Obnova stanovanja

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
V kratkem se bo povsem adaptiralo starejše stanovanje in me zanimajo vaše izkušnje glede vrstnega reda opravil. Logično mi je, da se prvo naredi nova vodovodna napeljava, odtoki, el. napeljava, prestavitev radiatorjev. Kaj pa potem, tla, stropovi(delno spuščeni), stene...? Ker je stanovanje prazno, se lahko dela kakor želimo, rad bi samo predvidel neko zaporedje opravi, da planiram in uskladim različne °mojstre°.
lp

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
jaz sem v petih tednih uskladil:
- menjava vodovodne napeljave, totalna obnova kopalnice in WC-ja, vključno s ploščicami
- popolnoma nova električna inštalacija (ostali so posamezni kabli v ceveh, ki so se uporabili)
- izdelava spuščenega stropa
- kitanje in prvo pleskanje sten
- polaganje parketa ter končna montaža vtičnic, stikal in luči.

radiatorji so sledili mesec po vselitvi, ko je bilo še to končano, je sledilo še drugo pleskanje sten.

Saj ni kaj doktorirati, najprej umazana dela, ki vkjučujejo vrtanje in razbijanje, potem bolj fina. Jasno je, da boš parket polagal na koncu tik pred vselitvijo.
Okna lahko menjaš kadarkoli, najbolje pa še preden se vseliš.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če menjaš estrih (talno gretje?) pade to pod strojne inštalacije, torej, prva faza, ko tolčeš za vodo, oziroma takoj za tem.

Če menjaš okna, je fino da jih pred spuščenim stropom (ampak po razbijanju! da se izogneš poškodbam letečih kamenčkov), da ti v primeru špalet le-te naredijo isti knaufarji kot strop.

p.s.: glede na to, kaj vidim po raznih gradbiščih... če nimaš nekoga (vodje projekta), ki ti bo majstre vodil, jih čekiral in usklajeval, računaj da ti bo vzelo par ur na dan od včeraj dokler ne bo zadnja pikica prebeljena. Samo omenjam, ker po tem se pa ljudje čudijo, za kaj majstra ni bilo in za kaj se ni ponovno naročil kdaj da pride. Moraš jih nadzirat, vsaj veliko večino njih
smile-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.732
9.509
113
Citat:
Uporabnik marc pravi:
V kratkem se bo povsem adaptiralo starejše stanovanje in me zanimajo vaše izkušnje glede vrstnega reda opravil. Logično mi je, da se prvo naredi nova vodovodna napeljava, odtoki, el. napeljava, prestavitev radiatorjev. Kaj pa potem, tla, stropovi(delno spuščeni), stene...? Ker je stanovanje prazno, se lahko dela kakor želimo, rad bi samo predvidel neko zaporedje opravi, da planiram in uskladim različne °mojstre°.
lp
Najprej stolčeš vse ven. Potem vodovod, elektrika, ogrevanje, skratka vse inštalacije, okna. Potem se porihta stene, strope, tlake, keramika, potem pridejo stene in stropi na fino, prvo beljenje, fina montaža vodovoda, elektrike, parket, notranja vrata, lakiranje parketa, zadnje beljenje, montaža pokrovčkov stikal in vtičnic, in nato luči. Za tem pride not pohištvo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Če boš delal kaj sam..potem najprej ven estrihe in nato na inštalacije.

Vrstni red so že drugi napisali (pri oknih je cca. vseeno kdaj se jih menja...vsaj vmes med prenovo...tu edino razmisli a boš imel rolete, žaluzije, komarnike..ai se misliš kaj ukvarjat s toplotnimi mostovi (je zunanja fasada pod spomeniškim varstvom?))

Kako da si se odločil za spuščanje stropa? Je to vrhnje stanovanje, je kaj izolacije nad njim (Če je vrhnje?).

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če boš delal kaj sam..potem najprej ven estrihe in nato na inštalacije.

Vrstni red so že drugi napisali (pri oknih je cca. vseeno kdaj se jih menja...vsaj vmes med prenovo...tu edino razmisli a boš imel rolete, žaluzije, komarnike..ai se misliš kaj ukvarjat s toplotnimi mostovi (je zunanja fasada pod spomeniškim varstvom?))

Kako da si se odločil za spuščanje stropa? Je to vrhnje stanovanje, je kaj izolacije nad njim (Če je vrhnje?).

