pametovanje - delo

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Imaš prav, pa vendar si zunaj multinacionalke samo tujec v državi!
Ti še nisi bil resno v kakšni multi(!)nacionalki? Po navadi so kot Babilon, un biblijski, ne današnji. Tam ni skoraj nihče domačin.
V Santander banki v Madridu, to pač poznam in je multinacionalka, je menda Špancev pol, ostalo je cel diapazon narodov in jezikov. Moj bankir je Škot, v sosednji pisarni je (vsaj po priimku Čeh in en južno Američan). Zadnja stvar, ki jim je pomembna, je to, a si Balkanec al ne. To so ovire in problemi, ki jih imajo provincialci.

Sorry, šele zdaj sem videl - ZUNAJ multinacionalke. Če si v velemestu, je isto, kot v službi, zadnja stvar, ki jih zanima je, od kod si.

467716-post_slo.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Večinoma te imajo za tisto, za kar se ti počutič in se temu primerno obnašaš. Če zganjaš balkanske manire, te bodo tako tudi jemali, če se obnašaš normalno, bo vsem vseeno, od kod si.

Imaš res.

Ampak mnogo jih tega ni zmožno dojeti.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

kok je ljudi v glavnem mestu, kako šolo imamo..ne vem kje ima to kaj veze

confused-1.gif

V multinacionalkah naceloma velja pravilo, da se moras selit okoli, ce zelis priti do najvisjih mest, in spoznati vec delov podjetja.

Tipicen primer: 40 let star... zena ne dela, ker ji ni treba, dva otroka tam, 4-10 let... In, si, recimo, 2 leti v Zenevi, potem 2 leti v Budimpesti, pa 2 leti v Moskvi...

In potem te posljejo v Slovenijo. Ful dobro!

1) Najprej nimas otrok (ki ze celo zivljenje hodita v ali anglesko ali amerisko solo) kam za vpisat. ker je nas International school preprosto premajhen. Kaj bosta, se zato naucila slovensko?
2) Potem nimas kje za spodobno zivet... oz., ce ze najdes kaj kar ti ustreza, te probajo nategnit na vsakem koraku... Cene kot da bi bila spodobna stanovanja iz zlata.
3) Sosedje te itak cudno gledajo, ker imas po moznosti zeno druge barve, nikoli te ni doma, vozis se pa v BMWju. Pa se slovensko ne znas.
4) Najti spodobno cistilko ki zna anglesko? Fantazija.
5) Zeni se sfuzla od dolgcasa, ker nima nobene expat druzbe, SILA je rahlo dolgocasna, delat pa itak nima kaj, ker ne zna slovensko.
6) It zvecer ven? Kam pa? 5 placov, kamor bi clovek sploh sel.
7) 1 indijska, 2 turski in 1 sushi restavracija. Ful variacij, ane?
8) Itak nimas denarja, ker te dajo na lokalni payroll, in ti od recimo 10k ostane nekaj malo vec kot 5 (hvala bogu da firma placa avto in stanovanje).

Zakaj bi ze tuj manager hotel priti v slovenijo?

Dajmo se sprijaznit, neglede na vse naravne lepote in ostalo, vecina tujcev potrpi tisti dve leti, pa cim prej zgine... Preprosto nismo zanimivi za vecino - predvsem zato, ker ni kriticne mase populacije, ki bi folku navajenih "ugodnosti" velikih drzav in mest lahko to omogocila v Sloveniji...

Evrofil, pretiravaš, da bolj ne bi mogel.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Tudi prav, potem pa pretiravam.
smile-1.gif

Zato imamo za velike, "resne" slovenske firme toliko tujih strokovnjakov, multinacionalke imajo pa v sloveniji lokalne sedeze (in ne v Budimpesti/Varsavi/Bukaresti).

:D

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Samo moraš biti v velemestu, ne v mestu s pol miljona!
Živiš v mestu s pol milijona? Ti bom jaz povedal, ker živim v takem mestu in sem živel tudi v večjih in ogromnih mestih, ter v enen manjšem.

