Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Dve opciji, ali je električar res smotan ali pa zelo izobražen
Ko gre za običajnen 230V motor, je imel električar (najverjetneje) prav. Regulacija "velikih" motorjev se izvaja s frekvenčnikom in ustreznim motorjem. Razen, če je zadeva res narejena za priklop na t.i. "dimmer", za sam motor ni prav "dobro", da mu na navitje ne spuščaš (celega) sinusa. Kakor se spomnim iz predavanj, torej, ko na navitje motorja spustimo signal, drugačen od računsko predvidenega, gredo izgube v nebo, kar tebe pri 50W moči niti ne boli toliko, kot trpi navitje (izgube=gretje), kjer se zadeva lahko pregreje in gre rakom žvižgat.
Je res, da verjetno zadeva na bo crknila takoj in bo delalo, bi pa vseeno svetoval nekaj previdnosti in zavedanje, da če se zadeva na manjših obratih začne noro pregrevat, da pač ugasneš predno je prepozno.
p.s.: ni bolje uporabiti ventila na strani z večjim tlakom (iztok iz pumpe), da ne dela vakuuma...?
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Mislim da pri 500l sistemu bi moral pa kotel imeti spodaj izpust, razumem, da biab delaš na indijanca in se mučiš s takim pretakanjem...
skratka, pumpe za tekočino ki bi ustvarila dovolj podtlaka, da bo praktično z vakuumom potegnila pivo v cev še nisem videl. Sploh ne namenske "food grade". Večina črpalk tega ne zna, obstajajo, specialne za vodnjake, ki znajo vlečt, mislim da električne do 3m, bencinmašina do 9m (z zalivanjem, gasilska izvedba), so pa drage in zdi se mi škoda stran metat mašino za tolko denarja, če je zadeva dejansko ok pri primerni uporabi.
Ko smo ravno pri tem, s podobno dilemo sem se (v svoji glavi kaj pa) srečal ravno zadnjič, ko sem imel idejo, da bi bilo bolje pivino (iz fermentorja v sekundar/polnilno posodo) spraviti s črpalko in da bi pivino zajemal "od zgoraj", da se izognem premikanju vsedline in sesal dokler je v sodu pač pivo. Ravno podobna dilema, kako hudiča pripravit pumpo do tega da "potegne". Moje sklepanje je bilo sledeče, prosim popravite me:
- imam črpalko in dva konca cevi. Dokler je na dovodu luft, ne bo šlo nikamor.
- preden stvari pridejo v stik s pivom, jih je itq treba razkužit
- v en pisker pripravim ustrezno količino oxyja
- zalijem dovodno cev (magari z lijem) in jo pomočim v oxy
- naredim krog v pisker, tako da mi pumpa nekajkrat zakroži oxy
- dokler je (vsaj dovodna cev) polna oxyja le-to porinem v pivino in poženem črpalko
Ali je oxy dovolj nestrupen in brez okusa, da ne bi pivu škodoval? Al sem čist mimo vsekal
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Mislim da pri 500l sistemu bi moral pa kotel imeti spodaj izpust, razumem, da biab delaš na indijanca in se mučiš s takim pretakanjem...
skratka, pumpe za tekočino ki bi ustvarila dovolj podtlaka, da bo praktično z vakuumom potegnila pivo v cev še nisem videl. Sploh ne namenske "food grade". Večina črpalk tega ne zna, obstajajo, specialne za vodnjake, ki znajo vlečt, mislim da električne do 3m, bencinmašina do 9m (z zalivanjem, gasilska izvedba), so pa drage in zdi se mi škoda stran metat mašino za tolko denarja, če je zadeva dejansko ok pri primerni uporabi.
Ko smo ravno pri tem, s podobno dilemo sem se (v svoji glavi kaj pa) srečal ravno zadnjič, ko sem imel idejo, da bi bilo bolje pivino (iz fermentorja v sekundar/polnilno posodo) spraviti s črpalko in da bi pivino zajemal "od zgoraj", da se izognem premikanju vsedline in sesal dokler je v sodu pač pivo. Ravno podobna dilema, kako hudiča pripravit pumpo do tega da "potegne". Moje sklepanje je bilo sledeče, prosim popravite me:
- imam črpalko in dva konca cevi. Dokler je na dovodu luft, ne bo šlo nikamor.
- preden stvari pridejo v stik s pivom, jih je itq treba razkužit
- v en pisker pripravim ustrezno količino oxyja
- zalijem dovodno cev (magari z lijem) in jo pomočim v oxy
- naredim krog v pisker, tako da mi pumpa nekajkrat zakroži oxy
- dokler je (vsaj dovodna cev) polna oxyja le-to porinem v pivino in poženem črpalko
Ali je oxy dovolj nestrupen in brez okusa, da ne bi pivu škodoval? Al sem čist mimo vsekal
Oksi je itak čistilo in ne razkužilo.Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Oxi je načeloma norinse vendar sem ga sam prenehal uporabljati za čiščenje steklenic, ker se mi je zdelo, da pušča okus. Od kar uporabljam starsan teg problema nimam.
Pa veš, kaj mislim?Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Točno te jaz uporabljam z istim namenom, zakon so!
Nekaj v smislu, kot ima Odisej, podobno.Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Jaz imam moškega za ventilom drozgalnika, ženski del pa dovodu pumpe, ki jo uporabljam za več stvari tekom kuhanja.
Ti bi rad samo lažje snemal ventil iz lonca? V čemu je point? Čiščenje česa? Kako imaš potem iz lonca naprej zamišljeno - cevka v fermentor?
Te spoji super dihtajo, niso pa najbolj čvrsti.