Edino, kar bo ostalo od starega stanovanja so okna, saj so bila menjana nedolgo nazaj. Stropa se bosta spustila v dveh prostorih, drugje ostane tako kot je. Kot si omenil se bo veliko delalo v lastni režiji, zato sem tudi vprašal za približen vrstni red, da kako stvar ne naredimo, nekdo ki pride kasneje pa jo poruši.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
OK, potem okna imaš rešena.

Torej tije prva stvar ven estrihe, da prides do inštalcij. Voda je povelini neodvisna od elektrike a se je vseeno dela prej. Ker tam kjer je voda pač ne križaš zraven elektrike.
Ko daš še centralno mimo (poskrbi da potegneš kako prazno cev iz ene strain sobe v drugo (zaključiš z dozo) ter narediš preboj v sosednjo sobo, ter ponoviš vajo..da boš lahko čez 10, 20 let vlekel nove inštalacije za stvari, ki jih zdaj še ne poznamo a bojo takrat must have
wink-1.gif
) šutneš nazaj estrih in se nato lotiš stropov.

A tu še zdaj ne vem čemu jih mislite nižati tudi v the dveh prostorih?

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
V dveh prostorih je bil sedaj strop obložen z lesenimi oblogami in bi ga bilo potrebno obnoviti v vsakem primeru. Ker pa je višina dovolj velika, bi ga spustil s knaufom in dal spodaj še nekaj izolacije. v ostalih sobah je strop OK in je samo potreben beljenja.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Zdej je odvisno kaj boš delal sam tako da se lahko prilagajaš ostalim majstrom. Tlake sem sam odstranil, napeljal elektriko in knauf strop zmontiral. Nove tlake, ploščice in vodovod sem prepustil drugim. Medtem ko ti delajo kopalnico pač ti v drugih prostorih rihtaš elektriko recimo. Ali pa obratno seveda.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Nad tem stanovanjem je pa kaj?

(jebemtiš...sajče bi šlo bi z roko potegnil iz tebe..a žal moram pisat
evil.gif
)

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Verjetno bo še potrebno spet izvesti elektro meritve?
Zakonsko ni obvezno, ker gre za privat prostore.

Bo pa vsak dober električar to naredil in preveril za seboj v okviru svojega dela.

Sam pri vsaki predelavi preverim vse spoje itd., ter za njimi stojim. Nekateri to storitev zaračunavajo dodatno, za moje pojme pa certifikacija spada zraven k projektu, enako kot homologacija k avtomobilu. Potrdilo, da je vse OK.

So pa meritve potrebne v primeru, da imaš priklop elektrike na novo, torej novo odvzemno mesto. Ker gre za že obstoječo stavbo, te Elektro tega ne bo prosil.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Potem sam ne bi nižal stropa. Ne vidim potrebe.

Les odstrani, poglej kak je strop kot tak. Če je stanje OK, vse skupaj potegneš z izravnalno maso in prebeliš.

V kolikor so nadstropja še lesena...potem narediš konstrukcijo (z direktnimi obešali, z minimalnim odmikom) in vijačiš gips plošče.

Lahko pa tudi malo poslikaš...bo laže kako reči.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.617
716
113
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Verjetno bo še potrebno spet izvesti elektro meritve?
Zakonsko ni obvezno, ker gre za privat prostore.

Bo pa vsak dober električar to naredil in preveril za seboj v okviru svojega dela.

ne-ne-1.gif

2x napačno

1) Zakonsko je potrebno v vsakem primeru.

2) Nekaj je samokontrola izvedenega dela, drugo je pregled v skladu s standardom in ki zahteva svoj čas in €.

@avtorju
Za pregled in meritve potrebuješ električarja s potrdilom, ki pregleda inštalacijo in opravi meritve, ter izdela zapisnik.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Kaj pa sosedje ko bodo mogli poslušat razbijanje kako se jim boš oddolžil?

Eno je če maš profije pa naredijo vse v enem tednu, drugo pa če ti en mal pa po mal vsak dan nabija 2 meseca. Seveda takrat ko so vsi doma, ker nabija po službi pozno v večer.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Kaj pa sosedje ko bodo mogli poslušat razbijanje kako se jim boš oddolžil?

Eno je če maš profije pa naredijo vse v enem tednu, drugo pa če ti en mal pa po mal vsak dan nabija 2 meseca. Seveda takrat ko so vsi doma, ker nabija po službi pozno v večer.

Ja to se vsekakor strinjam.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če boš spuščal strope, bi jaz naredil samo konstrukcijo pred rušenjem tlakov, če se bo na veliko vlačilo elektriko kasneje po njih.