Pa se je začelo - mrtev motorist

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Zanimivo, kako lahko vsi, vozniki in očevidci ''na oko'' točno ocenijo hitrost... saj nihče ne potrebuje števcev, samo skozi okno vprašaš prvega kmeta, ki ga vidiš, pa ti on na uč pove na 0,5km/h natančno...

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Povprečen državljan lahko na uč oceni razliko med 70 in 150, podpovprečen pa tega ne zmore, saj to je že jasno.
priden.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
pa spet ni bil kriv a ne?! ker je vozil po CPP ?

Iz česa pa to sklepaš? Novica o nezgodi je zelo skopa, slika pa je simbolična.
Aja, saj res, motoristi so itak nori (samo)morilci, tako da je avtomatično kriv motorist.
bonk.gif

90% motoristov ne vozi po CPP, ostalih 10% so pa budale.

Kaj ti ni jasno potem ? Iz skoraj 15 letnih vsakodnevnih zkušenj ti govorim.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik timecop pravi:
Povprečen državljan lahko na uč oceni razliko med 70 in 150, podpovprečen pa tega ne zmore, saj to je že jasno.
priden.gif

OK, moja osebna izkušnja z oceno hitrosti "na uč". Dva dni nazaj smo imeli na obisku znance, katerih 14-letni sin je nor na motorje. Popeljal sem ga en krog po okolici, in ko sva se peljala mimo naše hiše, so vsi skupaj ocenili, da sva se peljala vsaj 100, verjetno pa še precej več. Ker sem pričakoval takšne "ocene", sem mimo peljal s konstantno hitrostjo brez pospeševanja in zaviranja ter gledal na števec. Po lokalni cesti mimo hiše (ni kategorizirana kot naselje) sva se peljala natančno 68 km/h. Toliko o občutku ljudi za hitrost motorista. Res pa je, da sva se peljala v drugi prestavi in verjetno zato svoje doda zvok motorja.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.687
3.292
113
Tudi pod naši hišo imajo poligon za testiranje zmogljivosti motorja, pač je med dvema naseljema na razdalji 400 metrov omejitev 90, motorist proti koncu naselja iz ovinka poseši, prevozi avtobusno postajo kjer je omejitev 50 vsaj z 90 do 110 km/h in še naprej pospešuje(pod našo hišo od oka 150), do začetka naselja , kjer se malo umirijo, tik pred začetkom naselja se na glavno cesto priključi stranska cesta in res se bojim, da bom enkrat tam nabasal enega takšnega nadobudneža, četudi je ravnina, ker so res kot puščice, komaj ga vidiš ko leti mimo, sploh pa ko včasih speljujem ven z traktorjem, kako naj mu uidem, če ga za ovinkom sploh še ne vidim, prevozi pa to razdaljo v trenutku. Kriv bom pa seveda jaz, izsilitev prednosti...

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Ja ugotovitev 14 letnega otroka, ki se je prvič peljal na motorju (ni ob cesti gledal, ampak je sedel na njem), je seveda za enega alter dinamika merodajna. Za človeka, ki ima z vožnjo nekaj izkušenj, ali celo sedi v premikajočem avtomobilu, katerega en tak moto manijak divjaško prehiti, pač ni.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.957
-8.676
113
Bomo videli, koliko jih bodo danes postrgali iz ceste-v Mirni Peči je žegnanje motorjev in že celo dopoldne poprdevajo naokoli. Popoldne bo zabavno, ko bodo dolili še nekaj pira...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
In ce bi te pri tvoji voznji 68 km/h v desetinki sekunde prehitel drug motorist, bi ocenil, da je vozil bistveno hitreje od tebe ali zgolj malenkost vec? Na podlagi tega namrec izvira ocena price citirane zgoraj - da je vozil 70 km/h in ga je prehitel motorist, ki je vozil vsaj 150 km/h. Koliko vecjo hitrost potrebujes, da prehitis vozilo v dolocenem casu, znas priblizno oceniti ze po nekaj 10 k prevoznih kilometrov, tako da je izjava price cisto dovolj verodostojna, da lahko recemo, da je motorist divjal.

lp

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik timecop pravi:
priden.gif
Se pravi povprečen državljan lahko oceni samo ti dve hitrosti oziroma razliko med njima...? Jeba, če spadaš med take povprečne državljane. Kot bi rekel, da povprečni državljan lahko na uč oceni razliko med 30km/h in 400km/h... in to je potem vrlina... vsak kmet tuli (pa ne na uč ampak po zvoku), da gredo vsi prehitro, vsaj 150 in podobno... Lahko pa še en test naredimo, za povprečne državljane, gre enkrat en motorist z glasnim motorjem 110km/h v prvi prestavi, nato pa drugič 130km/h v šesti prestavi... pa da potem vidimo vrlino ocenjevanja na uč (oziroma na uho...)...
bonk.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Bomo videli, koliko jih bodo danes postrgali iz ceste-v Mirni Peči je žegnanje motorjev in že celo dopoldne poprdevajo naokoli. Popoldne bo zabavno, ko bodo dolili še nekaj pira...

to majo kao neki meeting varne vožnje? kao pretveza za pitje pira....KJE JE POLICIJA ???????

