Ogrevanje onesnazevanje

I

Izbrisan uporabnik 474

Zdaj se odloči, ali govoriš o kotlu ali peči kot celota?

- WV je Avstrijski že nekaj časa
- tako Froling, kot WV term jemleta pločevino pri istem dobavitelju - enako pločevino
- Froling ima lepšo masko, na njem piše "Made in Austria"
- tako Frolingu kot WV termu (pa tudi nekaterim drugim) elektroniko delajo drugi (krmilnik).
- krmiljenje peči ni neka huda znanost, da bi bilo ne vem koliko razlik med dobavitelji. Je pa res, da dobavitelji to prikažejo kot ZF

Mimogrede, Froling svoje znanje in razvoj vlaga v industrijske peči nad 50kW, medtem ko za manjše peči veliko stvari kupi drugje. Od znanja, do materiala. Sem imel priložnost delati tako z WV Termom kot z Frolingom, nekako vem, kako stvari funkcionirajo...

Ko je pa govora o ostali periferiji pa seveda pride do razlik (senzorji, črplake, ventili). Vendar pri tem dajanje v nič Seltronovega krmilja (ki mimogrede spada v sam vrh krmilnih enot) kaže samo na lastno nerazgldanost in nepoznavanje.

Ogled kurilnice? Resno? A po ogledu kurilnice vidiš, kako dobra je peč? Majke mi, si ovčka.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
To je vse znano. Zato se pa vprašaš, kdo bi koga strigel, ko ponudbe za celotno kotlovnico variirajo za vsega 5%. Ker imam povsem dovolj izkušenj z raznimi našimi "mojstri" me noben sistem, sestavljen po izboru prodajalca, iz robe katerihkoli različnih proizvajalcev enostavno ne zanima. Pri meni je bil pogoj, da za vsem skupaj stoji en resen proizvajalec in tako nisem odvisen od znanja in spretnosti monterja. V času mojega nakupa so to lahko zagotovili samo tuji proizvajalci. Vsi bistveni sklopi kotlovnice so prišli kot kit komplet iz fabrike, z vsemi navodili za vezavo itd. in bi jih lahko v skrajnem primeru zmontiral tudi sam.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83

Zdaj je pa važno kje je narejeno? Ti meni misli bereš, za 4 leta nazaj, da sem videl/vedel za napis made in otziland in na podlagi tega kupil? Kakšen [cenzura] moraš bit, da tako obsojaš in pametuješ.
stupid-1.gif

Sem kje napisal, da mora bit peč Avstrijska? Sem kje pisal, da so edine ok peči od tega dobavitelja pločevine? Kje sem kaj veliko pisal o Frolingu? Je pa res da sem bil na ogledu dveh Frolingov in kupca sta bila zelo zadovolnja in JA, da se videt zakaj! Pri Uporabniku orlana je bila kurilnica dobesedno to, pri uporabniku Frolinga pa so se notri sušile razne stvari, brez da bi bile 100x dimljene.

Glede elektronike pa spet pišeš bedarija kdo kaj dela...boli me patak, kdo kaj izdeluje, tudi pri avtomobilih, ki je področje, kjer je znamka za večino veliko višjega pomena je meni vseeno, katero značko mam na havbi, če mi je avto super. Elektronika na ti Buderus/ETA peči je pač xyz bolj izdelana in uporabniku izredno prijazna, novi spletni vmesnik za kurilnico pa sploh ne moremo primerjat, ker konkurenca tega nima. Seltron to spravlja na trg že xyz let in jih ČAKAM, ker rabim za druge objekte (poslovne), pa nič od njih...stalno jih nekaj jeb**. Avstrijci so to verjetno dali razviti enemu indijcu, ki je naredil zadevo v piko...tough luck.

Še enkrat.... VWterm je odlična zadeva, samo ne tako dobra kot ETA/Buderus/KWB/Froling in ne toliko cenješa, da bi jo zbral namesto naštetih...pika. Komur je pa bolj štorasta uporabniška izkušnja vredna teh 800€ se pa naj sam odloči, stvar se kupuje za 15-20 let, avto npr. se zapelje iz salona pa imaš -5k€ pa noben ni gledal na 800€.
smirk-1.gif

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Evo našel ponudbo za kurilnico z VWterm LT30 (4200€), cena 13200€.

Lahko zamaskiram monterja in moje podatke pa dobite na privat. Isti monter je za KWB želel 14k€..celih 800€ več!
cry12bpy.gif

Zelo podobna zgodba kot pri nas, le da je namesto KWB Froling. Minimalna razlika v ceni. Vem da je drago, ampak ko imaš enkrat en kup kolobocij s strokovno montirano poceni poljsko pečjo...
uf-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:

- tako Froling, kot WV term jemleta pločevino pri istem dobavitelju - enako pločevino
- tako Frolingu kot WV termu (pa tudi nekaterim drugim) elektroniko delajo drugi (krmilnik).
- krmiljenje peči ni neka huda znanost, da bi bilo ne vem koliko razlik med dobavitelji. Je pa res, da dobavitelji to prikažejo kot ZF
Kot kaže je krmiljenje peči kar huda znanost, saj ima kopica cenejših peči probleme, če vanjo ne mečeš lepo, suho bukev. In potem moraš ob vsaki menjavi kuriva spreminjati parametre, pa še takrat so dostikrat težave
smirk-1.gif

Btw, razlika v kvaliteti materjala izgorevalne komore je med WV term in Froling konkretna.