Tudi v pol milijonskem mestu te večina ljudi ne opazi, ne obremenjujejo se s tem, od kod si, tudi barva v tem pol milijonskem mestu ni več problem. Seveda obstajajo zagovorniki rasne čistosti, ki to zganjajo zaradi nevednosti in duhovne majhnosti. Na srečo je teh vedno manj, so pa sitni, ker vsakemu nalepijo etiketo in na osnovi narodnosti, veroizpovedi in barve kože etiketirajo človeka, ne da bi o njem karkoli vedeli.
Poznaš koga takega?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
smile-1.gif

Zato imamo za velike, "resne" slovenske firme toliko tujih strokovnjakov, multinacionalke imajo pa v sloveniji lokalne sedeze (in ne v Budimpesti/Varsavi/Bukaresti).

Problem je drugje. Predvsem v tem, da jih enostavno ne moremo privabiti in to ne s tem, kar ti naštevaš, bolj s pogoji poslovanja. Velikost mesta jim niti pomotoma ni važna.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
smile-1.gif

Problem je drugje. Predvsem v tem, da jih enostavno ne moremo privabiti in to ne s tem, kar ti naštevaš, bolj s pogoji poslovanja. Velikost mesta jim niti pomotoma ni važna.

Ni res...
smile-1.gif

Mislim, ja, se strinjam, pogoji poslovanja so prvi problem, ki ga imamo, drugi je pa davki. Potem pa dolgo nic - ampak ja, kmalu zatem je pa "Ljubljana" in "storitve, ki so dosegljive".

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Mislim, ja, se strinjam, pogoji poslovanja so prvi problem, ki ga imamo, drugi je pa davki. Potem pa dolgo nic - ampak ja, kmalu zatem je pa "Ljubljana" in "storitve, ki so dosegljive".
Ja, idolenca naše države do prihoda tujcev je neverjetna. Malo se mi zdi, da je tu spet v igri provincialnost. Mi smo strašni, nihče ni boljši, tujcev se ne prodamo, bla bla bla. Če hočejo k nam, naj se potrudijo, če je za nas dobro, bo tudi za njih, bla bla bla.
Sami pogoji življenja so daleč zadaj.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Družinska prijateljica oddaja hišo v neposredni bližini LJ tujcem in ti nimajo takih problemov, kot jih naštevaš.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mal ga serjete...ampak čist mal.

ker kar jaz poznam tujcev v slocveniji so itak skoz v firmi.
ko niso v firmi pa zahodnjaki pohajkujejo po prelepi deželi, al zapravljajo na nivoju
balkanci pa fušajo al pa pijejo s frendi

tko da to nbenga ne muči.

in tuje firme k nam pripeljejo strokovnjake, take in drugačne. in to ni problem. problem je domače strokovnjake spodbudit k ustvarjalnosti. o tem govorimo. ne o tem kako tujce prpelat sem. ker menda ja to ni cilj.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Družinska prijateljica oddaja hišo v neposredni bližini LJ tujcem in ti nimajo takih problemov, kot jih naštevaš.

Kul
smile-1.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Brejvik pa smrtna kazen, mislim da te dve rešitvi kažeta drugo skrajnost od tega kar je zdej - "javna kraja" - vsi vse vedo, noben pa nič ne pove, ker si riti ščitijo.

Zaplemba premoženja, javna dela....to se mi zdi bolj humano.

