Olje - razlike

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.368
5.649
113
No ja jaz bi te ruske teste jemal rahlo zv rezervo....pa ne zato ker nisem rusofil...ampak iz dveh razlogov....

1) ker je med njimi veliko USA olj ki ne dosegajo ACEA standardov......So max API SN in niso relavantni za naše avte

2) ker je na njihovem testu veliko vzhodnjaških olj ali pa olj katere prvič vidim in za katere prvič slišim pa so kao manj zasvinjala posodo
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Saj ni fora, da manj zasvinja posodo.

Najboljši so tisti, ki pustijo pol še umazano posodo od olja. Če je posoda čista, pomeni, da je olje uničeno po testu in ne opravlja več svoje naloge, hude usedline pa spet niso ok.

Ne bluzi o neznanih znamkah, jih je na linku zelo malo, ostalih je pa zelo dobro poznanih in največ uporabljenih aftermarket olj pri nas.

Sicer pa nisem preletel in razumel vsega, ampak nekaj že delajo prav, če se toliko ukvarja ta stran z olji. Število vzorcev je zgledno.

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.649
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Najboljši so tisti, ki pustijo pol še umazano posodo od olja. Če je posoda čista, pomeni, da je olje uničeno po testu in ne opravlja več svoje naloge, hude usedline pa spet niso ok.

Se prav več kot maš smetane po motorju (Sludge).....bolje je za motor
sprasujem se.gif

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
ksz

Sem ravno zdaj en dan gledal po servisni knjigi. Renault 1.5 dci ... Clio, Megane ... 5w40. Enak motor v Kangooju 5w30. Zakaj?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja če nisi bolj "kratek", potem boš razumel.

Če olje postane kot voda in lepo odteče brez sledov iz stekla, pomeni, da je njegov učinek enak, kot bi imel vodo v motorju. V takem primeru, do sludge-a ne boš nikoli prišel se ti ne zdi?

Sicer se mi zdi test čuden in nerealen, se pa trudijo in verjetno o olju razumejo veliko več, glede na število opravljenih testov in ukvarjanje z zadevo. Link sem pa prilepil kot zanimivost.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Wolf olja. Pozna kdo, kolega zrihta nekaj ceneje, domnevam da olje kot olje?

Sem ga imel dve leti v 2.4jtd, ni blo nobenga problema.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

Se prav več kot maš smetane po motorju (Sludge).....bolje je za motor
sprasujem se.gif

smetana in sludge sta dva razlučna pojma.
Smetana je kos e olje meša z vodo in nastane smetana.
sludge je pa zgoščeno oziroma strjeno staro olje, ker se ni redno menjavalo.

joshyslo

Pripravnik
Izključen uporabnik
30. jun 2008
250
4
18
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
ksz

Sem ravno zdaj en dan gledal po servisni knjigi. Renault 1.5 dci ... Clio, Megane ... 5w40. Enak motor v Kangooju 5w30. Zakaj?

Sam dam v clio 1.5 dci elf 5w40 ne pa 5w30

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.649
113
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
ksz

Načeloma je tko da je 5w30 ponavadi LOW SAPS...ACEA Cx (1,2,3,4) za DPF motorje.....5w40 je pa ponavadi ACEA A3/B4

Lahko je pa tud pač sprdavanje renaulta.......iste razlike so med enakimi motorji pr Kia/Hyundai

Ali/Ali

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.649
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
smetana in sludge sta dva razlučna pojma.
Smetana je kos e olje meša z vodo in nastane smetana.
sludge je pa zgoščeno oziroma strjeno staro olje, ker se ni redno menjavalo.

V mislih sem imel seveda tole kar vidiš na steklu od unih kotličkov :

sludge.jpg

Če prav razumem un test s segrevanjem olja v posodi....več ko ima voska v oljni bazi....prej se zažge tako na steklo.....zato noben ester olje tam ne pusti usranega stekla
wink-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Meni je predvsem zanimiv HTHS faktor. Pa vendar mislim, da se v članku avtor malce moti, saj mislim da je ta faktir definiran v ACEA standardih. Recimo C3 naj bi imel nad 3,5, kar je morda tudi razlog, da je to olje priporočeno za LPG motorje.

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.649
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Meni je predvsem zanimiv HTHS faktor. .

Zato pa sem zgoraj napisal da naj pazijo ker primerjajo vmes tudi ameriška olja (Mobil1 0w40 US).....ker so samo API SN

Naša olja tu so API SN + ACEA Ax/Bx

Kot si že rekel ACEA združenje definira tudi HTHS faktor med drugim...

http://www.oilspecifications.org/acea.php

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Vendar pa na tej tvoji povezavi ni omenjeno, kakšen HTHS zahteva ACEA A3/B3 ali A3/B4. Me pa zanima, v katere motorje se naj ne bi smelo nalivati ACEA C3, saj sicer nudi dobro zaščito.

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.649
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Me pa zanima, v katere motorje se naj ne bi smelo nalivati ACEA C3, saj sicer nudi dobro zaščito.

Stare zasnove motorjev ( 60-90`s avti ) z štoflci na ventilih plus trdimi vzmetmi (stare zasnove ali pa dirkalne mašine).....kar povzroča brušenje odmičnih in štoflcov.. .zarad manjka ZDDP stvari

Noben ACEA Cx olje ne priporočajo

Nazadnje urejeno:

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Me pa zanima, v katere motorje se naj ne bi smelo nalivati ACEA C3, saj sicer nudi dobro zaščito.

Stare zasnove motorjev ( 60-90`s avti ) z štoflci na ventilih plus trdimi vzmetmi (stare zasnove ali pa dirkalne mašine).....kar povzroča brušenje odmičnih in štoflcov.. .zarad manjka ZDDP stvari

Noben ACEA Cx olje ne priporočajo

Mi razložiš še, kaj so to štoflci in kako vedeti, če je vzmet trda? Imel sem razdrto glavo, pa ne vem če so štoflci ali ne, niti če so vzmeti trde. Aja, pa kaj je to ZDDP (za slednje bom sicer poizkusil googlati?
smile-1.gif

Hvala