I

Izbrisan uporabnik 474

Zataknil sem se v pripombo, da je Froling "Mercedes", slovenski WV Term pa polizdelek... In nanašalo se je na kotel, ne kot celoto.
Ne, krmiljenje peči (izgorevanja) ni znanost in tudi mene preseneča pri moji (naši) konkurenci, kako neverjetno zakomplicirajo tako preproste stvar in na koncu sami več ne vedo, kje se kaj nastavi. Vse na račun šparanja. Italjani so rekorderji pri tem... Velikokrat je osnova ista, edino maske in gumbki so drugačni.

O kvaliteti izgorevalne komore (šamot?) ne morem komentirat, ker tega detjla ne poznam, sam kotel se pa razlikuje minimalno.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
novi spletni vmesnik za kurilnico pa sploh ne moremo primerjat, ker konkurenca tega nima. Seltron to spravlja na trg že xyz let in jih ČAKAM, ker rabim za druge objekte (poslovne), pa nič od njih...stalno jih nekaj jeb**.

Seltron jebe to, da hočejo vse naredit sami. Nekje je potrebno potegnit črto, kaj se splača kupit in kaj naredit sam. Po moje je isto pri web vmesniku

Meni se pa ravno Frolingov web vmesnik zdi "nazadnjaški" (prištejem sem poklicno deformacijo). Po drugi strani pa tega konkurenca nima - ali ne znajo (dvomim) ali pa v tem ne vidijo dodatne vrednosti.

Za poslovne objekte se mogoče obrni še na Ogrevanje Sedeljšak ali pa na bosanki Topling (imajo predstavništvo pri nas).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Potem si pa nepismen...kopiraj, kje je bilo to napisano.

Najvišji rang peči sem pač označil kot "mercedes" lepo v narekovajih, da mi ni treba pisat ETA/Buderus/KWB/Froling, ker so razlike med njimi manjše. Frolingov nek minus je ravno izgorevalna komora, ki je sicer super glede funkcije, je pa dražja za zamenjat ko se enkrat prekuri, pri ETI npr. lahko dobiš neoriginal kos šamota v plati in gasa dalje.

Za šaro bi označil cheap shit jetra, pri katerih je treba še ekosklad subvencijo črtat in potem to razložiš kupcu koliko je dejansko kupil za smrdeči nevaren kotel. Tudi Orlan-a bi lahko označil kot polizdelek, ker ne vem zakaj bi kupil tlačni kotel, če je na voljo polno sesalnih za podoben denar ni treba mercedesa.
smirk-1.gif

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.291
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Zdaj se odloči, ali govoriš o kotlu ali peči kot celota?

Mimogrede, Froling svoje znanje in razvoj vlaga v industrijske peči nad 50kW, medtem ko za manjše peči veliko stvari kupi drugje. Od znanja, do materiala. Sem imel priložnost delati tako z WV Termom kot z Frolingom, nekako vem, kako stvari funkcionirajo...

Ko je pa govora o ostali periferiji pa seveda pride do razlik (senzorji, črplake, ventili). Vendar pri tem dajanje v nič Seltronovega krmilja (ki mimogrede spada v sam vrh krmilnih enot) kaže samo na lastno nerazgldanost in nepoznavanje.

Ogled kurilnice? Resno? A po ogledu kurilnice vidiš, kako dobra je peč? Majke mi, si ovčka.

Dober si da se ti da pisat ampak si povzel bistvo. Meni se ne ljubi prepričane prepričevat.

Seltron je pa top shit drugač + slovensko znanje, kar je zame še dodaten velik plus + support kot je treba + servis kot je treba....

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.291
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Majke mi si teslo..

Zdaj je pa važno kje je narejeno? Ti meni misli bereš, za 4 leta nazaj, da sem videl/vedel za napis made in otziland in na podlagi tega kupil? Kakšen [cenzura] moraš bit, da tako obsojaš in pametuješ.
stupid-1.gif

Sem kje napisal, da mora bit peč Avstrijska? Sem kje pisal, da so edine ok peči od tega dobavitelja pločevine? Kje sem kaj veliko pisal o Frolingu? Je pa res da sem bil na ogledu dveh Frolingov in kupca sta bila zelo zadovolnja in JA, da se videt zakaj! Pri Uporabniku orlana je bila kurilnica dobesedno to, pri uporabniku Frolinga pa so se notri sušile razne stvari, brez da bi bile 100x dimljene.

