Paški SIR

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Torej ne kupuješ PAŠKEGA sira po 90 kun, ker ga zdaj vzamem 100 kosov, pa še če morem v Tolmin ponj pripelat.

Ta lokalc pri katerem jemlje foter na pagu, v metajni, ta je res top roba, in niti ne pridela ga več ko 70-90 komadov letno...
Za tega bi res rekel da dela po starem receptu. Primesi pa so tak zmeraj, ampak če že so to res v minimalnih količinah,
čeprav on trdi da niso...
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.896
6.057
113
Malkom, kolko si rekel da pride kolobar Paškega pri starcu?

Čez nekaj tednov grem amaprma štrihat v Mandre in me res zanima kako je s tem sirom. Moram priznat, da ga še nisem probal in me zelo zelo zanima kakšen je. Seveda pri tem podvigu res ne mislim poizkušat kakšen ponaredek.
Kakšen je okus. Recimo podobna zadeva kot Nanoški sir, ki je meni tudi izvrasten, je slan trdi in odličen za zobanje ob TV-ju.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Okus je zelo močan in suh. Zelo težko ga je narezat natanko, in tudi če ga, ni tako dober kot prava "feta paškog sira".

Ta kolobar ki ga starc kupuje je med 45-50 odvisno od berbe in ostalega, kok je pa to v teži pa nevem točno,
vem da recimo polovico zelo težko poješ naenkrat.

Obvezno ga potunkaj v olivno olje - taboljšo sorto.

Okus p amora bit tako močan, da če ga ješ v sendviču neboš čutil klobase.

Takoj ko ga boš okusil boš vedel če je pravi al ne, če maš rad sire ti bo to takoj sir no1.

Zraven pa si obvezno privošči Vranac ali Babič, deci mogoče dva. Samo sir v olivnem in to vino.

Če greš v mandre si vzami še urco časa in naredi izlet v Metajno, tam v lokalni oštariji naroči ene lignje
in se lepo najej, nato pa po napitnini vprašaj če ve kje dobit paški sir. To bo vrjetno najlažja pot do 100% orginala.
smile-1.gif


Sicer pa ob cesti, pa naj ti da tistega "prerezanega", tisti je pravi.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.896
6.057
113
E hvala za info. Škoda edino da cene nisi govoril v kunah
smile-1.gif


Sigurno se bom peljal do Metajne in si tam privoščil kake lignje, ter povprašal.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
Kupujem paškega, kadar pa sem na dopustu, in če je priložnost pa tudi od mojih na Cresu.
Ne vem kje vidiš problem.
Jest ga ne, če je dober ukusen ni blema.
Glede tunkanja in polivanja z olivcem pa tako, ja če je olje dobro in sir tudi. Vino pa vranac, sploh pravi ne neka kvazi splčina, hara. Včasih, ko začutim potrebo ga tudi malo popopram.
Glede staranja, če je pravi- kateri koli ovčji ko ga kresneš z roko se zdrobi/lomi kot parmezan, mladega pa le dodaj na kremenatelc jagnjeta, z vejico ali svežimi list bazilike, zraven pa kozarec polsuhega, kot priliga široki rezančki, sploh ko jih narediš sam in nekaj sekljajev belega fungusa
smile-1.gif


lp D
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
E hvala za info. Škoda edino da cene nisi govoril v kunah
smile-1.gif


Sigurno se bom peljal do Metajne in si tam privoščil kake lignje, ter povprašal.

V Metajni je tista gostilna ob obali sicer na izgled bolj zabačena, imajo pa res dobre lignje na žaru. Konkretne porcije in do sedaj še nisem dobil slabih. Priporočam tudi gostilno ob cesti proti Metajni. Ne vem ali so Zuboviæi ali Vidaliæi. Ko se pelješ proti Metajni je na desni strani tik ob cesti, cesta gre kakšnih 400 metrov skozi naselje, na obeh straneh ti parkirajo avti, za naseljem pa je malce bolj konkreten klanec in nekaj ovinkov. Potem se začneš spuščati proti Metajni.

Tam dobiš perfektne lignje, splača se tudi poskusiti jagnjetino izpod peke. Cena je za 40% nižja kot v Novalji, kakovost in okus pa se sploh ne more primerjati. Novalja je za ovce, ki pridejo prvič ali drugič na Pag in se pustijo nategniti s slabo hrano in visoko ceno.

Odsvetujem pa gostilno (barako) na plaži za Metajno, mislim da je Ručica. Tudi domačini so mi toplo svetovali naj tam ne jemo ker se zgodi, da je higiena vprašljiva.
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Paški sir je super zadeva in nekaj kar konzumiram vsak dan na dopustih, pa tudi kasneje ker ga par kil peljem s sabo domov. Drugače pa je tudi bovški sir zelo zelo solidna zadeva, le problem ga je dobiti. A sploh prodaja kakšen Merc ali SPAR soliden bovški sir? Jaz sem ga doslej vedno dobil po določenih navezah direkt od pastirjev, ki ga pridelujejo gor na Mangartski planini. Splača se probati tudi skuto iz tega mleka.

