(sem z elektro smeri, za to so mi zadeve ogrog elektronike precej jasne, tudi v teoriji)
Če ima triak vgrajen zero-cross pomeni, da bo odprl ne takrat ko mu ti daš signal, ampak pri naslednjem prehodu čez nulo (soft-start eni rečejo temu); torej, da na breme vedno spustiš celo polperiodo, kar je, za omrežje, najboljše. Ker namreč ti, če v svojem vezju nimaš implementirane zero-cross detekcije, ne veš na kateri poziciji sinusa si, ko ga prožiš. Za to se uporabljajo "boljši" triaci (oz. optocouplerji ki triak prožijo), ki skrbijo za to. Torej, da tebi z elektroniko ni treba pazit. Za razliko od t.i. "dimming"-a, čemur nekateri pravijo "PWM" kar tu dejansko je in ni, kjer moraš dejansko s frekvenco omrežja prožit triak in nočeš, da bi on sam delal zero-cross ampak za to skrbi elektronika. V principu, dimming na 50% narediš tako, da počakaš pol polperiode, preden triak prožiš. Torej, ostal bo odprt pol polperiode, do naslednjega prehoda čez nulo, kjer ti spet štartaš timer, počakaš pol polperiode in ponovno prožiš. Integral polovice sinusa je pač 50% moči na bremenu.
Kar se tiče SSR, nikjer nisem videl podatka, da bi ga ti smel krmilit s PWM signalom (poljubne frekvence, naprimer arduino ima dva porta, en na 500Hz, en na 1kHz, skupaj 6 izhodov), torej, da on dejansko lahko reže sinus s frekvenco PWM-ja, ki ga pripelješ gor. Kot sem razumel datasheete, je SSR samo v en paket zaprt optocoupler+triac. Bom pa ob naslednji kuhi odvlekel domov osciloskop in naredim par meritev, kako dejansko izgleda izhod; ko sem prvega dobil v roke, sem ga zvezal in je delal, naprej se nisem ukvarjal z njim
Kar se tiče samega parametra in prektične uporabe: za omrežje je upraba t.i. dimmanja (rezanega sinusa) slaba. Večje kot je breme, hujše je, sploh, če ni čisto ohmsko breme, povzročaš ulala motenj (plus, če nimaš pravilno kompenziranega triaca). Ker Neenakomerno obremeniš sinus, kar pripelje posledično do "čudnega" cosfi. Po drugi strani, je odziv grelca na doveden tok vseeno človeško merljiv (rečeva kaj, 1s? mogoče celo malo čez, preden "začne gret"?), kar pomeni, da lahko z dovolj dobro resolucijo grelne moči (na 1%) upravljava grelec brez uporabe rezanega sinusa, pač z večkratnikom celih polperiod, razdeljenih po času. Primer, kako imam izvedeno jaz:
- perioda (50Hz) je 20ms, torej polperioda (najmanjša enota) 10ms.
- če želim upravljati v 100 korakih (1-100%), mora biti min. dT za tako uprabljanje 100x 10ms = 1000ms=1s
- ker ne vemo točno, kam s proženjem "trofiš" sinus in zavoljo rezerve, sem vzel 2x toliko, kar pomeni 2s je moj interval, znotraj katerega računam čas proženja.
- v praksi torej mojih 50% moči dovedem kot: 1s ON -> 1s OFF. Naprimer 10% pa 0,2s ON -> 1,8s OFF. Kar je povsem zadovoljivo, sem razmišljal da bi šel na dejanski 1s interval, a se mi zdi brez potrebe ker deluje ok.