Okolju prijazni avtomobili

Steve

Guru
13. avg 2007
10.006
1.890
113

Švicarji tudi gredo vedno bolj na elektriko.

Čudovita novica!

Imaš še mogoče podatke za poljsko? Baltski trio? Romunja in bolgarija mogoče? Češka&slovaška? Italija, španija, potrugalska in grčija?

Torej vse izven top 5 bogatih evropskih držav? Od oka 2/3 eu prebivalstva? Tam tudi gredo vedno bolj na elektriko?

Preden ona histerična vskoči s svojimi vlaki in trendi... Rast evjev iz 6 na 7% ne spada pod "gredo vedno bolj na elektriko"

corsol

Guru
11. mar 2010
3.063
1.013
113
Ja, samo logika Total Cost of Ownership je pa potem še bolj v korist avtomobilov, ki rabijo manj servisiranja. In tudi Švicarji ne odmetavajo denar za brezveze.
Če si bo zračunal, da bo samo na servisih prišparal 5 jurjev CHF, bo to del matematike pri nakupu.

Pridemo na to, zakaj je bil Yugo garbage v ZDA. Ker se je rad kvaril, tam so pa bile servisne ure že čez 100$, povprečje nad 70$.
V Jugi smo pa krš prenašli, ker je sosed Joško zadevo rešil za 2$ na uro.
100 servisnih ur za Yugota v ZDA je naneslo 2x ceno Yugota, pri nas pa 10% Yugota.
Tco na dolgi rok za razno razne EV se bo še videlo kakšen bo, ker razen tesel drugih še ni v pametnih količinah.

Kaj švicarji kupujejo bo trg pokazal, racionalno al pa ne,.....ni vse v racinalnosti sploh pa ne avti (al pa švicarske ure za 100k).

Primer yuga mi je všeč ker kaže razlike med trgi in razloge za uspeh/neuspeh.
Kljub temu, da je bil krš je bil yugo v YU pač najuspešnejši ker je bil, dosegljiv navečjemu številu populacije.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.006
1.890
113
TCO zanima samo ev drkađije, ponavadi z optimiziranimi podatki in domnevami. Sploh si radi lažejo pri vrednosti rabljenega ob prodaji.

Samo njih to zanima in nobenega drugega. Če bi, bi vsi vozili dacia logan

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.554
4.328
113
Čudovita novica!

Imaš še mogoče podatke za poljsko? Baltski trio? Romunja in bolgarija mogoče? Češka&slovaška? Italija, španija, potrugalska in grčija?

Torej vse izven top 5 bogatih evropskih držav? Od oka 2/3 eu prebivalstva? Tam tudi gredo vedno bolj na elektriko?

Preden ona histerična vskoči s svojimi vlaki in trendi... Rast evjev iz 6 na 7% ne spada pod "gredo vedno bolj na elektriko"
V Bolgariji sploh kdo kupi novi avto?
Razen Bentley jev in Co..?

• Všeč mi je
Reactions: darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.177
7.031
113
Kaj boljsega bi zelel? Cene so pac “problem”, ampak to bo padlo ali pa se bodo ice toliko bolj podrazli

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.341
1.238
113
www.adriamedia.si
In potem podatek, da je po cestah še vedno daleč največ dizlov in bencinarjev. Kar pomeni da se folk raje v stari smrdljivi podrtiji vozi kot pa v električarju.
Ne, to samo pomeni, da tudi če 100% prodajaš EV, še vedno rabiš leta, za vse na cestah zamenjaš za EV. V SLO je 1,2M osebnih avtov, na leto prodamo 45.000 novih. Če bi bili od jutri vsi EV, rabimo 25+ let ... Enako velja za Norvežane ali katerikoli drug trg.
Pa smo recimo mi in Norvežani z okoli 11 leti starosti povprečnega avta še med boljši mupci novih. Povprečen avto v Španiji je 15 let star, v Grčiji 17. Tam bo trajalo še veliiiko dlje, da bodo na cestah skoraj sami EV.

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.274
984
113
Ne, to samo pomeni, da tudi če 100% prodajaš EV, še vedno rabiš leta, za vse na cestah zamenjaš za EV. V SLO je 1,2M osebnih avtov, na leto prodamo 45.000 novih. Če bi bili od jutri vsi EV, rabimo 25+ let ... Enako velja za Norvežane ali katerikoli drug trg.
Pa smo recimo mi in Norvežani z okoli 11 leti starosti povprečnega avta še med boljši mupci novih. Povprečen avto v Španiji je 15 let star, v Grčiji 17. Tam bo trajalo še veliiiko dlje, da bodo na cestah skoraj sami EV.
Cca 55.000 novih + cca 70.000 rabljenih iz uvoza.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.006
1.890
113

Da lahko sekaš take tumarije, kot je tvoj zadnji stavek, bi se prodaja icejev morala ustavit kompletno in prodajat bi mogli samo evje. Potem bi iceji počasi izginili.
To bi bila logična predpostavka, ki jo razume vsak 5 letnik. Ali se v španiji in grčiji prodajajo še samo evji in sem jaz kaj zamudil?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.177
7.031
113
Meni je konkretno najedalo vsake 3-4 dni se ustavljat na pumpi. Lepo polnis ev kot telefon, doma cez noc, cez dan v sluzbi