Odškodnina - izliv vode

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Pozdravljen!

Kot ugotavljaš sam drži.

Kar se tiče franšize bi se nagibal k temu, da se odbije franšiza za zgradbo in za objekt (2 x po 100 EUR). V pogojih PG-DOM-02 (s spletne strani) je namreč navedena franšiza pri zavarovanju nepremičnine kot tudi pri zavarovanju premičnin.
Preveri, če je zavarovanje sklenjeno po teh pogojih. Če ne poglej kaj pravijo členi o soudeležbi zavarovanca.

Sedaj imaš tudi možnost izbire druge zavarovalnice. Na konkretnem primeru vidiš, kaj pomeni par 10 EUR nižja premija.
Že ob prvi škodi si plačal oz imaš v bistvu kakih 150 EUR dodatnih stroškov več kot pri zavarovalnici, katera ti plača škode zaradi izlitja vode brez odbitne franšize. Mislim, da so to vse zavarovalnice, katere ponujajo zavarovanje stanovanjskih objektov, razen Triglav.

Jaz bi se v vsakem primeru skliceval na odgovor, katerega si prejel preko spletne strani. Še vedno pa ni rešeno ali je bilo potrebno menjati kad in tuš kabino in kakšen je strošek iskanja napake. Obisk in ogled cenilca je dostikrat povezan z napotki v tej smeri.

LP

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Samo v razmislek... Tudi sam sem imel podoben primer (počila glavna dovodna cev v kopalnico nekje v tlakih). Imam DOM, paket kritij B (hiša).
Dobil sem povrnjene vse stroške za asistenco-intervencijo, iskanje in saniranje napake na napeljavi. Brez odbitne franšize.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Živijo!

Ja , lahko je bilo to tako, saj se odbitna franšiza ne uporablja od nekdaj. Mislim, da bo to tam nekje okoli dveh let.
Če si polico obnovil malo pred uvedbo tega si lahko v tem letu prijavil škodo in je bila izplačana brez franšize, ko pa si polico obnovil ti je agent zraven prodal še 100 EUR franšize po škodnem primeru.

Preveri na polici in pogojih.

LP

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ti ne omenjam, da sem ugotovil leta 2008 ob škodi, da imam podzavarovano hišo za 40%? Ko sem dobil izplačano škodo? Meni se je pa dobro zdelo, kako je ugodno zavarovanje?
Tako kot se tukaj hvalijo kako so nekatere zavarovalnice ugodne... Le zakaj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Sedaj se pa spomnim tiste tvoje štorije. No pri avtu imaš konkretno nizko ceno, pa verjamem da sedaj nimaš podzavarovano.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kako podzavarovano? Imam pri triglavu osnovni paket za hišo in piše da je zavarovano do vrednosti 350 000€?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
2008 so enkrat DOM paketi ven prišli. Jaz imam obnovitev v oktobru. In 2007 sem zavaroval tako kot sem, po oceni tedanjega agenta 'all inclusive'. Če ne bi poznal takrat tudi vodja enote in posledično vodjo cenilne službe, od koder je agent bi bilo žalostno... Tako pa smo na koncu dosegli win-win kombinacijo (razen za agenta)...
Od od tedaj prekleto pazim kaj in kako...
@Hanzi... V igri za avto so bil popusti na pakete in popusti kar tako.... Polna cena je bila kar konkretna...
smile-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Razmisli o menjavi zavarovalnice, saj je to Triglavo nategovanje z zavarovalno vsoto do 350.000eur zgolj pesek v oči, zaradi katerega nikoli ne veš na kakšno realno vsoto imaš zavarovano in kaj lahko pričakuješ ob večjih - totalnih škodah.
Polek tega pa še odbitna franšiza na manjše škode, hahaha ne me jebat.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne rabim. So mi dovolj dobro razložili pogoje. Vem pa, da nobena zavarovalnica ni dobrodelna ustanova (kot bi ti rad prikazal za nekatere).

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Za izračun zavarovanja hiše/stanovanja je vedno osnova površina objekta in marsikdaj je narejeno tako, da je upoštevana površina manjša od dejanske oz se izpusti kakšna etaža... In v takem primeru pride do podzavarovanja, ko pa je kakšna škoda pa stranka lahko le tanko piska...

Pri Gori opažam da je dostikrat čez uč ocenjena stanovanjska povšina... v domačem primeru, ko sem dela ponudbo pri ostalih zavarovalnicah sem prav tako ugotovil da je bila hiša za 1/4 podzavarovana, vendar oče vztraja pri Triglavu, sem pa vsaj dosegel da se upošteva res vsa površina in potem triglav ni bil več tako ugoden... no potem je bila še škoda in so vztrajali pri rešenih delih, kjer vem da bi drugje dobil polno izplačilo... ampak ne.... mora bit Gora... Bo pa dražje plačeval če tako želi...

