soli pa nikakor ni preslana.

Na tak način sem pekla tudi samo piščančja prsa, čas pečenja sem skrajšala za 10 min.

V času pečenja narediš vse ostalo, pa še pošpricana pečica ni nič
grin1.gif
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
jaz jo pa raje na soli spečem - najmanj dela, pa najmanj packarije

in kako to izvedeš?

splaknem piščanca, ga obrišem in položim na pekač, kamor sem nasula za dva cm grobe soli. Ne mešam nobenega rožmarina, uporabim toliko soli, da vidim, da bo piščanec gor (ni potrebe po kili soli) in pečem dobro uro na 200 stopinj. Koža pride omamno hrustljava, piščanec je idealno slan (nekateri ga rahlo dosolijo), stran s katero je na soli pa nikakor ni preslana.

Na tak način sem pekla tudi samo piščančja prsa, čas pečenja sem skrajšala za 10 min.

V času pečenja narediš vse ostalo, pa še pošpricana pečica ni nič
grin1.gif

še dve vprašanji..... Ali pečete to celega piščanca ali kose? Če se peče celega piščanca npr. ali se kose, ki niso v stiku s soljo karkoli dodatno soli?
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
manjši kosi bi morda znali biti problem, zato sem to pekla celega, pa prsa, katera sem namensko kupila mal bolj večja.

Ne solim dodatno nič, niti nimam potrebe. Se pa imam za človeka, ki ne soli pretirano hrane oz. mislim, da solim "normalno"

Probi, pa boš videl, če se ti bo zdelo potrebno, da naslednjič malo natreš s soljo.