Paradižnik Lušt

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Hibrid ima ponavadi bujno rastlino ampak brez ali zelo malo plodov. Bos videl kaj bo. Si videl sliko mojih sadik
wink-1.gif

Ja, tvoje že cvetijo !
smile-1.gif
 

ended

Pripravnik
26. jan 2013
45
0
6
Koroška
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
glejte kaj piše na njihovi strani in potem pametujte o mađarski, nizosemski itd

http://www.lust.si/pridelava

Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločamo. Deset tednov stare sadike v sredini januarja zasadimo v naravno mešanico šote in kokosovih vlaken v našem rastlinjaku, nato pa pričnemo z vzgojo rastlin - z veliko ljubezni in posluha do tega, kaj rastlina potrebuje. Sicer pa je paradižnik plazilka, z življenjsko dobo do dveh let.

Pri nas zrastejo v 11 mesečnem ciklusu od 9 do 11 metrov. Z vrvičnim sistemov za dvigovanje in spuščanje, ki ga uporabljamo, je delo z njimi preprosto, saj so plodovi večino časa na dosegu roke.

všečna spletna predstavitev; čudno, da kdo ne fotografira tudi za hangarji, kamor mečejo ostanke plastičnih vreč, ( v katerih raste paradižnik); ali pa morda kak večer, ko te vreče kurijo.... Žal tudi za to bo treba poskrbet' !
frown-1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne vem, kaj si hotel povedati. Tudi ti imaš menda gospodinjstvo in WC školjko v njem - spodaj pod bajto nekje pa greznico, kjer se vrši končna obdelava odpadnega materiala ...

Kaj je tu narobe, če imajo nekje izven vidnega kroga strank spremljajoče faze dejavnosti? Jaz imam za mojo delavnico tudi kontejner za aušus, ki ga Dinos z veseljem prazni. Postavil sem ga čisto zadaj, da se ga čim manj vidi in ograjo sem dal okoli njega, zaradi indijancev
rolleyes-1.gif
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ne vem, kaj si hotel povedati. Tudi ti imaš menda gospodinjstvo in WC školjko v njem - spodaj pod bajto nekje pa greznico, kjer se vrši končna obdelava odpadnega materiala ...

Kaj je tu narobe, če imajo nekje izven vidnega kroga strank spremljajoče faze dejavnosti? Jaz imam za mojo delavnico tudi kontejner za aušus, ki ga Dinos z veseljem prazni. Postavil sem ga čisto zadaj, da se ga čim manj vidi in ograjo sem dal okoli njega, zaradi indijancev
rolleyes-1.gif

Citat:
Uporabnik ended pravi:

... ali pa morda kak večer, ko te vreče kurijo....
frown-1.gif
rolleyes-1.gif


Če seveda izjava drži.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Mah blodnje. Kurijo lol. Od kje ti to? Lahko poklicem frenda pa takoj zvem. Sam sem ziher, da se ne kuri. Se precej velikih kontejnerjev imajo, morajo vse locevati. Kurijo je rekel.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.822
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Hibrid ima ponavadi bujno rastlino ampak brez ali zelo malo plodov.

Zakaj pa to? Se mora še "ulaufat" kot nova sorta (hibrid pač)?
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Ne "od kod meni" - poglej kdo kaj trdi.

Jaz sem DEMZu samo repliciral, ker se je "vžgal", ni pa očitno vsega prebral ali dojel.
tongue-1.gif


To da pri proizvodnji nastaja več ali manj smeti je meni kristalno jasno - sporno postane le takrat ko se te smeti ne odstranijo ustrezno.

In ja - tudi jaz dvomim, da kar tako sežigati odpadno plastiko - zato pa pripomba "če izjava drži".
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
V botaničnem smislu je hibridno seme seme križanca starševskih rastlin z različno dedno zasnovo – to je tudi razlog, da z nadaljnjo semenitvijo hibrida na domačem vrtu ne dobimo več rastline z enakimi lastnostmi. Zanj sta značilni velika izenačenost plod in odpornost (transport, bolezni), odpornost na stresne podnebne razmere.

Evo cp
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Kot zanimivost LIDL na veliko oglašuje paradižnik LUŠT. V torek sem bil v njihovi poslovalnici Bežigrad Ljubljana in ja niti 1 samega paradajza od Lušta niso imeli, zvečer pa mi natepavajo reklamo Lidl prodaja Lušt
frown-1.gif
. Imeli so sicer kar 5 vrst tujega paradižnika, no na koncu sem vzel najdražjega BIO avstrijskega in moram priznati NORO DOBER , naslednjič, ga spet vzamem !
 
