Oprema

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
V 25 kvadrat prostoru pri 3 odprtih oknih imam okoli 5-8ppm CO. Če zaprem okna sem v pol ure na 30ppm.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Šit...ko to berem, smo še dobri da smo živi :D

Jah, sem tudi sam že gledal malo ogenj v peklu ko sem polno jeklenko zvrnil na bok in ko sem jo postavil pravilno mi je plin butnil ven tekočo fazo in je dobesedno šprical plin čez ventil in posledično 5m ogenj preko gorilca do stropa!
evil.gif


Dobra stvar je da imam jeklenko na 5m cevi na drugi strani garaže in sem bil vsaj 4m stran od ognja, drugače bi bil še danes najmanj plešast in brez obrvi.

Tako da če bo kdo v situaciji da mu obrne jeklenko preden karkoli delate zaprite ventil na gorilcu, potem ventil na jeklenki in šele nato postavite jeklenko pokonci, počakajte nekaj časa da tekoča faza steče nazaj v jeklenko in potem počasi odpirajte ventil na jeklenki.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem preteklo zimo pri zaprtih vratih kar nekaj 23 lit batchev naredil ....
uf-1.gif


Bom malo bolj previden .....
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ko smo že pri delovnih nesrečah.
Ko sem prvič kuhal stouta v mojem novem kotlu na drva (120L), sem itq zakuru spodaj kot nor. Potem je pa prišel boil, pa za razliko od plina alpa štroma, tukaj ne moreš ugasnit hudiča. No, jaz sem samo tekeliz prostora da me ni skuhal :D
Ko sem se vnil čez pol minutke in se je vsa para razkadila, sem imel v kotlu še kako polovico piva
uf-1.gif

No zdej sm našudiral sistem, pa ni več težav
cool-1.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jap, jaz imam vedno poleg kotal na drva še šlauf z vodo, ker je flameout na drvih nor :D
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Kako pa vidva hladita in pretakata pivino v vajinih alfah?

Pipe imata gor?

Lahko, prosim kaksno sliko? Ker tudi sam studiram, da bi si eno nabavil. Žal sem pred časom v Jagru zamudil akcijo zanje.

Hvala
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
joj, slike pred petkom ko bo kuha, nv.
Sicer pa jaz gravitacijsko pretakam, tako da potopim v kotel silikonsko cev, katera ima na koncu inoox filter. Tole cev potem priklopim na ploščati izmenjevalec. Bi pa bila pipca opcijsko boljša ideja, vendar malo težko izvesti, ker imaš dvojno steno, pa še pregiba se.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Bakrena spirala za hlajenje in voda iz vodnjaka (vedno mrzla), migam na roke.

Za pretakanje pa pumpa iz starga pomivalca, ki se prej uporablja za cirkulacijo, ogrevanje masha in spiranje (HERMS)
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Jaz sem si tole skup scinu:

jaded_cfc_real_silicone_stripped_1024x1024.jpg


Čez cevi pa še izolacijo:

Armaflex_ht-Optim.jpg


Uporabljam kot HERMS coil in za hlajenje. Dela ko šus. Counterflow chiller, ki se ga da od znotraj tudi s ščetko spucat. Samo slilikonske cevi staknem
smile-1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Eno vprašanje glede PVC cevi.Piše, da je prehramben pvc. Me pa zanima, ce to cev segrejem na 76 stopinj, ce zacne spuscat strupene pline? Uporabljam jo kot tesnilo okrog cedila. Približno meter cevi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Klasičen PVC je obstojen do cca. 65C, nad tem se začne sproščanje klora in tudi razpad same plastike česar nočeš. Obstaja sicer tudi bolj obsotjen PVC ampak ne vem če bi pri nas dobil, poleg tega je food save še vedno pod 100C (85-95C je meja ponavadi). Tako da odsvetujem uporabo PVC cevi za bilokakšne tople prenose.

Tako da kupi silikonsko cev, silikon je za tesnilo še bolj primeren ker je precej mehak napram PVCju (no sej PVC tudi postane mehak pri 40C tako da je neuporaben kot cev).
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Klasičen PVC je obstojen do cca. 65C, nad tem se začne sproščanje klora in tudi razpad same plastike česar nočeš. Obstaja sicer tudi bolj obsotjen PVC ampak ne vem če bi pri nas dobil, poleg tega je food save še vedno pod 100C (85-95C je meja ponavadi). Tako da odsvetujem uporabo PVC cevi za bilokakšne tople prenose.

