Poročam o kvasu MJ M54 californian Lager. Lager kvas, ki fermentira na ale temperaturi (priporočeno je 18 C). Z njim sem naredil schwarzbier. Včeraj sem flaširal, pred tem seveda pomeril FG in vsebino spil.... ČUDOVOVITO!
Kar se kvasa tiče pa tudi same pohvale. Ker sem ga biksnil pri zalogi, sem uporabil samo eno vrečko za 19l namesto dveh (šel sem na količino za ale - po planu bi sicer vrgel noter dve vrečki in ne štiri). OG sem zadel v piko, prav tako pa je FG v piko. Fermentiral sem na 18C (2 tedna), nato na 20C (1 teden), nato pa je ležal 3 tedne na 6C. Včeraj sem flaširal. Res gre za temno pivo, a jaz ne čutim nikakršnih priokusov, estrov, ki jih dajo kvasi, okus je zelo čist, pivo je popolnoma bistro. Na dnu fermentorja se je naredila plastelinasta plast, skratka, super!
Priporočam.