Operacija žolčnih kamnov

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Mi lahko kdo iz prve (no, lahko tudi druge;)) roke pove, koliko časa ostaneš v bolnici, kako je z okrevanjem, ipd...karkoli, no.

Hvala.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.092
6.305
113
Moja ženska ga ima 12mm debelega. Čakalna doba na operacijo pa je 500 dni v Mariborski bolnici. Žalostno. Če pa dobi napad prej jo pa vzamejo urgentno. Čeprav me malo skrbi, da je pri napadu lahko vse skupaj prepozno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Zakaj pa ne v drugo bolnico? Malo naj se pozanima kako je drugje. Jaz vem da nebi cakal toliko.
Imam obcutek, da so ljudje glede zdravja isti kot pri kupovanju avtomobilov. Vsak bi najraje videl da se mu avto pripelje pred blok da ga pogleda.

LP

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Moja mami gre v Trbovlje - načeloma bo na vrsti v pon. (če ne bo kaj hecnega na predhodnih preiskavah), mislim, da je čakala ene 2 meseca - mnogo bolje kot 500 dni, sploh ker napadi niso šala.

MrDaco - če rabiš, ti lahko na PM sporočim, kam točno gre, pa lahko preverita.

doctorz-ju ful hvala za odgovore, operacija je kot napisano zgoraj že dejstvo, sicer ne vem, a bo laparoskopska holecistektomija ali mogoče klasična, zanima me pa še, če so potem vseen priporočljive kakšne diete, kako je z dvigovanjem kakšnih stvari (začel so bo vrt...)...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vse to ti bo pa povedal kirurg in dietetik v bolnici. Imas pa tudi vse napisano v tistih linkih, malo si preberi. Ce pa nepise, pa vpisi v google pa najde skoraj vse.

LP

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik rainbow pravi:
Mi lahko kdo iz prve (no, lahko tudi druge;)) roke pove, koliko časa ostaneš v bolnici, kako je z okrevanjem, ipd...karkoli, no.

Hvala.

Če je ednoskopska odsranitev potem je lahko doma že čez dan/dva, če pa kiruška odstranitev pa jo lahko zadržijo tudi do dva tedna.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Imel operacijo v kirurškem samatoriju Rožna dolina, domov šel naslednji dan popoldan (prespal eno noč). Operacija bila endoskopska.

Pred cca. 7 leti sem imel konstantne vsakodnevne napade kak mesec dni, vsak dan bolj intenzivne, če bi čakal na KC bi moral čakati cca 6 mesecev-vmes bi se pa verjetno fental da bi se odrešil bolečin.
Izvedel za sanatorij in klical ter dobil datum za pregled čez 5dni, operacija pa je bila 2tedna za pregledom. Praktično nisem čakal nič v primerjavi s čakalno dobo v KC. Takrat sem moral za pregled plačati nekih 8 jurjev, operacija je šla pa seveda na stroške zdravstva.
Da še malo 'reklame' naredim za ta kirurški sanatorij (sem jim namreč neverjetno hvaležen da so me odrešili teh muk in to tako elegantno ter hitro):
Sobe imajo po dve postelji, TV (s tetrisom
aplauz.gif
Nobena sestra te ne gleda grdo če jo pokličeš preko gumba, v primeru če kaj rabiš (painkillerje, popravljen vzglavnik, blowjob....)

Skratka, najbrž najlepša operacija kar je možno, da bi jo lahko doživel. Edina bolečina so mi bili trije šivi zaradi katerih se nisem smel smejati kakšen teden dni.

1A za Kirurški sanatorij!
aplauz.gif

Okrevanje: Pač 7-10 dni imaš tiste tri šive, potem si pa v 10-15dnevih pri svojih 95% zmogljivosti. Ostalih 5% predstavlja šport in hud napor.
Razlika pred in po operaciji: Hja, nekatere hrane se boš verjetno moral ogibati, mogoče pa tudi ne-to je odvisno od človeka do človeka. Nekateri postanejo občutljivi na jajca, nekateri na gobe, nekateri na oreščke (mandlje),... Skratka malenkost se ti zna spremeniti prehrana. Jaz recimo nisem nekaj časa smel jesti gobe (jurčke in podobne; lisičke,marele,šampinjone = brez problema). Letos sem po doooolgem času spet pojedel običajno juho iz jurčkov in nisem imel napada. Zgleda da se to spreminja iz obdobja v obdobje.

Skratka, ne skrbi, operacija je cel žur (glej da boš pravočasno prišel na vrsto, ker v primeru konstantnih močnih napadov lahko baje fašeš vnetje slinavke al nekaj takega in potem te lahko razrežejo-ne pa endoskopsko). Rehabilitacija je tudi navadna, simple. Potem pa ti ostane samo še ugotavljanje česa ne smeš jesti in kaj lahko.
Še enkrat, ne skrbi.