@Evro: Teb se pa vidi, da si že predolg iz Slovenije in si tudi že zgubu stik z realnostjo.
ad 1) več jezikov znaš več veljaš, to se mi zdi danes prednost, npr. eni mamo tuje evropske državljane za sodelavce in so se naučili slovensko
ad 2) v Sloveniji se prav lepo spodobno živi, mislim kwa pa teb ni jasno
ad 3) he he he tko razgledan pa tko ga briga kaj drugi mislijo o njem, to je pa res evropska širina ja, ha ha
ad 4) v Ljubljani živi kar nekaj Avstralcev, jih osebno poznam in imajo vsi čistilke, ne boš verjel ene od likanja clo živijo
ad 5) pa dobr a ti misliš, da smo ženske res tko nesposobne, da si v tuji deželi ne bi znale najti hobija, dej ne bod tko ozkogled
ad 6) pejd ti zvečer vn v LJ boš vidu kaj vse se dogaja, prejšnji vikend je bil npr. Kranjfest zakaj nisi prišel bi skupi žurala
ad 7) ja dost varijaci je, če pa izmed teh ne najdeš nič zase pol si pa zbirčna seronja
ad 8) torej ti ni glih tko fajn kokr se promoviraš

Primarno zaradi biznisa sekundarno pa zato, ker imamo super geografsko lego.

majč

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
ad 1) več jezikov znaš več veljaš, to se mi zdi danes prednost, npr. eni mamo tuje evropske državljane za sodelavce in so se naučili slovensko

Za tistih par let, kar sta oce/mama v Sloveniji se bo otrok ucil Slovensko? Zato, da bo lahko hodil v slovensko solo, ki je ziv kristus ne bo priznal v tujini? uh, itak.

ad 2) v Sloveniji se prav lepo spodobno živi, mislim kwa pa teb ni jasno

A res? Koliko "prestiznih" lokacij/stanovanj pa najdes v Ljubljani? (op.a.: 150+ kv.m., kvalitetna oprema, klima, itd., normalni sosedje v istem "rangu", parkirisce ali parkirna hisa - v primeru hise tudi urejanje vrta?)

ad 3) he he he tko razgledan pa tko ga briga kaj drugi mislijo o njem, to je pa res evropska širina ja, ha ha

Hotel sem opozoriti na Slovenceljsko mentaliteto, ne na to, da je zanima kaj si drugi mislijo.
smile-1.gif

ad 4) v Ljubljani živi kar nekaj Avstralcev, jih osebno poznam in imajo vsi čistilke, ne boš verjel ene od likanja clo živijo

Se dobro, drugace bi moral likat sam. Na-a... Ampak, um, kako se pa z njimi zmenijo? Prevajalec, minimalna slovenscina, pol-cetrt anglescine?

ad 5) pa dobr a ti misliš, da smo ženske res tko nesposobne, da si v tuji deželi ne bi znale najti hobija, dej ne bod tko ozkogled

Ok... Si 40 let stara gospa, ne ravno brez denarja, otroci so vecino dopoldneva v soli, moz je skoz v sluzbi, jezika ne znas. Kaj bos sla v Ljubljani pocet?

ad 6) pejd ti zvečer vn v LJ boš vidu kaj vse se dogaja, prejšnji vikend je bil npr. Kranjfest zakaj nisi prišel bi skupi žurala

Aham, ja, ker Kranjfest je pa res, tako, "otmena" prireditev?

ad 7) ja dost varijaci je, če pa izmed teh ne najdeš nič zase pol si pa zbirčna seronja

Aja, ja. Ce si navajen Ljubljanske izbire. Ce gre pa, recimo, na http://www.netkellner.at, pa vpisi eno postno stevilko (1070, recimo), izberi kar eno ulico, pa poglej kaj ti lahko DOSTAVIJO, da ne govorimo o tem kaj gres lahko sam iskat.
Ja, FUL mas izbire v Ljubljani
bonk.gif

ad 8) torej ti ni glih tko fajn kokr se promoviraš

Ne. Jaz ne placujem psihopatskih slovenskih kazni, pardon, davkov. Ampak ce si pa prej v, recimo, Pragi na 20%, prides pa v Slovenijo na 55% - ful zakon.

Sicer pa - ker sem ocitno po vase popolnoma zgresil vse skupaj se raje umikam iz teme.
smile-1.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Res je bolje, da ne pametuješ več, ker imaš drugačno prespektivo, vse kar je slovensko je zate manjvredno tko, da je tebi prepričanemu težko dopovedat, da nam, ki tu živimo nič ne manjka. Ti si pa pač več vreden Slovenec, ki živiš v Bruslju al kje že in si oh in sploh sam še na sušijih, ker kranjska klobasa je zate očitno balkanska jed. Sram te je lahko, da tko govoriš o lastni državi.

