Okužba ?

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Zdravo! Mi lahko nekdo pove, kako rja vpliva na pivo? Lonec sem moral povarit, in sedaj se na varih pojavi rja. Če jo očistim, ali lahko brez problema kuham pivo? Ali se bo pivo okužilo? Sčim se najbolje očisti rja?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Rja lahko prispeva okus po železu tudi v majhnih količinah. Sicer za okužbo nima nobenega vpliva.

Rjo lahko odstraniš s kislino, recimo starsan v večji koncentraciji bi moral biti učinkovit (ker vsebuje fosforno kislino). Samo če ti rjavi je očitno filer material v varu neprimeren (moral bi biti inox) in bo rjavelo ves čas.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Potreboval bi nekoga, ki zna oceniti ali je pivo okuženo, ali se morda s pivom kaj dogaja. Sem začetnik, skuhal sem 8 rund po 40 - 50L. Začel sem z belgijskim blond ale, ki pa je imel nek poseben vonj. Ne vem ali je to od stila piva ali napaka. Zato sem po istem receptu skuhal še enkrat enako in tudi rezulat je bil približno enak. Ne bom ga več kuhal po tem receptu, ker mi ni všeč, čeprav je morda bilo pivo povsem ok. Ne vem.
Sedaj imam en ameriški amber ale, z nizko stopnjo alkohola (4%). Mislim, da je tako nizka stopnja zato, ker sem pri kuhi umerjal kontroler, imel slabo cirkulacijo pri mashu in temperatura je večkrat pobegnila izven okvirjev. Vonj mi nekako ni všeč in ne vem naj zlijem vstran sodček ali ...
Je v MB kak izkušen pivovar, ki bi prišel na kozarec piva in malo degustiral omenjeno pivo in dal kak nasvet?