Paradižnik Lušt

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Točno tako, kakšna sorta? Sadike nabavljajo bog ve kje na veliko potem pa povsem enaka plastična vzgoja (brez zemlje) kot pri drugih indrustrijskih paradajz farmah. Ni mi jasno, da so ljudje pripravljeni plačevati po 2Eur ali več za kg plastičnega paradajza ki sploh ne vidi direktnega sonca? Razlika od drugih je le v tem, da je pač zrasel malce bližje. Saj ni tako težko pridelati dobrega in dišečega doma, sploh letos je odlično leto za paradajz. Vse kar je potrebno je nakup (ali vzgoja) dobrih sadik, redno vršičkanje in privezovanje, nobena umetnosti.
 
22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
Vse je to res, ampak tako dobrega na trgu meseca maja in junija ne moreš kupit
wink-1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Evo, kar lepo delajo
cheer.gif
... na njivi pa žal ni tako lepo, kaj češ.
2473995-20160831_192622.jpg
 

Priponke

  • 2473995-20160831_192622.jpg
    2473995-20160831_192622.jpg
    286,6 KB · Ogledi: 1.106
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja,
smile-1.gif
samo tale je v začetku junija komaj dobro živeti začel.
 
Nazadnje uredil moderator:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Meni raste ta lušt pred nosom pa kupimo ga lahko v naših trgovinah vendar kot ugotavljate je ta paradižnik pridelan umetno kot vsi drugi španski ali italijanski itd, razlika je samo v hibridu oz, cepljencu in nič drugo, dandanes dobiš res dobre sadike samo vedeti moraš kaj hočeš in ni problem,lušta nikoli ne kupujem in to že zaradi cene in tudi zaradi tega ker podobne sorte ranega z odličnim okusom pridelam v svojem rastlinjaku, ko dajo lušt na trg imam tako že svojega.
So pa v prekmurju kar pridni pridelovalci paradižnika saj so podobne plantaže sicer manjšega obsega kjer tudi pridelujejo odlične vrste paradižnika po zmernejših cenah vendar jim je teško konkurirati na trgu z temi večjimi.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Dober si če imaš aprila in maja že svoj paradižnik. Ne rečem da se ne da a takih sigurno ni veliko.
Je pa tako da se veliko ljudi obeša na ceno Lušta. Za mene pa ni nič kaj takega. Eno pivo al pa 1kg paradižnika. Za prvo ni problema drugo je pa drago. Pa 1kg mam lahk pol za cel teden al pa dva. Je pa res, da ko je domač se pa sigurno ne kopuje.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
Citat:
Uporabnik lemar pravi:
. Ni mi jasno, da so ljudje pripravljeni plačevati po 2Eur ali več za kg plastičnega paradajza ki sploh ne vidi direktnega sonca?

ne kakega pa? indirektnega? kaj jih v kleti gojijo pol pa so svetlobni jaški dol?
če je med paradajzom in soncem šajba je še to najmajn spornega.
A če ga doma v rastlinjaku gojiš je pa kako drugačno sonce?
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne ne, mislil je pač na osnovno, da je zadeva vzgajana v hidrokulturi. Torej popolnoma kontrolirano in z izključno anorganskimi gnojili.

Saj veš, kako to je: ješprenj ni ješprenj, če zraven še en prašič malce s taco ne stopi v njega
grin1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej, vse kaže da bo zgodba takole :

Na njivi mi je toča vse razbila, tako da tudi čisto običajno Volovsko srce ni za nikamor, kakor pa ogledujemo in poizkušamo Lušta, ima pa čuden kovinski priokus.
tongue-1.gif

Isto je pri pridelku na balkonu (slika) - tu so pa sadeži lepi in pravilni, toča jih tu ni dobila, ampak okus pa prav tako čuden, nekako kovinski.

Češnjevec, prav tako Luštov, je pa tako kot mora biti
zmaga.gif
.

Eksperimenta drugo leto najverjetneje ne bo več. Vsekakor bom pa naredil streho nad njivo, kar sem nekoč že imel in je bila neprecenljiva.
 

Pametni

Pripravnik
2. maj 2016
144
17
18
ksz

Od kupljenih paradižnikov je meni najboljši grapolo iz Eurospina. Nekako ni kot tipični kupljen paradižnik, ampak celo ima okus. Je pa seveda italijanski.
 

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Ja, dejstvo je da so češnjevci bolj odporni, volovsko srce pa je zelo občutljivo na plesen. Pri nas se je še najbolj obnesla sorta Philovita F1, tako da vsako leto cca 9kom philovite potem pa še nekaj experimentalnih češnjevcev. Je pa potrebno češnjevce v rasti zaustaviti z rednim redčenjem in krajšanjem vrhov - drugače vse podivja, cvetov je sicer ogromno, vendar so plodovi vse manjši in manjši.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
greš na stran seedparade
pa si naročite. black cherry, moneymaker, tigerela in pa super sweet.
Jebeš vse ostalo. Sem probal vse mogoče sorte že in to zgoraj je top.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Prodaja se že ne vem pa, če že po trgovinah. Sem pa na fb zasledil, da so ga prodajali na tržnicah in pa pri sebi.