Odprtje d.o.o.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Drži tako kot je napisal softi..... v 2018 bi bil potem če presežeš kriterije 2 zaporedni leti moral postari obdavčen po realnih stroških.

- Iz dejanskih stroškov se lahko prijaviš za normiranca (če izpolnjuješ pogoje) v sklopu oddaje davčnega obračuna.
- DDV zavezanost lahko "vrneš" če imaš prometa manj kot 50k v preteklih 12 mesecih, razen če si v sistem vstopil prostovoljno in od vstopa v sistem še ni preteklo 5 let.

lanska bilanca bo šla čez, tudi ddv zavezanec sem bil zaradi prometa... In pač razmišljam... osnovna sredstva so načeloma "pokurjena" in zna biti težava s stroški.

Kaj pa če zapreš in čez teden dni nazaj odpreš s.p.? se "resetira"?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem teb že povedal..ti pa ne štekaš.

ti moraš bit ddv zavezanec..da si učinkovit na trgu. in veliko je opreme, ki je dejanski strošek. kako in kaj sva pa že govorila in zdej..al pridi zamenjat uno pumpo, ki jo bom kupil, al pa ne bom govoril še enkrat..brez kave..
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
ja ja... sam stvari se mi malce obračajo in tudi dejavnost se zna zgoditi, da se počasi menja
smile-1.gif
. Sej veš nisem več 20 star...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Drži tako kot je napisal softi..... v 2018 bi bil potem če presežeš kriterije 2 zaporedni leti moral postari obdavčen po realnih stroških.

- Iz dejanskih stroškov se lahko prijaviš za normiranca (če izpolnjuješ pogoje) v sklopu oddaje davčnega obračuna.
- DDV zavezanost lahko "vrneš" če imaš prometa manj kot 50k v preteklih 12 mesecih, razen če si v sistem vstopil prostovoljno in od vstopa v sistem še ni preteklo 5 let.
Kaj bi se zgodilo ce cetrto leto fases davcni pregled? Kak poracun za nazaj? Ker po tvoji logiki bi naslednje leto lahko normirano tudi 10mio obrnil. Dvomim da gre kar tako cez.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zakaj pa ne bi šlo, če zakon tako pravi?

če je dokaz pobran z golimi rokami je kontaminiran in ni veljaven. in morilec je free...recimo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ne vem kako si uspel kontaminacijo dokazov v zgodbo vplest, sicer "kontaminacija dokazov" se uporablja v prenesem pomenu ampak ok...

Ce sem prav razumel (in me preseneca) te iz normiranca na "normalnega" ruknejo sele ko dve leti zapored presegas omejitev. To se ne pomeni, da te ne morejo za nazaj obdavcit ce si presegel mejo. Slab nadzorni mehanizem se ne pomeni da te ne morej obdavcit za nazaj ce si krsil pravila

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
maš zs...

Drugače pa je tu še en problem. Za našo dejavnost je treba registrirat s.p. pri zdravniški zbornici. Ustanovitev s.p. mi prepoveduje, da sem zaposlen pri drugem delodajalcu...

Začasna registracija traja največ 1 leto od dne izdaje začasne odločbe. V času začasne registracije zdravnik ne sme opravljati zdravniške službe kot zasebni zdravnik, lahko pa ureja pripravljalne posle za zasebno dejavnost.
Zbornica vam izda končno odločbo o registraciji zasebnega zdravnika po priložitvi naslednjih prilog:

dokazilo o prenehanju delovnega razmerja, v kolikor ste za začasni vpis priložili potrdilo o zaposlitvi...

Tako da če prav razumem, je nadaljna debata brezpredmetna, vsaj dokler mislim bit še drugje zaposlen.

Tako je, ti nisi s.p., ampak posebna oblika "fizična oseba z dejavnostjo", ki ima lasten registrsko organ = zbornica.

Lahko pa se zaposliš v d.o.o. ali ga ustanoviš.