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
V celjski bolnici je čakalna doba 3 mesece, na Ptuju 80 dni, v Izoli 60, itd. Bolnišnice majo na svojih spletnih straneh čakalne dobe objavljene.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.300
7.070
113
pri taščici
Kako ugotoviš, kaj ti ne paše?

Jaz sumim, da ocvrta jajca,mogoče tudi mleko (čokolino) sadni jogurt, mogoče še kaj podobnega se še nisem dobro opazoval. je pa pri meni štos v tem, da najbrž ni samo žolčnik (ki ga ni več) ampak najbrž še kaj drugega, pa zanekrat niso še nič ugotovili ( ne od zgoraj ne od spodaj), zatone vem natančno katera hrana mi povzroča težave.

Sanatorij v Rožni dolini najbrž nima več tako kratkih čakalnih dob ali pač. Meni so tam 1. delali UZ trebuha, ko sem hotel naslednjič so bili drugi že "hitrejši". Oboje na napotnico

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Določena (pravzaprav prevsem mastna) hrana provucira prekomerno izločanje žolča, če se nekje v vodu ali žolčniku nahaja "kamen" prihaja do obstrukcije,nabiranja žolča in posledično rastezanja stene voda ali žolčnika in to je tisto kar pravzaprav "boli".

PS: lahko pa so bolečine ravnotako zaradi prekomernega izločanja žolča brez da bi se že formiral kamen. Ponavadi kakšna majoneza ali kaj podobnega pride v poštev "za test".

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Kako ugotoviš kaj ti ne paše? Tako, da te boli skoraj enako kot da bi še vedno imel žolčne kamne - vsaj tako izgleda pri meni. Pojem gobe, čez pol ure me začne zvijati, požrem Spasmex ali dva in sem čez 3 ure dober (vmes se pa zvijam od bolečin). Tako vem da mi ne paše
grin1.gif

Mogoče koga manj boli, drugega bolj.

Glede tvojih bolečin, bodi pozoren tudi če ti ne paše mastna hrana, mogoče mlečni izdelki. Mogoče maš probleme z želodcem.

Sanatorij Rožna dolina...glede zdajšnjih čakalnih dob za operacijo ne vem, vem pa da sem pred 2 letoma čakal za UZ trebušne votline kake 2-3 tedne -torej za pregled kar standardno čakanje. Kako je pa z operacijo danes pa ne vem več. Vem samo to da sem bil takrat na vrsti v 3 tednih, v kliničnem bi pa moral čakati pol leta
bonk.gif
In glede na intenziteto napadov tega najbrž nebi dočakal ker bi me prej odpeljali z rešilcem - po dobesedno vsaki zaužiti hrani me je zvilo za 4-5ur, v 2mesecih sem zgubil 8kg ker nisem upal več ničesar jesti; ta dejstva gospodom v KC niso bila zadosten razlog za prednostno operacijo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Spasmex je zakon,dva pa sploh
zmaga.gif

Ni mi všeč ker rabi najmanj eno uro da začne prijemati, pri meni prej 2uri rabi. Je pa edino kar mi pomaga. Takrat pred operacijo mi nista pomagala niti spasmex+tramal skupaj. Samo spasmex intravenozno me je takoj odrešil.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
S spasmexi ne smeš čakat da te že ful boli, najboljš da ga vzameš kar takoj ko te šele mal cuka...pa boš recimo od 10x vzel 1x brezveze, 9ih uber bolečin se boš pa rešil.

Men tud samo to pomaga, s tem da še sploh nismo ugotovil kaj mi sploh je
17758-icon_confused.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
preveri želodec, morda imaš kakšno bakterijo.

Poleg tega, delaj dnevnik hrane, katero zaužiješ in poskusi ugotoviti, po čem tem boli.

btw....v SG je čakalna doba za operacijo žolčnih kamnov 90 dni. Se mi ne da iskat, ampak vem, da je bil nekje link mislim, da do ZZZS, kjer piše, koliko dni se čaka v kateri bolnci. Se pa res ne spomnim, a sem to informacijo dobila na forumu ali preko PM-ja.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ma ne, me boli na desni, nekje okrog slepiča
13.gif

Tko jest dohtarci "me boli če ponoč spim na desni strani.." una pa " ma ne, to nima veze nč" A?
jezen.gif

Tko da zdaj spim samo na levem boku
bonk.gif

Nč, najboljš se take stvari ugotovi na - obdukciji
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.300
7.070
113
pri taščici
Mene konkretno ne boli trebuh (bil že operiran žolčne kamne), samo (sedaj vedno poredkeje odkar jemljem prolife?!) kaj hudiča ko me po zajtrku velikokrat tako na hudičevo zavije, da moram v nekaj minutah iti srat.In tisto sranje je včasih bolj podobno kozlanju kot pa sranju. Se opravičuje izrazom , ampak