Za silo, kadar ni ovc s Paga ali pa Posočja, je tudi nanoški sir. Vseeno pa se ne more primerjati.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:

V Metajni je tista gostilna ob obali sicer na izgled bolj zabačena, imajo pa res dobre lignje na žaru. Konkretne porcije in do sedaj še nisem dobil slabih. Priporočam tudi gostilno ob cesti proti Metajni. Ne vem ali so Zuboviæi ali Vidaliæi. Ko se pelješ proti Metajni je na desni strani tik ob cesti, cesta gre kakšnih 400 metrov skozi naselje, na obeh straneh ti parkirajo avti, za naseljem pa je malce bolj konkreten klanec in nekaj ovinkov. Potem se začneš spuščati proti Metajni.

Tam dobiš perfektne lignje, splača se tudi poskusiti jagnjetino izpod peke. Cena je za 40% nižja kot v Novalji, kakovost in okus pa se sploh ne more primerjati. Novalja je za ovce, ki pridejo prvič ali drugič na Pag in se pustijo nategniti s slabo hrano in visoko ceno.

Odsvetujem pa gostilno (barako) na plaži za Metajno, mislim da je Ručica. Tudi domačini so mi toplo svetovali naj tam ne jemo ker se zgodi, da je higiena vprašljiva.

Tista dva pajzla ob obali v Metajni nista "G" od gostilne. Ena je pozimi zaprta, v drugi se pa čez leto tepejo domačini, oboji pa samo za dva meseca - julij, avgust, postavijo plastične stole in mize na cesto in cmarijo girice in zmrznenje lignje.
Bil sem parkrat tam in sem dostikrat dobil krompir 20 min za lignji na mizo..., postrežnba nikakva, kr neki v glavnem.

Druga gostilna, ki jo omenjaš je "Konoba Marina" v Zubovičih, to je pa druga zgodba, odprto je tudi čez leto, klasična konoba, odlična hrana za dober denar. Sveže ribe, presenetljivo dober biftek, jedi izpod peke jagnjetina, hobotinica. S tem, da se moraš za peko naročiti dan prej. Z lastnikom - Ivom, sva dobra prijatelja, dostikrat dobim kak priboljšek
wink-1.gif


Gostilna na plaži Ručica se imenuje "Kanjon" včasih, pred mejnavo lastnikov so tam deleli Hercegovci in je bila hrana odlična, dnevno so nabirali školjke in lovili hobotnice, tako, da je bilo treba dan vneprej rezervirati mizo za popoldansko kosilo.
Potem pa je zadevo prevezel en domačin, še jaz sem mu reklamo naredil (tisk na PVC banner), tipu se je zmešalo (dobesedno), delal je brez dovoljenj, ko mu je inšpekcija zaplombirala lokal, je samo plombe dol potrgal in delal dalje, kazen na kazen, pa še ves zadet je bil zmeraj..., v glavnem ni omembe vredno. Mojo reklamo, katera me je koštala 100€ mi ni nikoli plačal, jo je pa zažgal na travniku recimo, ker se je z vsemi skregal.

Glede Novalje se pa motiš..., seveda je drago in, da večina nateguje, ampak se tudi tam najde par skritih kotičkov kjer se zelo dobro je. Pa seveda na mislim razvpitega "Starac i more".
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Misliš Galeb v Metajni? Kajpavem, tam kvečemu spijem par piv, te so v flašah, in mi jih nemorjo zjebat,
lignje pa lahko kar obdržijo, so za pojest, ne rečem, ampak kok je pa sveže pa...

Prava zadeva za moj okus na pagu je, če se odpelješ 5km naprej od Zrč, plaža Sv. Duh, tam je gazda ki
v svoji gostilni sam nabavlja, čisti, peče in vse ostalo sam + žena + sin + hčera. Vbistvu lahko prav vidiš
lignje ko prispejo, kako jih pripravlja, saj je kuhinja nekako odprtega tipa, je pa faca, na jedilniku ma pač
morske zadeve in stejke, meni pa včasih zjutraj ob prvem pivu in travarici tut jajčke speče, prava tista domača
atmosfera in garantiram da so tam najboljši. Čisto vsakega ki pride k meni dol na obisk ga peljem tja
in nikamor drugam.

Naslednja dobra zadeva (za malo kuno) je pa še samo konoba 85, to pa je za tržnico v samem centru.

Pol pa še samo Starac i More ampak tam so pa cene x 1,5

Peški sirček pa je skoraj povsod drag, po konobah....
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
To misliš tistega "Kolanca", ki ima 2 metra, žena je pa videti kot neka ciganska šlogarica, z bradavico na nosu?
Če je to to, je tam super za jest!
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
To misliš tistega "Kolanca", ki ima 2 metra, žena je pa videti kot neka ciganska šlogarica, z bradavico na nosu?
Če je to to, je tam super za jest!