Glede koncesije pa jo lahko dobi "fizična oseba z dejavnostjo" ali d.o.o., v slednjem primeru je koncesija vezana na pravno osebo in lahko koga zaposliš in nato tudi naženeš ter spet novega, a koncesija ostane.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Je, ampak ti zakon jasno pravi v 14. točki 48. člena Zakona o Dohodnini

(14) Ne glede na dvanajsti odstavek tega člena tt, mora zavezanec, ki dve zaporedni predhodni davčni leti ne izpolnjuje pogojev iz tretjega ali šestega odstavka tega člena tt, za davčno leto ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov in voditi ustrezne poslovne knjige, evidence in poslovno poročilo, ki jih je dolžan voditi za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

Pravil nisi kršil, ker si priglasil normirane odhodke, dve zaporedni letu lahko presegaš kriterije, ki so določeni v tretjem poslovnem letu si potem "prisiljen" iti na obdavčitev po realnih stroških...

Torej kje si kršil pravila, da bi te lahko dodatno obdavčili. NIKJER, ker so pravila za normiranca jasna...... Če jih ne kršiš, ne vidim razloga da bi te nekaj obdavčevali za nazaj. Ali ti v začetku leta veš točno koliko prihodkov boš dosegel?

I

Izbrisan uporabnik #488

Normiranec plačuje dohodnino torej 4% od izdanega računa (20% od 20% prihodkov) in to je njegova edina dohodnina?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
pogoje izpolnjujem, ampak mislim, da se mi ne splača, ker je trgovinska dejavnost, morem rečt računovodkinji da malo preračuna
smile-1.gif
pa da jo spomnim pravočasno

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Normiranec plačuje dohodnino torej 4% od izdanega računa (20% od 20% prihodkov) in to je njegova edina dohodnina?

Če je govora o s.p-ju....DA
In dopolnitev....... to je edina dohodnina (kar se tiče dohodka iz dejavnosti), če ima še druge dohodke (plačo, pogodbeno, avtorsko.....pač od tistih dohodkov normalno plača dohodnino.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Je, ampak ti zakon jasno pravi v 14. točki 48. člena Zakona o Dohodnini

(14) Ne glede na dvanajsti odstavek tega člena tt, mora zavezanec, ki dve zaporedni predhodni davčni leti ne izpolnjuje pogojev iz tretjega ali šestega odstavka tega člena tt, za davčno leto ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov in voditi ustrezne poslovne knjige, evidence in poslovno poročilo, ki jih je dolžan voditi za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

Pravil nisi kršil, ker si priglasil normirane odhodke, dve zaporedni letu lahko presegaš kriterije, ki so določeni v tretjem poslovnem letu si potem "prisiljen" iti na obdavčitev po realnih stroških...

Torej kje si kršil pravila, da bi te lahko dodatno obdavčili. NIKJER, ker so pravila za normiranca jasna...... Če jih ne kršiš, ne vidim razloga da bi te nekaj obdavčevali za nazaj. Ali ti v začetku leta veš točno koliko prihodkov boš dosegel?
No v istem clenu ti 13. Odstavek pravi:
(13) Zavezanec mora ugotavljati prihodke iz tretjega ali šestega odstavka tega člena tudi za vsako naslednje davčno leto, za katero želi še naprej ugotavljati davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

Torej? Morem pogledat se zakon o davcnem postopku.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
pogoje izpolnjujem, ampak mislim, da se mi ne splača, ker je trgovinska dejavnost, morem rečt računovodkinji da malo preračuna
smile-1.gif
pa da jo spomnim pravočasno

bolje bi bilo lotiti se zadeve pri vrhu, na začetku. ona računa, bi lahko pa še svetovala, ker te pozna.

jaz pa svetujem za en brivnik in dodatni set britvic.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ja, moraš ugotavljati in jih ugotavljaš v znesku večjem od dovoljenega, a je jasno, da je to za dve leti dovoljeno.
Ravno to je, da ni cisto jasno da je dovoljeno.