Ogrevanje onesnazevanje

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Vsaka UPLINJEVALNA peč ima dovod primarca spodaj. To je vendar glavna fora uplinjevalnih peči! Ker ni kisika v nalagalnem prostoru(razen čisto spodaj), se drva uplinjajo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Zanimiva tema. Ce v peci za 10k kuris smeti si premaknjen. Ce kuris zaganje, vejice si revez. Menda ja kuris polena, okroglice pogojno. Pa to ni glavni problem. Drva kuris kakrsna kuris.
Lej če drva kupuješ, boš kuril samo drva. Če drva pripravljaš sam, ti ostane tudi en kup veji in drobiža. Zakaj ne bi skuril tudi tega-recimo čez poletje za toplo vodo.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Zanimiva tema. Ce v peci za 10k kuris smeti si premaknjen. Ce kuris zaganje, vejice si revez. Menda ja kuris polena, okroglice pogojno. Pa to ni glavni problem. Drva kuris kakrsna kuris. Kaj se dogaja s sekanci in peleti, kjer surovina ni vse kar pade pod roke. To me skrbi.

Drva majo kmetje, sekance on pelete se prodaja 'raji'.
Pameten kmet ima sistem na sekance in drva prodaja.

PS: sicer pa je največja "težava" v tem, da dobre peči na polena/sekance/pelete ne moreš postaviti na dvorišče, da bi bili sosedje lahko nevoščljivi.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Propagiraš zlatarje med pečarji, potem pa meni razlagš da pišem bedarije? Dobro to ...

Koliko normalnih gospodinjstev si lahko privošči peči/sisteme v rangu 10 jurjev? Pazi, ne cele kurilnice, samo peči ....

In ja, lahko kuriš tudi pizdarije v taki peči. Na račun izkoristka. Tebi to sicer ne pomeni nič, važno ti je samo da imaš v bajti zlato peč.

Jaz živ ne dam tak denar za nekaj kar mi ne bo delovalo tako kot bi moralo, ker vem da mi kakovost kuriva niha. In tega lambda definitvno ne izravnava, ne v smislu izkoristka. Da bom pa suženj peči ..., nak, hvala.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Zanimiva tema. Ce v peci za 10k kuris smeti si premaknjen. Ce kuris zaganje, vejice si revez. Menda ja kuris polena, okroglice pogojno. Pa to ni glavni problem. Drva kuris kakrsna kuris.
Lej če drva kupuješ, boš kuril samo drva. Če drva pripravljaš sam, ti ostane tudi en kup veji in drobiža. Zakaj ne bi skuril tudi tega-recimo čez poletje za toplo vodo.

še enkrat. drva kuriš kakršna pač kuriš. večinoma si kmet in kuriš vse sorte. to je problem, ki pa me ne zanima.

mene zanima problem sekancev in peletov, ki so klasirani, jih velika večina kupuje in imamo dim. se pravi kaj se to kupuje in kako se to kuri, da je tako. če kmet zasmrdi s švoh trskami in odpadom, bo enkrat tut nehal. un k je kupu sekance in dimi, bo dimil celo sezono.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Zanimiva tema. Ce v peci za 10k kuris smeti si premaknjen. Ce kuris zaganje, vejice si revez. Menda ja kuris polena, okroglice pogojno. Pa to ni glavni problem. Drva kuris kakrsna kuris. Kaj se dogaja s sekanci in peleti, kjer surovina ni vse kar pade pod roke. To me skrbi.

PS: sicer pa je največja "težava" v tem, da dobre peči na polena/sekance/pelete ne moreš postaviti na dvorišče, da bi bili sosedje lahko nevoščljivi.

pri nas ima pameten kmet več traktorjev, a enega šoferja. vse priključke, a en drobiž zemlje.
res je najbolje kupit še mašinerijo za sekance in delat sekance. ker to bo zihr hit. če ne leta pa stoletja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Zdaj pa podaj še ceno kotlovnice na sekance in drva. Pa računaj da povprečna hiša rabi cca 10kwh peč.(sekanci)

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Vsaka UPLINJEVALNA peč ima dovod primarca spodaj. To je vendar glavna fora uplinjevalnih peči! Ker ni kisika v nalagalnem prostoru(razen čisto spodaj), se drva uplinjajo.
Koliko peči si že videl?
Daj link do prereza peči kjer je dovod primarca spodaj. Lahko ti pomaga clueless. najbrž res obstajajo, na žalsot se jih sedajle ne spomnim,pomagaj mi prosim.

Naj ti povem da moja peč nima primarca spodaj, čeprav ti praviš da ga ima "VSAKA". Enako velja za vigas, pa najbrž še kakšno.
Sedaj pa daj ti en link do prezera s spodnjim dotokom PRIMARNEGA zraka (tik nad izgorevano šobo, na dno kurišča) . Upam da ločiš primarni in sekundarni, ter za kaj je kater namenjen.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Ni problema, lahko začneva kar z mojo Froling S4-dovod primarca je ob straneh in spredaj tik nad šobo.
Prerez-kotla-froling.jpg

Daj si malo preberi kje je fora uplinjevalnih peči...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
In kdo ima peč za 10k€, pa da ni 40kW+++?