Ja pa seveda! Vozi pa se s starim petakom
smile-1.gif
Zakon ded!

Nem pozabil, enkrat pijemo tam ene 10 komadov, napolno runda za rundo da je revica komaj folgala pivake pa
travarice gor nosit, pa kolega več ni hoto travarice, kao "lahko me polijete, pil nebom tega več", smo mu ene 5 travaric
zlil naenkrat kar v ksiht, uleti gazda: "Bogami se polilo, ajmo runda na kuæu!"

Stari je faca pa pol, ma pa res 2m in ene 170kg.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.896
6.057
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Misliš Galeb v Metajni? Kajpavem, tam kvečemu spijem par piv, te so v flašah, in mi jih nemorjo zjebat,
lignje pa lahko kar obdržijo, so za pojest, ne rečem, ampak kok je pa sveže pa...

Prava zadeva za moj okus na pagu je, če se odpelješ 5km naprej od Zrč, plaža Sv. Duh, tam je gazda ki
v svoji gostilni sam nabavlja, čisti, peče in vse ostalo sam + žena + sin + hčera. Vbistvu lahko prav vidiš
lignje ko prispejo, kako jih pripravlja, saj je kuhinja nekako odprtega tipa, je pa faca, na jedilniku ma pač
morske zadeve in stejke, meni pa včasih zjutraj ob prvem pivu in travarici tut jajčke speče, prava tista domača
atmosfera in garantiram da so tam najboljši. Čisto vsakega ki pride k meni dol na obisk ga peljem tja
in nikamor drugam.

Naslednja dobra zadeva (za malo kuno) je pa še samo konoba 85, to pa je za tržnico v samem centru.

Pol pa še samo Starac i More ampak tam so pa cene x 1,5

Peški sirček pa je skoraj povsod drag, po konobah....

E super .. še iščem mnenja o konobah na Pagu... Mandre mi letos (in nekaj naslednjih let) ne uidejo
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Vrhunsko zadevo za mali denar imaš recimo v Kolanu "Konoba Giardin", pa ne zato, ker jo ima moj kolega
smile-1.gif
, ampak je res dobro, imajo malo drugačen jedlinik kot ostali, vsak dan v sezoni kurijo na drva v vrtnem kaminu.
Delata dva brata, eden od njiju je bil profi kuhar v Munchen-u, kjer je delal 20 let, zdaj si je pa doma Konobo odprl.

Potem imaš v Jakišnici (cca. 5km pred Lun-om) zaliv z eno hišo in svojo plažo, kjer živi družina priseljena z Nemčije, nazaj na Pag, imajo ravno tako konobo - "Konoba Ive", frišne ribe, odlična juha s škampi. Upam trdit, ena boljših oštarija na Pagu za ribo. Dosti znanih ljudi s CRO show biz-a se tam vidi. Vse skupaj deluje kot hacienda, ker daleč okoli ni nikogar, do njih se pripelješ po makadamu, na posestvo se pripelješ skozi kamnit portal in se pelješ do hiše med oljčnimi nasadi in vinogradi.
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Giardin je res v redu, malce special jedilnik imajo kar daje vtis rahlega prestiža, predvsem pa občutka za kombinacijo živil.
Konoba Marina v Zubovičih je meni še vedno boljša. Jagnjetino prej javiš, se zmeniš za kilažo, uro, kdaj prideš in uživaš. Pa tudi travarico imajo dobro. Nazadnje mi jo je šef dal liter za s sabo ker sem bil ravno zadnji dan pr njem preden sem se spravil domov.

Skratka, komaj čakam poletje.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.896
6.057
113
Midva bova za 1.maj doli. Sicer bo bolj delavni, ampak za kake lignje bo sigurno šas.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Če nisi na otoku, je pravi sir resnično težko dobit.

Pač ne pozabi, da mora bit suh, slan, močen okus (ne vonj) in (če imaš rad sire) svinjsko zajebano dober.


S fotrom sma prej debatirala pa je reko, da pravi sir je tak, da ko poješ srednjevelik košček dobesedno moraš
nekaj popit, ker je enostavno premočen.
 

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.021
396
83
tam ko se terc po tori rola
Uh, sploh nisem vedel, da tu obstaja ta tema o siru... V glavnem, četrtinka Paškega gre h koncu... Smo bili v Mandrah, slišalo se je o tem čuvenemu siru in smo kupili. Tast nareže na tanke rezine, jemo... nič posebnega, pa tako drag... Drugi dan sem pa jaz naredil po svoje -na kocke in olivno olje čez. Ostalim ni bilo všeč, meni pa. V glavnem, drugič grem z motorjem na Pag ponj. En fajn izgovor za furo.