J, in pri Gori nikoli ne veš za koliko je hiša zavrovana, kjer nikjer ni podan podatek vrednosti na m2, piše pa, da zavarujejo hiše do 300.000€ in stan. opremo do 60.000€, ampak to piše da zavarujejo do te vrednosti, kar pa marsikdo narobe razume...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Gradbena vrednost je nekje 900€/m2. Pusti ob strani prodajno vrednost. To je cena gradnje objekta. Potem pa izračunaš površino etaž, pomnožiš z 0,8 (stene, etc). Faktorji:
-1 za stanovanjsko površino
-0,75 za delavnice, kleti...
-0,5 za drvarnice, neizdelana podstrešja...

Tako koregirano površino pomnoži z 900 in dobiš gradbeno vrednost=nova vrednost.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Saj ni tu nobene višje matematike, pri določitvi nove gradbene vrednosti nepremičnine.
Je pa čudno, da je to nekaterim zavarovalnicam tako grozen problem navesti na polico , da bi ljudje imeli transparentno navedeno in pregledno, kako imajo sploh zavarovano svoje imetje.

Primer netrensparentnosti je tudi problem avtorja te teme, pri čemer mu še sama strokovna služba zavarovalnice ni znala enolično podati odgovora na vprašanje, ki se pojavlja zaradi večumnosti police.

Nazadnje urejeno:

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Gradbena vrednost je nekje 900€/m2. Pusti ob strani prodajno vrednost. To je cena gradnje objekta. Potem pa izračunaš površino etaž, pomnožiš z 0,8 (stene, etc). Faktorji:
-1 za stanovanjsko površino
-0,75 za delavnice, kleti...
-0,5 za drvarnice, neizdelana podstrešja...

Tako koregirano površino pomnoži z 900 in dobiš gradbeno vrednost=nova vrednost.

Torej TRDIŠ, da ima Triglav v premiji obračunano gradbeno vrednost 900€/m2 pritličje/nadstropje?
Ker mi na PE Vič niso znali povedati kolikšna je ta vrednost in to me zanima ker so razlike med
zavarovalnicami o vrednostenju...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
To ti sedaj iz izkušenj (ker sem imel tak primer osebno). 650€ je bilo za hišo v Vodicah (40 let po adaptaciji) premalo. Zavarovalnice naj bi (menda imajo) priročnike, kjer je ovrednotena gradbena vrednost po posameznih krajih/področjih/etc. Tudi sam nisem dobil podatka, ko sem ga l. 2008 iskal na UE Šiška.
@PButec... Za to, da ti napiše kvadraturo po etažah/prostorih mora agent k stranki na teren in na ogled vsakega prostora ter pri tem računati... A ti to narediš, greš iz svoje pisarne k stranki na drug konec države ali narediš ponudbo in jo pišlješ preko mejla, če je sprejeta pa samo predpripravljeno polico podpišete?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Glede sklepanja imamo jasna pravila. Predhodni ogled nepremičnine s fotografijami, pravilna ocena zavarovalne vsote na podlagi kvadrature, pravilna ocena rizika in na podlagi tega določitev premije.
Imamo do potankosti izdelan program za sklepanje, pri čemer se ne samo slika, ampak tudi opiše zgradba. Vsako ponudbo nato obdela strokovna služba in tudi na podlagi javnih registrov, ter slik objekta, pregleda če je ponudba kvalitetno in strokovno pripravljena s strani zastopnika.

Zato velja Generali PaketDom za najboljši produkt na tržišču, ker je samo sklepanje strokovno opravljeno in z izključitvijo možnosti zastopnikovih napak. Do napak bi lahko tako prišlo zgolj zaradi zastopnikove namerne zatajitve dejanskih okoliščin.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zdej si pa povedal vse... Bravo.. Zamudil si priložnost biti tiho... Saj poznaš tisto... 'Vsak berač svojo malho hvali, vsak agent pa svojo zavarovalnico'... Očitno si PR Generalija... Tak PR poslušam vsaj enkrat na dva tedna... Od različnih zavarovalnih agentov, ki iščejo način kako povečati tržni dele svojega naročnika... Vsi so oh in sploh nartaboljši, ponujajo zlato uro na vodomet, njihovi paketi malodane ne pečejo palačink...
Tako da, bolje bi bilo da bi bil tiho, glede na to, da se imaš za stroko.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Verjetno bi v doticnem primeru bilo ponujeno:
zt 2000
mb 1500
tilia 1000
generali 400