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Citat:
Uporabnik timecop pravi:
priden.gif
Se pravi povprečen državljan lahko oceni samo ti dve hitrosti oziroma razliko med njima...? Jeba, če spadaš med take povprečne državljane. Kot bi rekel, da povprečni državljan lahko na uč oceni razliko med 30km/h in 400km/h... in to je potem vrlina... vsak kmet tuli (pa ne na uč ampak po zvoku), da gredo vsi prehitro, vsaj 150 in podobno... Lahko pa še en test naredimo, za povprečne državljane, gre enkrat en motorist z glasnim motorjem 110km/h v prvi prestavi, nato pa drugič 130km/h v šesti prestavi... pa da potem vidimo vrlino ocenjevanja na uč (oziroma na uho...)...
bonk.gif

Kaj se obremenjujete, policaji naj dajo radarje na cesto pa bo entolk verodostojno. Mene bodo pa zaradi dveh pirov jebal ob 5.00 sred ljubljane.
10.gif

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Vidim da te je fejst prizadelo, ko niti pod povprečne državljane ne spadaš, si spisal ene znanosti.
hysterical-1.gif

Pojdi zdaj f&f gledat, da ti bo prvič v življenju prišlo.
pozdrav.gif

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Malo offtopic, ker gre za vožnjo z avtomobilom.

No mene so v soboto ustavili na tivolski v LJ.
Policist: Dober dan, kontrola prometa, vozniško in prometno prosim.
Policist: gospod, a veste kolko je tu omejitev?
Jaz: ne bi vedel točno
smile-1.gif

Policist: 60km/h. A veste koliko ste vi peljali?
Jaz: pojma nimam, preveč verjetno ne.
Policist: 33km/h.
hysterical-1.gif

Jaz: no, prehiter nisem bil....

itd.

PS: vzrok za tako počasno vožnjo je bilo, ker sem se nekaj hecal in mi je šilt kapo odfukalo dol, pa sem se skoraj ustavil. Je bil pa zadaj en prijazen voznik, jo pobral in mi jo pripeljal na avtobusno, ko sem imel razgovor s policistoma.
grin1.gif

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik timecop pravi:
Ja ugotovitev 14 letnega otroka, ki se je prvič peljal na motorju (ni ob cesti gledal, ampak je sedel na njem), je seveda za enega alter dinamika merodajna. Za človeka, ki ima z vožnjo nekaj izkušenj, ali celo sedi v premikajočem avtomobilu, katerega en tak moto manijak divjaško prehiti, pač ni.
Verjetno nisem bil dovolj jasen. Oceno hitrosti so dali opazovalci na dvorišču. In to so "izkušeni strokovnjaki prometne stroke" ki imajo vozniško dovoljenje tudi več kot 40 let, oni pa že vedo, kajne? Se pa strinjam, da je preveč motoristov prehitrih. V zadnjih treh dneh sem z motorjem prevozil cca 700 kilometrov in srečal nekaj moto divjakov. Razveseljivo je, da je bilo pred cca. 5 leti precej več norcev na dveh kolesih, saj je v zadnjih sezonah motorizem postal zelo popularen in je na cesti veliko število "začetnikov", starih od 18 do 60 let. Dobesedno. Žalostno pa je, da po raznih moto žegnanjih in zborih motoristov sedejo na motor pijani vozniki.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
hm, popravi me, če se motim.

mimo bajte si se vozil z nekim žlahtnikom 68 kjer je omejitev (sklepam) 50... in to zate to ni divjanje??? in se zgrazas nad opazovanimi, ki so rekli da zgleda kot 100??
oziroma kaj je točno tvoj point?

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
hm, popravi me, če se motim.

mimo bajte si se vozil z nekim žlahtnikom 68 kjer je omejitev (sklepam) 50... in to zate to ni divjanje??? in se zgrazas nad opazovanimi, ki so rekli da zgleda kot 100??
oziroma kaj je točno tvoj point?
Motiš se.
Moj point je v tem, da včasih ljudje hote ali nehote pretiravajo v eno ali drugo smer.