Glede elektronike pa spet pišeš bedarija kdo kaj dela...boli me patak, kdo kaj izdeluje, tudi pri avtomobilih, ki je področje, kjer je znamka za večino veliko višjega pomena je meni vseeno, katero značko mam na havbi, če mi je avto super. Elektronika na ti Buderus/ETA peči je pač xyz bolj izdelana in uporabniku izredno prijazna, novi spletni vmesnik za kurilnico pa sploh ne moremo primerjat, ker konkurenca tega nima. Seltron to spravlja na trg že xyz let in jih ČAKAM, ker rabim za druge objekte (poslovne), pa nič od njih...stalno jih nekaj jeb**. Avstrijci so to verjetno dali razviti enemu indijcu, ki je naredil zadevo v piko...tough luck.

Še enkrat.... VWterm je odlična zadeva, samo ne tako dobra kot ETA/Buderus/KWB/Froling in ne toliko cenješa, da bi jo zbral namesto naštetih...pika. Komur je pa bolj štorasta uporabniška izkušnja vredna teh 800€ se pa naj sam odloči, stvar se kupuje za 15-20 let, avto npr. se zapelje iz salona pa imaš -5k€ pa noben ni gledal na 800€.
smirk-1.gif

Prjatu kakšna uporabniška izkušnja, to je na koncu samo peč. V njej gori ogenj - fila zalogovnik s toplo vodo. Od tam naprej se pogovarjamo o resni avtomatiki.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Probaš bit z Gargyjem kompanjon v tej temi, ampak če bi bral, potem bi ugotovil, da se strinjava. Nič takega ni napisal, da se ne bi strinjal, teh zadev sploh poznam ne, vem samo da je VWterm zelo slovenski, saj se je javljal na prometej forumu en razvojnik od tam.

Gargy sam še naj pojasni, zakaj smo ovce, ker smo doplačali cca. 800€ pri kotlovnici, da imamo ETA/Buderus/Froling/KWB namesto LTja, ki sploh NI top model in bi moral res nudit večjo razliko v ceni. LT takrat ko sem jaz kupoval tudi ni imel lamde, ampak samo TR (sem 90%, da je bilo tako).

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Daj ne bluzi , si res samo teoretik in tumbas samo svoje.
idi v svojo kurilnico in se vprasaj koliko si jo dejansko preplacal.
star pregovor pravi : ko ima nori denar pametni trzijo.
ne vem pa kako ste prisli iz teme: ogrevanje osnazevanje , na cene kurilnic
tolko v tej temi.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Oh jurgič....smilijo se mi tvoje stranke, katerim si karkoli delal po hiši.

Ko bi vsaj montiral same take kotle, da pride zastopnik preverit kaj je wannabe inštalater delal.

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Oh jurgič....smilijo se mi tvoje stranke, katerim si karkoli delal po hiši.

Ko bi vsaj montiral same take kotle, da pride zastopnik preverit kaj je wannabe inštalater delal.

pozdrav.gif

dej no nehaj solit udelezencem tu na forumu.
po tvojih komentarjih in zaljivkah ki jih pises skoraj vsakemu ki kaj komentira si res velik primitivec ki mu ni para, zato je ze skrajni cas da se umaknes iz teme in svoje nasvete ter zaljivke pripovedujes drugje.

pozdrav.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Da prilijem olja na ogenj

Plin, best of avtomatika, termistati po sobah in elektro glave.

Vem, da je tam ena krivulja k ma za talno 0,4 pa za radiatorje 1,4.
Vem, da lahko omejim temp dviznega voda.
Vem, da imam opcije ugasnjeno, greje, eko in avto. Avto skoz vrti pumpe eko ugasa. Greje tut skoz vrti.
Zdi se mi da greje goni tudi pec, avto ne. Avto naj bi preprecil zmrzal.

Kaj uporabljam? Eko, avto, termostate v sobah. Kaj s krivuljo? Kaj delo brez regulacije glede na zunaj? Kaj je tisto in ono ne vem. Ce me zebe dam ba grej pa 30 in rata toplo, pol pa naxaj na auto al eko in 21 oz 23.

Tok o vseh tehnikah. Pec nej ogreva in konec.
Aja, mam telefunkcije in blage nimam zakaj bi nucal. Pa party pa dopust pa kaj vem kaj se.
K jo je ruknla strela je crknla k nic.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Zato se je pa jaz izogibam tega hudiča(elektronike) , čeprav verjamem da dvigne udobje in zmanjša porabo.
Pa imam peč z lambdo, čeprav bi za pol cene dobil enako peč brez lambde. Upam da ta lambda ne bo prehitro crknila. (pa belimo pogoni...)

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Lambde so generične, večina zelo poceni za dobit od npr. 30€ naprej. Najdražja se mi zdi da je cca. 150€ Bosch.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zato se je pa jaz izogibam tega hudiča(elektronike) , čeprav verjamem da dvigne udobje in zmanjša porabo.
Pa imam peč z lambdo, čeprav bi za pol cene dobil enako peč brez lambde. Upam da ta lambda ne bo prehitro crknila. (pa belimo pogoni...)
Ti bo prek bajta razpadla, kot Belimo pogoni crknili

Uf, bo že kakih 20 let, kar sem imel priložnost ogledati si njihovo proizvodnjo.