OPIS KVASOV

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Se komu sanja do kakšne alko tolerance bi Lallemand London ESB kvas "živel" ? Mislil sem iz ostankov angleških hmeljev eno angleško močno alkoholno ( cca 7-8%alc) hmeljeno pivo skuhat pa ne najdem podatkov na netu o max alko stopnji.
hvala za info.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če boš dal dovolj kvasa ne bo problema. Načeloma so nazivne tolerance za angleške kvase okoli 8-10%, ampak tole je samo okvirno pri normalnih pitch ratejih. Večina kvasov bi morala it BP do 15% če je le doziranje zadosti veliko.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ma ja imaš prav. Količina mora biti zadostna pa bo OK. Preveč kompliciram;).

Ali je res da angleži namesto 0.75B celic/ml rajši dajo manj 0,5Bcelic/ml. da dobijo kar želijo ? Si kje že ujel to info? Ne spomnim se več kje sem prebral..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za angleška piva se velikokrat želi večji FG in več bodya, kar lahko dosežeš lahko tudi z underpitchanjem. Čerpav angleški kvasi so že namensko selekcionirani tako da dajejo večji FG.

Druga stvar je da se v veliko angleških alejih želi večji delež diacetila (ki daje tudi vpliv na body), ta pa nastaja oz. se ohranja predvsem pri underptichanju. Tako da ja, velikokrat se daje za ta namen manj kvasa.

Samo pri 8% alkohola, vsaj za prvič se ne igraj z nižjimi dozami od priporočenih. Zgoraj opisano velja večinoma za recimo klasične bitterje in milde, torej piva z malo alkohola.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Rabim potrdilo za moje mnenje. Prvič bom delal starter . Delal bi 1l z 228g DME pustil bi ga 24h na stir platu ( tako mi je predlagal kalkulator). Razmnožil bi ga iz suhega kvasa. Pivina naj bi imela 1.08. Ker pa sem nekje prebral mislim ,da je pisal Kalbo ,da za prvo razmnoževanje zadostuje 100g. Ker je razlika očitna me zanima katero varianto naj uberem al naj jo usekam po sredini?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če daš 230g DMEja v 1l boš dobil 1.08 gostoto in tu je že vprašljivo koliko kvasa boš pridelal napram temu koliko ga bo pocrkalo zaradi preveč sladkorja in dalje alkohola (lahko pride tudi do večjih mutacij kvasa -> drugačne lastnosti med fermentacijo). Močno odsvetujem tak način.

Priporočen OG za začetne starterje je tam med 1.030-1.040, večinoma pa se delajo pri 1.035 ker je tole razmerje ustrezno za 1:10 DME vs. voda (100g DME na liter vode).

Z 1l starterjem tako ne boš dosegel željene doze kvasa na en cikel. Lahko delaš dvostopenjski starter:
- 1l vode in 100g DME (1.035) -> pustiš 24h na mešalki, daš v hladilnik in pustiš 24h, odliješ stran tekočino
- 1l vode in 170g DME (1.060) + usedlina iz prve alineje -> pustiš 24h na mešalki, daš v hladilnik in pusti 24h, odliješ vodo in v usedlini imaš 450-500 miljard celic dobro pripravljenih za večje gostote, kar je dovolj za fermentacijo piva 20-22l@1.08

Alternativno pač lahko delaš starter v večji količini ali pa daš več kvasa v vrečki iz začetka.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Hvala za hiter in izčrpen odgovor. Vidim pa ,da sem pozabil omeniti da kvas potrebujem za 15l pivine v fermentaciji. Nekaj sem se igral z kalkulatorjem pa me spet zanima če bi naprimer delal starter 1.5 l in 150g DME bi bilo na tek način doseženo zadostno število celic glede na to ,da jih bo v visoki gostoti nekaj pocrkalo ali bi bilo še vseno priporočljivo dvostopenski starter (če delam dvostopenski starter mi vzame še nadaljnih 48h)? Aja pa še za naprej , če naredim starter ob začetku drozganja oziroma večer prej in ne odlijem višek tekočine in jo direktno dodaš v pivino ne more nič škodit al so kakšni pomisleki ( tu bi šlo za klasičen 22l pivo) ?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za 15l je potem dovolj če narediš 1.5l klasični štarter. Gostota 1.08 je nekako mejna za neko klasično uporabo kvasa tako da bi moralo it skozi z navadnim starterjem.

Piva iz starterja ni treba odlivat, sploh če delaš piva z močnim karakterjem. Pri pivih z malo karakterja pa lahko tista dodatna tekočina vpliva na končni rezultat.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Poročam o kvasu MJ M54 californian Lager. Lager kvas, ki fermentira na ale temperaturi (priporočeno je 18 C). Z njim sem naredil schwarzbier. Včeraj sem flaširal, pred tem seveda pomeril FG in vsebino spil.... ČUDOVOVITO!

Kar se kvasa tiče pa tudi same pohvale. Ker sem ga biksnil pri zalogi, sem uporabil samo eno vrečko za 19l namesto dveh (šel sem na količino za ale - po planu bi sicer vrgel noter dve vrečki in ne štiri). OG sem zadel v piko, prav tako pa je FG v piko. Fermentiral sem na 18C (2 tedna), nato na 20C (1 teden), nato pa je ležal 3 tedne na 6C. Včeraj sem flaširal. Res gre za temno pivo, a jaz ne čutim nikakršnih priokusov, estrov, ki jih dajo kvasi, okus je zelo čist, pivo je popolnoma bistro. Na dnu fermentorja se je naredila plastelinasta plast, skratka, super!

Priporočam.