Samo to a se ti sploh počutiš Slovenca al raje po Cankarjevo rečeš, da si iz Bosne?

majč

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
No, evo, pa smo tam. (BTW; razlike Evrofil/Evrokrat ne mislim spet razlagat, ampak, OK).

"Nacionalni" ponos - vse zato, ker si imel sreco/nesreco, da si se rodil v doloceni drzavi. Bog ne daj, da bo folk objektivno gledal na vse skupaj, ne, TU JE SLOVENIJA (vstavi drzavo po potrebi).

Nikjer nisem rekel, da je v Sloveniji kaj ali kdo manjvreden. Pravim samo, da ljudje (tujci ali "top managerji") nimajo interesa biti v Sloveniji - ker so drugje vec placani; ker imajo boljse zivljenske pogoje (in, oprosti, ja, to, da mi nekdo ob 11h zvecer ce se tega spomnim domov prinese sushi JE boljsi zivljenski pogoj
wink-1.gif
; kjer je v tujini za expata preprosto lazje, ker so pripravljeni na to, da si tujec in da rabis "posebne pogoje".

Prakticni primer iz mojega foha: Libor Voncina.. Zacel na ITS in IBM, sel v tujino za par let, in se pustil prepricat, da je prisel nazaj v Slovenijo v "jaz sem tukaj od leta 1985 in imam politicne veze" kretenizem Telekoma... In po kratkem postopku sel nazaj.

Zakaj bi se kdo spuscal v Slovenske politikantske, jaz-meni-ti-tebi, veze in poznanstva poslovne navade, ce se mu ni treba meni ni jasno.

A se pocutim Slovenca? Moj potni list pravi, da sem Slovenec. Edino, za kar je prakticen je to, da je EU, in da za v ZDA ne rabim vize - za ostalp mi je skoraj tako vseeno, kot ce bi imel ameriskega, zimbabwejskega, avstralskega, uzbekistanskega ali kitajskega. Identifikacija glede na "narodno pripadnost" se mi zdi rahlo moten nacin izbiranja identitete... Ne rabim bit "Drzavljan XY", da vem kdo sem, hvala.
smile-1.gif

A sem ponosen, da sem Slovenec? Ponavadi ne. Ampak vedno pa povem, da sem
smile-1.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi: Zakaj bi se kdo spuscal v Slovenske politikantske, jaz-meni-ti-tebi, veze in poznanstva poslovne navade, ce se mu ni treba meni ni jasno.

Identifikacija glede na "narodno pripadnost" se mi zdi rahlo moten nacin izbiranja identitete... Ne rabim bit "Drzavljan XY", da vem kdo sem, hvala.
smile-1.gif

To prvo tudi meni ni jasno.

To drugo pa se s tabo delno strinjam. Ne strinjam se, da je moten način, če se šteješ kot pripadnik "česarkoli že", strinjam pa se, da je moteno to če druge prepričuješ, da je tvoj način pripadništva "česarkoli že" edino pravilno in pravo.

majč

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi: Zakaj bi se kdo spuscal v Slovenske politikantske, jaz-meni-ti-tebi, veze in poznanstva poslovne navade, ce se mu ni treba meni ni jasno.

Identifikacija glede na "narodno pripadnost" se mi zdi rahlo moten nacin izbiranja identitete... Ne rabim bit "Drzavljan XY", da vem kdo sem, hvala.
smile-1.gif

To prvo tudi meni ni jasno.

To drugo pa se s tabo delno strinjam. Ne strinjam se, da je moten način, če se šteješ kot pripadnik "česarkoli že", strinjam pa se, da je moteno to če druge prepričuješ, da je tvoj način pripadništva "česarkoli že" edino pravilno in pravo.

majč

I can deal with that
smile-1.gif