Vidim, da bo težko kaj debatirat.

Hanzi: Ja peč res lahko samo pohvalim, da se pa vsekakor zajebat da ta eta/buderus dimi, samo če upoštevaš osnovno navodilo nalepljeno na vratih in nisi popoln [cenzura], potem gre super. "Svojo" robo pa zlahka ocenim realno, za svojo trenutno bavarsko premičnino lahko spišem 2 strani pripomb, ki jih mogoče ne bi opazil noben, mene pa motijo. Peč je pa super... nažalost nekaterih tukaj...
smile-1.gif
Fotra je tudi prepričala pa je največji gorenc med gorenci. Če bi blo karkoli narobe pa še ni amortizirana bi kupili enako oz. vsaj zagovo iz enakega ranga.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ja, težka bo. Ker se pač ne strinjava.

Samo še vprašanje; koliko košta tvoja peč? Ker vse kar sem jaz gledal od zlatarjev je v rangu 7 jurjev in navzgor za 20 - 30 kW .... Tako namreč rabim jaz.

Sem šel pogledat ETA SH 20 je 8 - 9 jurjev vključno s hranilnikom. Inštalacija je v tej ceni ali je posebej? Tega mi pa ni uspelo razbrat ...

Kakorkoli, prav veliko nisem zgrešil s ceno (sem pa malenkost pretiraval, to pa priznam).

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kot sem že napisal, sem dobil peč za kakega tisočaka več kot bi prišla VW term LT + seltron regulacija, da pridem na isti nivo kot buderuska. Tanove majo še huj elektronko pa web vmesnik ipd. , tko da sploh ni primerjave. Kotel je pa proti VW Term LT pač "mercedes".

Enkrat sem tu že dal cene, mislim da je peč 5k€ 30kW, celotna kurilnica pri nas pa 12k€ - 1500€ ekosklad.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ma kakšen plin za par jurjev, to nima noben blizu pa tudi cena energenta napram kubiku drv je konkretno dražji, tudi če ga računam po okoliški tržni ceni ne iz lastnega gozda. Nikakor ne trdim, da so drva iz domačega gozda zastonj, ker niso. Kolikor porabimo v sezoni cca. 15metrov + šara, to se lahko vsako leto naredi za hobi...sproščanje v naravi, ko pa delaš 50 kubikov, je treba pa že nekaj mehanizacije met in to je treba strošek vkalkulirat npr. cepljenje cca. 40eur/uro.

Plina tudi ni nikjer v bljižini, bajta pa povsem neprimerna za TČ, s katerimi imam poslovno dnevno opravka in težave. Drva so že super, samo je treba nekaj investirat in tudi vpoštevat navodila, tč je iz tega veliko lažja za vzdrževanje saj ni parametrov za optimalno delovanje, če pa crkne pa pač nič ne moreš.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Eh, ne prevec filozofirat o tej osvesceni ekologij7.
Res da imajo ljudje stare peci izkoristki slabi.........
Moras pa razumeti da nimajo vsi evrov kot ti da si kupijo boljse peci in zalogovnike.
Najprej mora drzava in banke dati pogoje da si lahko ljudje privoscijo kredo in gredo v adaptacije kurilnic.
Dobro ves da Kitajci, Americani in drugi ne smirglajo nobenega na svetu glede ekologije, in se zavedaj da Slovenija z Evropo vred je nula proti drugim, in da si med njimi tudi.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.531
2.291
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Kot sem že napisal, sem dobil peč za kakega tisočaka več kot bi prišla VW term LT + seltron regulacija, da pridem na isti nivo kot buderuska. Tanove majo še huj elektronko pa web vmesnik ipd. , tko da sploh ni primerjave. Kotel je pa proti VW Term LT pač "mercedes".

Enkrat sem tu že dal cene, mislim da je peč 5k€ 30kW, celotna kurilnica pri nas pa 12k€ - 1500€ ekosklad.

Daj malo nehaj pretiravat. Peči froling, eta, kwb in podobno so malček precenjene. Recimo vgradiš obično Orlanko, ki jo kupiš za 2 jurja al pa kwb za 9 jurjev - običajen uporabnik, ki se ne poglablja v delovanje peči, ne bo opazil nobene razlike.

Pri Orlanki sekundarno avtomatiko rešiš s seltronom, ki ga zna zvezat vsak strojnik - pri kwb in podobnih rabiš pa skoraj u.d.i.e. da nastavi in poveže elektroniko.

Za moje pojme preveč kompliciranja za brezveze. Ni take razlike v delovanju in izkoristku, da upraviči 3x višjo ceno.