Nazadnje urejeno:

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:

No za špar ti lahko povem, da ko trgovino zaprejo, peljejo vse te škatle lušta nazaj v hladilnico na 3-4stopinje. Zjutraj pa ven na oddelek. 100% so paradižniki čez noč na hladnem v hladilnici.

To žal ali na srečo NI RES!

Za SPAR ti lahko iz prve roke 100000% povem, da se VES paradižnik PUSTI v trgovini in se NE daje v hladilnice!
 
Nazadnje urejeno:

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Sem delal v Intersparu v bližini sadja/zelenjave. Nič se ne pospravlja, ampak dofila, je pa zjutraj tako po tleh ko bi bombo vrgu, in ko je bila ura 15 min do odprtja trgovine so vse popucal. Potem pa grejo eni v skladišče, drugi v poslovno sobo, tretji so na oddelku.
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.125
655
113
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:

No za špar ti lahko povem, da ko trgovino zaprejo, peljejo vse te škatle lušta nazaj v hladilnico na 3-4stopinje. Zjutraj pa ven na oddelek. 100% so paradižniki čez noč na hladnem v hladilnici.


To žal ali na srečo NI RES !!!

Za SPAR ti lahko iz prve roke 100000% povem, da se paradiæžnik PUSTI v trgovini in se NE daje v hladilnice!

no odgovor moje žene, ki že 12let dela na oddelku sadja in zelenjave.
"Čisto vsaki dan vozimo nazaj v hladilnice."

tako, da verjetno špari/interšpari imajo različna navodila glede tega.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:

No za špar ti lahko povem, da ko trgovino zaprejo, peljejo vse te škatle lušta nazaj v hladilnico na 3-4stopinje. Zjutraj pa ven na oddelek. 100% so paradižniki čez noč na hladnem v hladilnici.


To žal ali na srečo NI RES !!!

Za SPAR ti lahko iz prve roke 100000% povem, da se paradiæžnik PUSTI v trgovini in se NE daje v hladilnice!

no odgovor moje žene, ki že 12let dela na oddelku sadja in zelenjave.
"Čisto vsaki dan vozimo nazaj v hladilnice."

tako, da verjetno špari/interšpari imajo različna navodila glede tega.

Nazaj se vozi solata, paprika...paradižnik se ne sme voziti nazaj.
To so navodila vsem Sparom - navodila so enotna.
Povprašaj jo prosim še enkrat direktno za paradižnik...
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Imaš prav, določena zelenjeva se nazaj da v hladilnico in zjutraj ven, samo navodila iz Špara so, da se iz oddelka na oddelk za brezveze ne sme hodit, razen mimo, čez, če je treba kaj iskat v skladišče...a od tega je že 10 let k sem tam delal.
 

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik matofill pravi:Kot nasvet, probaj z viagro, morda rešiš problem....

Cheap reklamiranje me ne zanima. Za tvoj problem je verjetno kakšen konkurenčni produkt enako dober.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.903
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Zanimivo je to, da ko sem lani, septembra, v Malagi v trgovini kupil svež paradižnik, je bil prav tako za en kuratz, kot v naših prodajalnah. Pa ta paradižni ni šel čez pol Evrope, ampaj je bil verjetno iz enega od nasadov v okolici Malage. Jih imaš v Anadaluziji malo morje. Zakaj pa je bil potem tudi ta voden?

Idealni pogoji (že preveč). Visoka temperatura, idealna osvetlitev, gensko porihtane sadike, hrana sami umetni dodatki....in slednja od rastnih hormonov do točno določenega razmera umetnih gnojil kar rastlina rabi (dušik, fosfor, kalij...).

Zdaj praktično dobiš rastlino že z zemljo...samo še zalivaš.

V glavnem čista industrija z vidika ustvarjanja dobička. Kaj točno se proizvaja je drugotnega pomena.

Je pa zdaj na 'proizvajalcih' koliko se grejo industrije...komplet ali del naredijo sami..in ta del, ki ga naredijo sami vrže optimum iz ravnovesja in verjetno rastlina rabi dlje ter da manj pridelka...posledično pa imajo na ta konto višjo kakovost.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Vzemite si čas in preglejte njihovo stran kjer opisujejo proizvodnjo paradižnika na najboljši način.
http://www.lust.si/pridelava

Vendar v teh rastlinjakih ni prijetno delat vsaj tako pravijo tisti ki so delo -obiranje-sami izkusili, je zelo naporno in nič kaj prijazno za delavce, pritožbe letijo čez vodstvo oz lastnika firme in tudi čez pogoje dela.