Tako da kupi silikonsko cev, silikon je za tesnilo še bolj primeren ker je precej mehak napram PVCju (no sej PVC tudi postane mehak pri 40C tako da je neuporaben kot cev).

Ok, hvala.
 

MabundoNagumbe

Zelenc'
17. dec 2014
5
0
1
Pozdravljeni, naslednji teden bom hodil okrog mr-malta v Vidmu. Zanima me, ali je potrebno prej stvari na netu naročiti in se pri njih izvede samo prevzem (kot npr. mimovrste) ali je dejanska trgovina, kjer lahko na licu mesta izbereš in nabaviš?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Prideš v Mr.Malt in jim poveš kaj rabiš, plačaš in čakaš od 5 do 30 min da ti prinesejo stvari iz skladišča.
 
Nazadnje urejeno:

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ve morda kdo kaj so te bele pikice in kako se jih rešit? Ko sem prvič čistil te pletenke sem nalil not toplo vodo in oxy pa je v par dnevih lepo pojedlo vse kar se je od vrenja zagrizlo gor, da sem samo splahnil in je bilo čisto. Ko sem pa ponovil isti postopek drugič, pa so ostale te bele pike in se jih nikakor ne morem rešit. Še s krtačo jih gre zelo težko drgnit dol (predvsem zaradi oblike, ker je težko prit zraven). Trenutno ne upam več nič fermentirat v pletenkah dokler ne ugotovim zakaj se je to zgodilo in kako preprečit da se več ne bi
smile-1.gif


 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Ve morda kdo kaj so te bele pikice in kako se jih rešit? Ko sem prvič čistil te pletenke sem nalil not toplo vodo in oxy pa je v par dnevih lepo pojedlo vse kar se je od vrenja zagrizlo gor, da sem samo splahnil in je bilo čisto. Ko sem pa ponovil isti postopek drugič, pa so ostale te bele pike in se jih nikakor ne morem rešit. Še s krtačo jih gre zelo težko drgnit dol (predvsem zaradi oblike, ker je težko prit zraven). Trenutno ne upam več nič fermentirat v pletenkah dokler ne ugotovim zakaj se je to zgodilo in kako preprečit da se več ne bi
smile-1.gif




????? Sam uporabljam enake flaškone, pa se mi kaj podobnega še ni zgodilo.
Kaj si pa kuhal? SI kaj posebnega dodajal v "dry hop"?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ne spomnim se kaj je bilo not. Ali je bil APA ali pa Sweet Stout. Pri APA nisem uporabljal nič specialnega, samo hop peleti (tudi dry hop), pri stouta pa modri paket ovsenih kosmičev iz lidla (seveda ne v dry hopu
smile-1.gif
)
Je možno da je bil oxy predolgo not (kak teden je bil not razredčen po navodilih... sem malo pozabil na to pletenko vmes)?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Sam bi rekel da je to kvas ki se je prijel zaradi statike na rob, slabo očiščen in posušen. Sam imam tak pojavi v steklenicah, tudi če steklenice očistim s krtačo in detergentom ostane očitno nek sloj tega kvasa na površini in je iz batcha v batch slabše.

Kupi kristalno sodo, daj 1 malo žličko na liter volumna, natoči toplo vodo do vrha in pusti nekaj ur. Potem probaj s krtačo če ne bo že samo na vrh priplavalo. Če nimaš pri roki lahko tudi 1l varekine zliješ noter pa mrzlo vodo pa spet pusti par ur, ni ravno kot soda je pa boljše kot oxi. Oxi je ok dokler ni preveč zasušeno pa še predrag je da bi ga usival noter.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam imam tak pojavi v steklenicah, tudi če steklenice očistim s krtačo in detergentom ostane očitno nek sloj tega kvasa na površini in je iz batcha v batch slabše.
Še posebno ogabno rata po ene 5+ rundah takega nabiranja, ko se začne ta plast luščiti sama od sebe in ti zadeva plava v pivu. Zgleda kot bi imel notri plesen
evil.gif